Митний союз чи газ? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Митний союз чи газ?

2398
*Вступ України до Митного союзу для Росії є важливішим, ніж висока ціна на газ. Таку думку Радіо Свобода висловив народний депутат, позафракційний Ігор Єремеєв. Він вважає, що українська ГТС втрачає цінність для Росії. Що ж до штрафу, який Москва виставила Києву за недобір газу, то, на переконання Єремеєва, Україна його не платитиме, оскільки у такому випадку їй легше оголосити дефолт.
– Зараз ми знову чуємо низку заяв щодо газу, які лунають як з російського, так і з українського боку. Що, на Вашу думку, означають ці заяви?*
– На сьогоднішній день з української сторони є низка політиків, які роблять передчасні заяви. Ми видаємо дійсність за реальність. Такі домовленості мають проходити у спокійній атмосфері. І не можна робити передчасних заяв, коли немає чітких домовленостей і не підписано документів.
– Якими можуть бути подальші сценарії?
– Затягування переговорів з боку Російської Федерації може бути вигідне Російській Федерації. Тому як розвиватимуться події? Це очевидно. Україна знаходитиме ті чи інші варіанти, буде прогинатися для того, щоб змінити умови договору, а Росія буде далі і далі затягувати цей процес для того, щоб змусити Україну більше поступитися.
– Але все-таки ці переговори тривають не рік, і не два. Як довго це затягування ще може тривати?
– Це затягування може тривати, наприклад, допоки не закінчиться контракт, або якщо Україна не зможе виконати умов, прописаних у контракті, тобто, будуть форс-мажорні обставини, або ж, якщо Україна та Росія не знайдуть тієї спільної точки, де виникнуть спільні інтереси, які для Росії будуть важливішими, ніж ті кошти, які вона може отримати за продаж свого газу. Тобто, тільки більша вигода для Російської Федерації може зробити так, що вона відмовиться від затягування переговорного процесу чи відмовиться від того, щоб продавати газ за максимально вигідною ціною.
– Чого у даний момент Росія хоче від України?
– Спільна митна зона – це номер один. Ціна газу – це номер два. І ГТС – це номер три. Саме такою є послідовність. Членство України у Митному союзі є ринком збуту та буферною зоною. Тому це є пріоритетом, оскільки воно стоїть вище, ніж фінансова вигода. У даній ситуації, коли російські чиновники роблять заяви, що вступ України у митну зону не є однозначним рішенням щодо ціни на газ – це неправда, це політична гра. Наступне, що їх цікавить – це кошти. І тільки потім стоїть ГТС. Чому? Тому що Росія сьогодні для себе вирішила питання постачання газу у Європу. Мало того, для розвитку своєї економіки, для її стимулювання, їй вигідно будувати газотранспортні системи. Сьогодні ми носимося з ГТС, як з мальованою торбою, не розуміючи, що з кожним днем актуальність цього питання стає все меншою і меншою.
– Ви говорили про форс-мажорні обставини, які можуть призвести до розірвання контрактів. 7 мільярдів доларів штрафу, які Росія виставила Україні за недобір газу і нездатність України їх заплатити, чи може це стати такими обставинами?
– Чому ні? Україна оголошує дефолт – це може бути одним із варіантів. Тут Російська Федерація також повинна розуміти, що заганяння України у глухий кут може призвести до того, що вона може не отримати цих коштів. Та вона і не отримає цих коштів, це нереально. Тоді Україні легше оголосити дефолт. Так, це впливає на імідж, але Греція сім разів оголошувала дефолт і від того Греція не стала менш європейською державою.
Довідка Радіо Свобода:
Москва не підтверджує інформації, що Росія та Україна домовилися про зниження ціни на газ без входження Києва до Митного союзу. Про це повідомив прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков. Між тим, український Прем’єр Микола Азаров заявив, що Україна продовжує наполягати на зміні газових контрактів від 2009 року і закликав Росію брати участь у модернізації української ГТС.
Тетяна Ярмощук
За матеріалами:
Радіо Свобода
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас