Авторинок Європи: боротьба за виживання на тлі кризи і надвиробництва — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Авторинок Європи: боротьба за виживання на тлі кризи і надвиробництва

2471
Авторинок Європейського Союзу переживає скрутні часи. У Франції, Бельгії та Італії продажі нових машин за останній рік істотно впали. Щоправда, пристойний рівень ще зберігають німці і британці. Тим часом, у Португалії прибутки автопродавців скоротилися майже на сорок відсотків. На такому тлі у Брюсселі завершується черговий щорічний автомобільний салон.
Тематика брюссельського автосалону 2013-го року – невеликі вантажівки, авто для розваг, мотоцикли та велосипеди. Тим часом, попри зовнішній блиск, дотепні дизайни та різнокольорові привабливі стенди найвідоміших марок, самим автовиробникам Європи наразі не до забав. Практично у всій співдружності продажі чотириколісних моторизованих засобів пересування за часи кризи суттєво впали. Голова бельгійської федерації автопромисловців Тьєррі Ван Кан у цьому році чекає приблизно таких самих результатів, як і в 2012-му.
«Ми очікуємо стабільності. Маємо надію, що зокрема ринок вантажного автотранспорту, який наразі переживає складні часи, нарешті розпочне відновлення, але все залежить від кон’юнктури ринку. Наша організація все ж прогнозує незначне зростання у другому півріччі цього року».
Європейський континент єдиний серед світових ринків, де автомобільний бізнес втрачає оберти. На азійському чи американському ринках автотрейдерам ще вдається триматися на плаву і навіть отримувати значні прибутки.
Безнадія автомобільних трейдерів Європи
Тим часом Патрік Блен, голова Міжнародної організації автомобільних конструкторів, щодо подальших досягнень на теренах ЄС доволі песимістичніший. Він вважає, що автомобільний ринок Європи побачить світло в кінці тунелю ще не скоро.
«Ще довгі роки минуть в очікуванні часу, коли європейський авторинок відновить свій докризовий рівень. Наразі нам немає на що сподіватися. Говорячи про роки, я маю на увазі 2015 – 2016 -й. Тож нині в інтересах автовиробників – бути присутніми та прискорювати цю присутність на всіх нових ринках».
Тим часом європейський ринок автомобілів має й іншу проблему: виробництво нових легковиків та вантажівок тут значно перевищує попит. З огляду на це, їм слід адаптуватися до вимог споживачів, а не заповнювати і без того переповнені парки нових машин, – вважає Патрік Блен.
«Теоретично, було б розумно, якби автовиробники Євросоюзу домовилися, як спільно оптимізувати промисловість у Європі. Але я вважаю, що це зробити буде дуже непросто. Всі виробники авто конкурують між собою. Знайти спільну мову між марками різних країн надзвичайно складно. Всі хочуть насамперед закривати свої заводи у сусідніх країнах».
Французькі автовиробники за останній рік пішли на величезні скорочення витрат та персоналу. Закрилися заводи у різних державах Європи, зокрема бельгійська філія Ford. Італійський Fiat скорочує свої виробничі потужності у Польщі.
Автобудівники Іспанії виживають за рахунок скорочень
Проте, навіть у такому складному контексті деякі автомобільні конструктори «старого континенту» все ж знаходять виходи зі становища.
Яскравий приклад цьому – Іспанія, де такі відомі автоконцерни, як Ford чи вітчизняний Seat, попри кризу створюють нові робочі місця. Автомобілі, які там створюють, націлені на експорт до нових ринків.
Слід зазначити, що іспанцям вдається відновлювати виробництво, насамперед, завдяки тому, що працівники автозаводів погоджуються на менші зарплати, скорочені робочі дні та інші гнучкі формули для виживання. Тобто, конкурентноздатність автовиробників на іспанських заводах підтримується за рахунок жертв, на які погоджуються робітники. На одному з місцевих підприємств, де виготовляють деталі для автомобілів Renault, зарплати персоналу скоротилися майже на 30 відсотків.
Віталій Єреміца
За матеріалами:
Радіо Свобода
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас