Кримінал будуть шити власникам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кримінал будуть шити власникам

5698
Мін’юст знайшов безвідмовний спосіб переділу власності на користь господарів Банкової
За словами міністра юстиції Олександра Лавриновича, його відомство підготувало і передало до Кабміну проект документа, який вводить кримінальну відповідальність для юросіб, викритих у корупційних діяннях. Таке побажання висловив голова держави ще пару років тому: відповідне доручення міститься в Указі Президента «Про національну антикорупційну стратегію на 2011-2015 роки». Однак досі спроби розширити застосування покарання за корупцію з тріском провалювалися. Тепер же, як стало відомо «Коментарям», уряд буде активно сприяти тому, щоб документ довго не припадав пилом на Грушевського. А те, що влада має можливість продавлювати потрібні законодавчі новації, не викликає сумніву. Тому вже найближчим часом відповідати за хабарництво за всією суворістю закону будуть не тільки посадові особи, але і самі суб’єкти господарювання. Залежно від важкості злочину до них можуть бути застосовані санкції – від заборони на здійснення тих чи інших видів діяльності та штрафів до конфіскації майна та ліквідації.
Зараз відповідати перед законом доводиться здебільшого посадовим особам компаній, викритих в отриманні хабарів і зловживанні службовим становищем. Сама ж юрособа може залишатися осторонь, зберігаючи незаплямовану репутацію. «Підприємство найчастіше відгороджується від злочинця, хоча той в більшості випадків діє саме в інтересах своєї компанії. Однак саме підприємство в гіршому випадку відбувається втратою ділової репутації. А це несправедливо», – пояснює логіку законодавця юрист ЮФ «Можаєв і Партнери» Костянтин Цуперяк. «Запропоновані Мін’юстом зміни створюють умови, за яких в дотриманні законодавства буде зацікавлена не тільки держава, але і власники бізнесу та акціонери. Тим більше, що кримінальна відповідальність для юридичних осіб – світова практика. Один з яскравих прикладів подібних справ у світовій практиці – гучний корупційний скандал з компанією Siemens в 2006 році. На компанію було накладено штрафи за корупційні діяння її співробітників. В результаті корпорації Siemens довелося виплатити рекордну суму – $800 млн.», – говорить керівник департаменту, адвокат АФ «Грамацький і партнери» Ігор Реутов. Кримінальна відповідальність юридичних осіб давно введена у Великобританії і США. У країнах континентального права її ввели Бельгія, Нідерланди, Франція, Чехія, Італія, Люксембург і Німеччина. Там дозволено заводити кримінальні справи на компанії, не тільки замішані в корупційних скандалах, але і викриті у відмиванні грошей, недотриманні трудового законодавства та законів про охорону навколишнього середовища.
Зате на пострадянському просторі Україна може стати першою державою, що ризикнула приструнити юросіб. «Ніхто з країн СНД досі не ввів подібний вид відповідальності. Джерелом для побоювань, швидше за все, є пережитки минулого, коли більшість юридичних осіб були представлені державними підприємствами. Введення кримінальної відповідальності юросіб і санкцій у вигляді штрафів та конфіскації зводилося б у цьому випадку до вилучення державної власності на користь самої ж держави», – вважає юрист «Василь Кісіль і Партнери» В’ячеслав Пєсков.
В українських реаліях нові законодавчі норми можуть стати не просто додатковим джерелом наповнення скарбниці, але, головне, ефективним методом впливу на власників бізнесу і безвідмовною можливістю відбирання активів у неугодних владі. Адже сфабрикувати кримінальну справу в країні, де спілкування з чиновниками (в першу чергу представниками контролюючих органів) зводиться до надання «валізи аргументів», не складе труднощів. Згідно з останнім дослідженням МФК «Інвестиційний клімат в Україні: яким його бачить бізнес», оприлюдненим в минулому році, кожен другий опитаний зізнався, що вдавався до неофіційних способів вирішення питання з державними органами. Кожен четвертий робив подарунки держслужбовцям, чиї рішення могли вплинути на діяльність підприємства. В цілому ж на «вирішення питань» витрачається десята частина доходу підприємства. До слова, кілька років тому респонденти говорили, що на «аргументи» чиновникам віддають 6% доходу компанії.
Не менш важливо і те, що переділ власності, який може активізуватися з введенням кримінальної відповідальності для юросіб, навряд чи викличе невдоволення громадськості. Адже той процес буде майстерно представлений як кампанія боротьби з корупціонерами.
Ольга Даниленко
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас