Партія регіонів втрачає контроль над фракцією у Верховній Раді — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Партія регіонів втрачає контроль над фракцією у Верховній Раді

5375
До нової сесії Верховної ради, яка розпочнеться 5 лютого, фракція Партії регіонів готується ґрунтовно. Її керівництво на чолі з Олександром Єфремовим розподіляє депутатів по семи групах, керівники яких будуть відповідати за дисципліну підопічних під час голосувань у парламенті. Мета мобілізації – не допустити «провалів» при розгляді ключових питань, на зразок того, що трапився під час голосування проекту постанови про відставку Сергія Арбузова з посади голови Національного банку. Координувати дії депутатів будуть сім заступників голови фракції: Сергій Тігіпко, Юрій Самойленко, Юрій Воропаєв, Сергій Клюєв, Олексій Кунченко, Михайло Мироненко і Володимир Бандуров.
Михайло Чечетов, перший заступник голови фракції, який до недавніх пір давав відмашки однопартійцям під час голосувань, залишився поза новою структурою. Але він підтверджує, що в кожну групу увійде приблизно по 30 депутатів (загалом у фракції ПР 208 осіб). Остаточних списків осередків поки немає. За словами Геннадія Панока, голови секретаріату фракції ПР, ймовірно, вони з’являться на наступному тижні, коли утрясуть всі оргпитання.
Але після цього регіоналів чекають неприємні сюрпризи. Частина з опитаних Forbes нардепів заявили, що не готові підкорятися своїм кураторам і голосувати за їх відмашкою.
Стара традиція
Ділення фракції на групи для регіоналів зі стажем не новина. За словами Ярослава Сухого, нардепа останніх п’яти скликань, цей механізм 7 років тому запропонував нині покійний депутат-регіонал Євген Кушнарьов. «У 2006 році Партія регіонів провела в парламент понад 150 осіб. Потрібно було розробити механізм їх злагодженого голосування. До речі, знамениту «руку Чечетова» теж придумав Кушнарьов», – згадує член фракції ПР Сухий.
Тепер він разом з В’ячеславом Богуслаєвим, Володимиром Вечерком, Нвером Мхітаряном, Борисом Дейчем і Олександром Стояном входить до групи Юрія Самойленка. «Ми поруч сидимо в сесійній залі, тому всім зручно і отримувати інформацію від керівника групи, і вирішувати, як голосуємо», – пояснює Сухий.
При розподілі на групи враховувався і «особистісний» фактор. Це можна простежити на прикладі групи Тігіпка. До неї, крім екс-віце-прем’єра, увійшли регіонали, які раніше були членами партії Тігіпка «Сильна Україна»: Світлана Фабрикант, Володимир Дудка, Олег Шаблатович. У групі також числиться Яків Безбах, який пройшов до парламенту як самовисуванець по виборчому округу №24 (м. Дніпропетровськ). Він земляк керівника групи, хоча під час виборів користувався підтримкою іншого впливового дніпропетровця Віктора Пінчука, власника корпорації EastOne.
Нардеп-регіонал Георгій Смітюх говорить, що при формуванні груп все залежало від особистого контакту і зручності працювати з тією чи іншою людиною. Він зізнається, що поки не знає, в яку групу входить, та це й неважливо, мовляв, група – не комітет, і не фракція, а просто оргмомент.
Юрій Воропаєв, керівник ще однієї групи, розповідає, що перед тим як керівництво фракції розподілило депутатів по осередках, ті писали заяви з побажанням, в яку групу хочуть увійти. «У мене є список тільки тих людей, які входять в мою групу. Їх приблизно 35 осіб. Про всіх не скажу, але можу назвати декількох депутатів: Володимир Бойко, Євген Геллер, Сергій Глазунов, Олександр Риженков, Віталій Калюжний, Володимир Малишев і Володимир Мальцев», – перераховує Воропаєв.
Всі опитані Forbes регіонали запевняють: свої картки для голосування віддавати керівникам груп вони не будуть і обіцяють голосувати особисто. Це простіше сказати, ніж зробити. Раніше нардеп-регіонал Віктор Бондар заявив: керівники фракції ПР вимагали, щоб свою картку він передав до секретаріату фракції. Депутат відповів відмовою.
Особлива думка
Бондар – не єдиний бунтар у фракції Партії регіонів. Безбах зізнається, що заяви про вступ у жодну групу не писав, а про те, що його куратор – Тігіпко, дізнався від свого помічника. «Я на наради групи не ходив і ходити не збираюся. У мене є своя думка, і я її відстоюватиму аж до конфліктів з керівництвом і скандалів», – заявляє нардеп, додаючи, що, всупереч позиції фракції, на минулій сесії він підтримав законопроект про амністію Тимошенко. Це принципова позиція, змінювати яку Безбах не має наміру. Крім нього законопроект підтримали ще шість членів фракції ПР: Віктор Бондар, Віктор Жеребнюк, Олег Кулініч, Віктор Развадовський, Григорій Смітюх, Юрій Шаповалов.
Олександр Волков, який, як і Безбах, пройшов до парламенту як самовисуванець (переміг в окрузі №158 у Сумській області), але згодом вступив у фракцію ПР, ще більш категоричний. «Я сам по собі. У мене від здрастуй до йди на х.. – одна секунда. У мене є зв’язки з абсолютно іншою людиною, з якою ми вирішуємо, як я буду голосувати», – говорить нардеп. Ім’я свого персонального куратора він не називає, але й не заперечує, що ним може бути Андрій Клюєв, секретар Ради національної безпеки та оборони.
Саме Клюєв курирував «вербування» самовисуванців у фракцію ПР. Але тепер від парламентських питань чиновник відійшов. Один з його радників в неофіційній бесіді розповів Forbes, що його шеф більше не відповідає за організацію голосувань у парламенті. Це нібито і стало причиною того, що Рада не змогла з першого разу звільнити з посади голову Нацбанку Арбузова. Куратором невдалого голосування джерело називає того ж Арбузова.
Якщо самовисуванці, які увійшли у фракцію ПР, продовжать голосувати на власний розсуд, нинішня схема контролю партійної дисципліни може виявитися неефективною. Тоді регіоналам доведеться винаходити нові способи впливу на однопартійців або повертати в стрій тих, хто вміло використовував старі.
Максим Камєнєв, Олена Волобуєва
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас