Європа стане ближчою? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа стане ближчою?

710
– Литва очікує від України підтвердження курсу на євроінтеграцію під час саміту 6 лютого. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода сказав колишній Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Альгірдас Кумжа. За його словами, двовекторність, яку сьогодні демонструє керівництво України, на Заході розуміють не всі. Також, каже Альгірдас Кумжа, допоки ситуація із «політичними в’язнями» в Україні не буде вирішена, це заважатиме її євроінтеграції.
– Чого очікувати від цього візиту?
– У другому півріччі цього року Литва стане головою Ради ЄС. І, звісно, нашому керівництву дуже цікаво, яким шляхом йде Україна, і які рішення ухвалюватимуться у найближчому майбутньому. Йдеться про український вектор, куди він буде спрямований, на Схід чи на Захід. Мені здається, що нинішні зустрічі будуть цікаві саме у цьому плані. А рішення, звісно, на таких самітах не ухвалюються.
– Пане Кумжа, щодо головування Литви у Раді ЄС. Зараз українське керівництво продовжує заявляти про незмінність курсу на євроінтеграцію. Чи підтримуватиме Литва українську євроінтеграцію і від чого це залежатиме?
– Відрадно, що Україна це повторює. Але все це потрібно підкріплювати конкретними рішеннями. І, безумовно, саме про це і йтиметься на вільнюській зустрічі. Литва традиційно підтримує Україну. Ми маємо багатовікову співпрацю. Перший договір між Україною та Литвою був підписаний у 1219 році. Литва тепло ставиться і, можливо, більше розуміє українську політику, ніж інші країни. Так що це півріччя може бути проривом у європейському напрямку, і Україна може цим скористатися.
– Яких дій від України очікують у Литві, оскільки зараз у європейських лідерів є чимало питань до української влади?
– Ми також помічаємо, що Україна через внутрішні проблеми створила собі проблеми на міжнародній сцені. Сподіваюся, що під час вільнюських зустрічей багато сумнівів будуть розвіяні, і європейський вектор України буде підкріплений.
– Про які саме сумніви йдеться?
– Ми всі помічаємо так звану двовекторну політику України. Зараз йдуть переговори з Митним союзом і одночасно з Європейським Союзом. Тож все-таки є сумніви чи, можливо, непорозуміння. Що це означає? По якому курсу піде Україна? Заяви, що одночасно можна рухатися по двох напрямках, і що вступ в один союз не суперечить співпраці з іншим союзом, не всіх задовольняють, і не всі це розуміють.
– Тобто, 6 лютого у Литві від Віктора Януковича очікують підтвердження євроінтеграції України?
– Без відповіді на ці питання вільнюські зустрічі плідними не будуть. Безумовно, ці питання просто літають у повітрі, відповіді на них чекає і Вільнюс, і Брюссель.
– Багато європейських лідерів ігнорують Віктора Януковича через ситуацію з ув’язненими Юлією Тимошенко та Юрієм Луценком. Литовський президент Даля Грибаускайте була в Україні і зустрічалася тут з Юлією Тимошенко, і бачила реальну ситуацію…
– Я не можу ані підтвердити, ані спростувати твердження, що політики ігнорують Віктора Януковича. Але Литва традиційно підтримує гарні відносини з Києвом. Дуже складні моменти у політичному житті України були і раніше, але Литва завжди була відкритою і зустрічалася з Україною. Маю на увазі проблеми, які були під час президентства Кучми. Йому теж були відкриті не всі столиці, але наш президент Адамкус часто з ним зустрічався і вирішував проблеми. Ці зустрічі тоді допомогли вирішенню ситуації. Тож сьогодні Литва чинить правильно. Ці переговори також допоможуть вирішити певні складнощі. А ці складнощі сьогодні є. Як я і казав, ці внутрішні проблеми створили українському керівництву проблеми на міжнародній арені, зокрема, у Брюсселі.
– Але все-таки, наскільки подальша євроінтеграція України залежатиме від ситуації із так званими «політичними в’язнями»?
– Ці питання будуть на порядку денному. Допоки ця ситуація не буду вирішена, це заважатиме просуванню України по європейському напрямку.
Тетяна Ярмощук
За матеріалами:
Радіо Свобода
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас