Латвія - "гральне поле" для російського бізнесу, політики і криміналу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Латвія - "гральне поле" для російського бізнесу, політики і криміналу

3224
Загадка зниклого магната вказує, що в маленькій Латвії знову зростає російський вплив, стверджує The Guardian. Мультимільйонера Леоніда Рожецкіна останній раз бачили живим у Юрмалі 5 років тому, оповідає журналіст Люк Гардінг. Минулого літа в лісі був знайдений мрець з кредитною карткою Рожецкіна в кишені. Але слідство поки не встановило, чи дійсно це рештки Рожецкіна.
Ця історія свідчить, що Латвія – “ігрове поле для російських інтересів: бізнесу, політики і, перш за все, криміналу. А часто, як у випадку Рожецкіна, всіх трьох відразу. У Рожецкіна, як і у багатьох російських багатіїв, було багато ворогів. Нашій газеті повідомили навіть ім’я кілера, який його імовірно убив”, – пише автор.
На думку Гардінга, зростання російського впливу особливо помітно в Юрмалі: “кожне літо російські модники-надбагатії збираються на фестиваль поп-музики “Нова хвиля”.
Ризький журналіст Леонід Якобсон стверджує, що Юрмалу відвідує і російська мафія. “У 2010 році в Юрмалу переїхав росіянин В’ячеслав Шестаков, якого називають гангстером. Подейкували, що він емісар Аслана Усояна”, – пише газета. У грудні влада Латвії заборонила Шестакову в’їзд у Латвію і в ЄС в цілому.
Якобсон стверджує, що “Юрмала”, по суті, не музичний фестиваль, а “важливий момент: російська мафія і можновладці опиняються разом в одному місці. Вони обговорюють спільні проблеми, глобальні проблеми, як переводити гроші через країни Балтії”. Якобсон та деякі інші вважають: Кремль прагне поступово розвернути Латвію, відвернувши від західної орієнтації на користь промосковської.
“З’являється також все більше свідчень, що Латвія стала укриттям для сумнівних російських грошей”, – йдеться в статті. За даними автора, російські багатії в останні місяці покидають Кіпр, що стоїть на межі банкрутства, і перереєстрували свої фірми в Латвії. “Половина всіх інвестицій в Латвії – 10 млрд доларів – це гроші вкладників-нерезидентів”, – йдеться в статті. Більшість вкладників – жителі Росії, України, Казахстану і Туркменії.
Латвія – “один з головних хабів” для тих, хто прагне відмити гроші і переправити їх в ЄС, говорить Том Мейн з НКО Global Witness.
“Багато хто бачить докази, що свідчать про використання російської «м’якої сили». Через свій сайт з розслідуваннями Якобсон нажив багато ворогів. Минулого року невідомі напали на нього в під’їзді і порізали йому обличчя ножем”, – йдеться в статті.
Якобсон опублікував електронні листи, які імовірно свідчать, що СЗР РФ таємно фінансувала виборчу кампанію Ніла Ушакова, нині мера Риги. “Ушаков не оскаржує справжність листів, але поліція два дні допитувала журналіста через можливу крадіжку листів”, – йдеться в статті. Етнічні латиші дивляться на партію Ушакова з підозрою, вважаючи її служницею ділових і політичних інтересів Москви, додає Гардінг.
“Дипломати ЄС у Ризі підтверджують, що в Латвії активно діють російські розвідслужби”, – продовжує він. Відставний співробітник КДБ Борис Карпічков зауважує: “Російські спецслужби користуються Латвією як трампліном, щоб посилати своїх людей до Європи і США”.
“Кремль також намагається розширити свій вплив, використовуючи російськомовну пресу Латвії. Багато газет належать анонімній офшорній компанії, їх реальним власником вважається прокремлівський бізнесмен”, – йдеться в статті. “Росія поширює в школах підручники історії, де радянська окупація Латвії з 1944 року зображується як “звільнення”, – додає автор.
На закінчення Гардінг повертається до таємниці зникнення Рожецкіна: “Його мати, що проживає в США, звинувачує у вбивстві сина російських агентів. Магнат мав комерційні спори з тодішнім міністром зв’язку Росії та іншими олігархами”. Правда, є версія, що Рожецкін інсценував свою смерть і живе в США під чужим ім’ям.
За матеріалами:
Inopressa
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас