Давос-2013: Погляд з України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Давос-2013: Погляд з України

814
25 січня у готелі Fairmont Grand Hotel Kyiv. Единбурзька бізнес-школа у Східній Європі та експертна компанія pro.mova за підтримки Microsoft Україна, Київстар-бізнес, САН ІнБев Україна та DiamantClub втретє провели бізнес-дискусію «Давос-2013: Погляд з України».
«Кожного року Давос є місцем, де провідні світові гравці мають можливість подивитись на широку картинку та обговорити стратегічні підходи. Це те, чого нам бракує в Україні. Тому ми вирішили щороку користатись Давосом як приводом, щоб продискутувати важливі питання для України», — зазначив Євген Глібовицький, модератор події, засновник експертної компанії pro.mova.
«Одна з головних місій глобальної бізнес-школи полягає у тому, щоб бути платформою для створення вільних обговорень ролі та місця української спільноти в європейських процесах. Одна з наших цілей – сприяти формуванню цивілізованого соціально-відповідального бізнесу. Подібні дискусії служать розкриттю громадського й людського потенціалу країни, гідним чином представляють її європейському співтовариству», — підкреслила Наталія Кривда, академічний директор Единбурзької бізнес-школи у Східній Європі.
Вікторія Бриндза, керівник аналітики експертної компанії pro.mova та хронікер Давосу, зробила аналіз тем цьогорічного Всесвітнього економічного форуму: «Минулого року дискусії точилися навколо швидкості та поєднаності світу, цього року її вже називають іншим словом гіперпоєднаність та більше дискутують витривалість, спроможність протистояти ризикам, спроможність пережити їх, зростати та розвиватися. Світовий економічний форум дискутував послаблення спроможності урядів у найбільш непевний та крихкий період з часів великої депресії. Що повинна зробити Європа та світ , аби перетворити кризу у можливості, перевинайти зростання та захистити демократію. Великою мірою це ті питання, відповіді на які має дати собі і Україна».
Джок Мендоза-Вілсон, директор з міжнародних зв’язків і відносин з інвесторами компанії СКМ, у прямому включенні з Давосу, наголосив на тому, що Давос став місцем, де бізнеси створюють зв’язки та мережі спілкування, що дає позитивний відгук у перспективі: «Великий бізнес має дивитись на перспективу. Не на один рік наперед, а на 10-15 років. Коли ми вивчаємо таку довгострокову перспективу, то ми впевнені в українському ринку, і впевнені, що буде попит. В тому числі і на такі продукти як сталь»
Дмитро Шимків, генеральний директор Microsoft Україна, у прямому включенні з Давосу зазначив, що цього року зустріч на українському ланчі в Давосі торкалась питання «куди повинна рухатись Україна – Європейський союз або Митний союз з Росією?» За його словами, є розуміння того, що Україна – великий ринок і його не можна ігнорувати: «Україна – великий, цікавий ринок. На жаль, ми маємо складну економічну ситуацію: вона дуже регульована, дуже непрозора, легкість ведення бізнесу, особливо нового, в Україні досить складна. В той же час – це ринок, це потенціал. Враховуючи і людський потенціал і географічне розташування України. Не дарма велась дискусія між ЄС та Митним союзом. Дивно, що не зачепили інтереси Сполучених Штатів та Китаю, адже ми бачимо великий інтерес цих держав до України».
Мілан Валашек, голова департаменту ризик-менеджменту Erste Bank Україна, назвав основні причини виходу Erste Bank з українського ринку: 1. зниження рейтингів країни; 2. ризики української економіки, які необхідно компенсувати наявністю певного обсягу капіталу; 3. важкість заробляння на українському ринку через макроекономічну ситуацію, в умовах низької ліквідності, коли центральний банк захищає курс гривні, таким чином не дозволяє рости кредитуванню; 4. через інституції, які є замкненими системами, з якими важко працювати.
У свою чергу, економіст Володимир Дубровський, член Наглядової Ради CASE Україна, зробив наголос на тому, що Україна має почати грати відкрито, і основою для цього має стати зміна свідомості українців.
Спеціально для цієї бізнес-дискусії Президент Грузії Міхеїл Саакашвілі, прокоментував ті речі, які відбуваються зараз у Грузії та назвав основну причину поразки його партії на виборах в Грузії: «всі ці роки, коли ми робили реформи, ми під кінець перетворилися на супер-менеджерів, весь наш уряд… Ми думали, що всі інші теж розуміють, що ми робимо і нічого було багато пояснювати. Треба було або пояснювати, або будувати, розвивати, інвестиції залучати, генерувати нові ідеї. Зараз у нас з’явилося набагато більше часу, і зараз ми стали набагато більше ідеологічні, в тому сенсі, що зараз ми стали артикулювати, що ми робили, що потрібно робити. Я вважаю, що я зараз більш вільний у своїх роздумах і одкровеннях зі своїм народом… Демократія — це два кроки вперед, один назад».
Надія Дюк, віце-президент National Endowment for Democracy, зазначила, що Україні бракує візії, яку могли б підтримати молоді люди та старше покоління зараз забирає можливості у молодшого покоління — через незалучення, намагання маніпулювати ними. «Але якщо старше покоління бізнесменів та політиків хоче мати впевненість, тверді підстави аби Україна виправдала ті очікування, які були у всіх 20 років тому, то дивитись треба саме в систему освіти, щоб давати молодим людям можливість проявляти свої ініціативи, ідеали та підтримувати їх у цьому», – наголосила Дюк.
За словами історика Ярослава Грицака, ХХІ століття має стати століттям великих держав як за площею, так і за населенням (як Бразилія, Індія, Росія, Китай). «Європа не зможе успішно конкурувати з тими новими центрами, якщо вона сама не буде більшою. І тут, в такому випадку, дві країни є вирішальними. Це Туреччина і Україна. І я думаю, українцям справді дуже близько потрібно подивитись на Туреччину. Ті розв’язки, які пропонують турки особливо за останні 20 років, є дуже цікавими для України»
Олег Рибачук, лідер руху «Чесно», екс-віце-прем’єр-міністр України з питань європейської інтеграції, наголосив на тому, що середній бізнес в Україні може бути впливовим, якщо буде об’єднуватись між собою та суспільством та відновить довіру в середині себе.
Владика Борис Гудзяк, Ректор Українського католицького університету , говорив про виклики, які стоять перед українцями та зазначив, що мусить бути постійна робота над собою, є потреба мати вільну людину, сповнену гідності «Мусить бути народження, переродження, перехід з того стану, де ми є, до того, в який ми хочемо прийти. Це паломницька подорож. І за цим питанням частина проблеми, бо ми хочемо «швидкорозчинне рішення», як у каві Нескафе – окріп, трошки порошку – і задоволення», зазначив Владика.
На думку Константина Еггерта, ведучого аналітичної програми «Карта Мира» на телеканалі «Дождь», заступника головного редактора «Коммерсантъ-FM», інвестори все більш серйозно сприймають соціальні зміни: «Інвестори дуже цікавляться тим, як буде розвиватись соціально-демографічний профіль країни і який вплив це буде мати на бюрократичні структури і на якість державного управління… Україна відрізняється від Росії тим, що у вас продовжується розвиток інститутів, нехай місцями дуже дивних, корумпованих, деколи на межі третього світу, але розвиток є. В Росії заморожений розвиток інститутів та заморожена віра у те, що інститути щось можуть робити»
Загалом у бізнес-дискусії «Давос-2013: Погляд з України» прийняло участь більше 150 топ-менеджерів та власників бізнесів, економістів, журналістів та суспільно-політичних діячів.
Повне відео події
http://britishmba.in.ua/davos2013/
«Давос 2013: Погляд з України» — це подія, протягом якої учасники та експерти розглянуть найважливіші зміни минулого року в світі і спробують спроектувати їх на українські реалії, а також спрогнозувати майбутні наслідки розвитку подій в бізнесі, економіці, політиці, суспільстві.
Единбурзька бізнес-школа у Східній Европі
Представник однієї з найбільших бізнес-шкіл світу на базі Heriot-Watt University (Британія). В Україні Единбурзька бізнес-школа почала свою роботу в 2010 році і зараз є одним з лідерів за кількістю студентів в Україні. У 2011 році Школа запустила корпоративну програму МВА у Києві.
britishmba.in.ua
Експертна компанія pro.mova
Займається розробкою організаційних та маркетингових стратегій, стратегічними комунікаціями та супроводом змін в організаціях, суспільствах, бізнесах та країнах. Втілює надійні та стійкі рішення. Компанія є сильна своїм глибоким розумінням суспільних процесів, бізнесу, розумінням регіональних політик та контекстів. Здійснює глибинний аналіз, розробку стратегій на основі цінностей.
pro-mova.com
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас