Іванющенко займеться збором металобрухту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іванющенко займеться збором металобрухту

2718
У селі Шкарівка неподалік від райцентру Біла Церква Київської області вже років шість розчищено майданчик під будівництво Білоцерківського металургійного заводу. Його будівництво на цьому місці компанія «Євро Фінанс ЛТД» запланувала ще в 2005 році. «Зараз там пустир з фундаментом, обгороджений парканом. Жодних робіт там поки не ведеться», – розповідає головний редактор місцевої газети «Гриф» Валерій Рабенок. Але вже навесні тишу можуть порушити будівельні роботи.
«Євро Фінанс ЛТД» у 1997 році заснував виходець з Ірану Алі Мохаммад Хані Омран. Підприємство займається заготівлею металобрухту. У минулому році в Україні було зібрано близько шести мільйонів тонн. За словами аналітика проекту «Дельфіка» Юрія Добровольського, частка компанії на цьому ринку до кризи оцінювалася експертами в 15-20%, річний обсяг заготівлі брухту – близько 1 млн тонн. У 2011 році, за даними Forbes, виручка найбільшого підприємства з групи Омрана – «Укрвторчормет» – досягала 2,3 млрд гривень.
У травні 2012 року у «Євро Фінанс» з’явився новий співвласник. Кіпрська Citrullus Trading придбала в Омрана 40% в капіталі «Євро Фінанс». Citrullus Trading володіють на паритетних засадах Warwick LTD з Британських Віргінських островів і кіпрська Melintroco Trading, яка на 100% належить жителю Єнакієво 21-річному Арсену Іванющенку. Його батько – народний депутат від Партії регіонів Юрій Іванющенко.
Бізнес Омрана
Омран, якому в 2012 році виповнилося 50, ще в радянські часи переїхав в Україну з Ірану. Закінчив медичний університет імені Богомольця у Києві за фахом лікар-офтальмолог. Після розпаду СРСР зайнявся торгівлею металобрухтом. У новому тисячолітті «Євро Фінанс» стала потужною групою, збираючи щороку понад 1 млн тонн. Група об’єднала десять брухтозаготівельних організацій, найбільша з яких – київський «Укрвторчормет» – увійшла до списку 200 найбільших компаній України за версією Forbes. «Євро Фінанс» поставляє брухт на підприємства «Метінвесту», «Запоріжсталі» і ДЕМЗ.
У середині 2000-х Омран задумався про будівництво власного електросталеплавильного заводу. «Тільки в Київській області щорічне споживання арматури і катанки, за нашими оцінками, становить 600-800 тис. тонн», – ділився своїми надіями Омран в одному зі своїх інтерв’ю.
Місцем для будівництва було обрано Білоцерківський район. Міні-металургійний завод потужністю 1,8 млн тонн планувалося побудувати на обладнанні Siemens VAI за $600 млн позикових коштів.
Але тут виникли несподівані перешкоди. Постраждалий від Чорнобильської катастрофи Білоцерківський район має статус зони посиленого радіологічного контролю. Будувати підприємства, що завдають шкоди навколишньому середовищу, в таких зонах заборонено.
У червні 2008 року Верховна рада створила Тимчасову слідчу комісію (ТСК) з розслідування обставин будівництва металургійного заводу під Білою Церквою. «Устаткування метзаводу вимагає дуже великої кількості води, – пояснює народний депутат Ксенія Ляпіна, яка очолювала ТСК. – У річці Рось, яка протікає поруч, рівень води падає. Вона входить в охоронну зону Дніпра. І екологи переживали, що через роботу заводу Рось ще більше зміліє». В кінці 2009 року народний депутат від Блоку Литвина Віктор Сінченко вніс до Ради проект постанови про заборону будівництва. «Це була політична ініціатива Володимира Литвина, – розповідає колишній співробітник апарату парламенту, який просив не називати його імені у пресі. – Отримавши достатньо скарг від мешканців Білоцерківського району, він доручив від імені Сінченка подати цю ініціативу». Постанова, втім, так і не була схвалена.
Коли з’ясувалося, що побудувати завод в безпосередній близькості до столичних споживачів не вдається, Омран підписав з губернатором Рівненської області Віктором Матчуком меморандум про будівництво підприємства на її території. Але і там далі намірів справа не пішла.
Після початку кризи будівництво під Білою Церквою було заморожено. Майно «Укрвторчормет» та інших компаній Омрана опинилося в заставі в Ощадбанку, Сбербанку Росії і ВТБ Банку.
У минулому році компанію почали залишати топ-менеджери. Генеральний директор Ігор Козленко пішов до конкурентів в «КВВ груп», віце-президент Валентин Макаренко зайнявся власним бізнесом. Ситуацію в «Євро Фінанс» вони не коментують.
Залізне лобі
Що дає Омрану поява нового партнера? Іванющенко-старший славиться тісними стосунками зі своїм земляком з Єнакієво, президентом Януковичем. Неабияку адміністративну вагу народного депутата – те, чого не вистачає учасникам ринку брухту в останні роки.
Більш потужне металургійне лобі змушує заготівельників брухту продавати його за нижчими цінами на батьківщині. У 2012 році квота на експорт брухту була встановлена на рівні 900 тисяч тон, але насправді було експортовано лише близько 367 тисяч тонн, і то – в основному за квотами, розподіленими у попередні роки. Нові квоти Мінекономрозвитку не розподіляє вже другий рік.
Не дуже добре йдуть справи і на внутрішньому ринку. Металурги в 2012 році суттєво скоротили виплавку сталі, відповідно – обсяг закупівлі брухту. «Було зібрано всього 5,9-6 млн тонн брухту – найнижчий результат за останні десять років», – відзначає аналітик проекту «Дельфіка» Юрій Добровольський. Вартість тонни брухту впала за рік на 14% – до $310. «Ціна на брухт критична, адже основна маса заготовлюється населенням», – підкреслює Добровольський. За його словами, на внутрішньому ринку кінцева ціна брухту на 20% нижча, ніж на зовнішньому.
Крім здатності пробити квоти, новий власник міг би бути корисним «Євро Фінансу» і як ще одне джерело фінансування. У компанії вже заявили, що завдяки новому інвестору відновлять будівництво міні-метзаводу та впораються до кінця 2014 року.
Юрій і Арсен Іванющенки не відповіли на звернення кореспондента Forbes. А Омран на всі питання відреагував коротким листом: «Євро Фінанс» є компанією з довгостроковою, аполітизованою історією і перспективами».
Сергій Головньов, Олексій Грибановський
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас