Сланцевий двигун прогресу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сланцевий двигун прогресу

Енергетика
2079
США всерйоз задумалися про вихід на світовий ринок скрапленого природного газу. Про це свідчить той факт, що перший завод з виробництва СПГ – Cheniere Energy (Х’юстон, Техас) отримав державний дозвіл на будівництво і експорт. Ще одинадцять на черзі.
Перевага США полягає в тому, що п’ять-десять років тому в країні було побудовано кілька підприємств з відновлення газу. Тоді передбачалося, що США будуть імпортувати газ, але ці об’єкти так і не були введені в експлуатацію. Зараз ведеться перетворення цих об’єктів на термінали скрапленого газу та експортні термінали. Так що частково інфраструктура вже існує, що повинно прискорити процес будівництва. Перший завод повинен бути запущений вже в 2015 році.
У Канаді вже є відповідні умови для експорту: завод у Кітіматі (Британська Колумбія, західне узбережжя Канади) отримав дозвіл на будівництво об’єктів з виробництва СПГ. Додатково в Британській Колумбії здійснюється ще сім проектів, які будуть запущені в 2016-2017 роках. Сланцевий газ виходить на ринок.
Експорт надлишку СПГ і природного газу зі США і Канади серйозно змінить ситуацію в світі. Раніше провідну роль тут грав експорт СПГ з Близького Сходу. Компанія Cheniere змінить комерційну модель, за якою скраплений природний газ не відносився до природного, а прив’язувався до вартості сирої нафти на ф’ючерсних ринках. Тому коли коливалася ціна сирої нафти, те ж саме відбувалося і з СПГ. У той же час США пропонують найнижчу ціну природного газу на ринку. Тому Cheniere змінює модель бізнесу, розраховуючи прив’язати ціну СПГ до вартості природного газу в США під назвою Henry Hub, подібно Brent Crude. Це матиме значний вплив на розрив у цінах на сиру нафту і природний газ. Тобто в короткостроковій перспективі ми можемо побачити зниження ціни на СПГ у світі.
Зараз з’являються інші джерела енергії, і з геополітичної точки зору Близький Схід і Росія, а також інші видобувні країни матимуть менше можливостей диктувати ціну. Вважаю, вже зараз відчувається певний тиск. Поява нового енергоносія, не прив’язаного до ціни нафти, що знаходиться за межами США, що створює абсолютно новий ринок, може ускладнити “Газпрому” отримання звичної ціни і контрактів.
Велика кількість газу, доступна на ринку, може також почати чинити вплив на ціну нафти. Раніше це було неможливо, тому що ви не могли перемістити природний газ звідти, де він був недорогим, туди, де сира нафта мала високу ціну. Але зараз все змінилося. Чи означає це загрозу в довгостроковій перспективі для великих постачальників природного газу? Здається, що ні. Загалом вартість на енергоносії залишиться достатньо високою, тому що майбутній видобуток буде складніше забезпечити: важче знаходити, дорожче добувати. Незалежно від того, природний це газ чи сира нафта. Майбутні постачання, які будуть потрібні нам для забезпечення 30% збільшення в попиті в наступні двадцять років, стануть дорожчими. Тому газ, який «Газпром» виробляє сьогодні і продає в Європу і на інші ринки, буде збільшуватися в ціні з плином часу. У майбутньому ціни на нафту і газ наблизяться одна до одної, але, як і раніше, будуть зростати.
Я знаю, що Росія розглядає варіанти експорту СПГ. Це дозволить перетворити природний газ на грошовий еквівалент і знайти нові ринки. Вважаю, якщо ви зможете вивести ваш СПГ на ринок, то зможете перемістити його в будь-яку точку світу. Навіщо продавати Європі? Давайте продамо газ Японії за ціною 20 дол за 1 млн БТО (британська теплова одиниця).
У Росії є переваги: вона знаходиться не так далеко від ринку і може почати розробку бази постачання СПГ і шукати нових замовників, готових платити високу ціну. Це В’єтнам, Корея, Японія і Китай. Якби я займався нафтогазом в Росії, я б розглядав цей варіант, зокрема заводи з виробництва СПГ. Ми обговорили ціни в США. Досить невисокі – 3 дол за 1 млн БТЕ на сьогоднішній день. Не думаю, що собівартість російського газу вища. Візьміть за основу невисоку собівартість і шукайте нові ринки.
У Росії також є запаси сланцю. Хоча я не впевнений, чи потрібен Росії сланцевий газ зараз, коли є багато інших невикористаних можливостей. Хороший спосіб підвищення прибутку – це виробляти дизель або інші, більш дорогі види палива, замість того щоб просто спалювати газ або переганяти по трубопроводу всім, хто його потребує. Розвиток нафтохімічної промисловості є важливою складовою забезпечення високої прибутковості видобувних країн.
Ще один момент – це близькість до ринків Близького Сходу та Ормузької протоки. Було багато дискусій на тему «арабської весни» та заворушень, і ми розуміємо, що в постачанні можливі перебої. Багато країн не можуть і не стануть приймати їх. Їм необхідні планове постачання і впевненість. З цієї точки зору Росія може опинитися у вигідному становищі для укладання довгострокових контрактів.
За матеріалами:
РБК daily
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас