Особливості відкриття рахунків в азійських банках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Особливості відкриття рахунків в азійських банках

Валюта
4365
Багато років ми переконувалися у високій надійності і безпеці європейських банків. Не дивно, що безліч представників українського бізнесу відкрили рахунки в банках Швейцарії, Великобританії, Австрії тощо. Однак відносно недавній скандал, пов’язаний з розголошенням швейцарським банком конфіденційної інформації про свого клієнта, дещо підірвав репутацію європейської банківської системи.
У свою чергу, азійські банки ні в розкритті інформації, ні в інших скандалах подібного роду помічені не були, тому зараз активно збільшують кількість своїх клієнтів. Банки Японії, Сингапуру і Гонконгу в міжнародному діловому середовищі вже давно вважаються надійними фінансовими партнерами. А зараз до їх числа приєдналися представники Індії, Малайзії і, звичайно ж, Китаю.
Враховуючи високий рівень безпеки та конфіденційності, що надаються азійськими банками, складність процедури відкриття рахунку полягає тільки у використанні принципу «know your client – знай свого клієнта». Найчастіше банк вимагає особистого візиту істинного вигодонабувача (бенефіціара), директора і керуючого рахунком. Особливо, якщо рахунок відкривається на юридичну особу, вищеперелічені представники якої є резидентами пострадянського простору. Причому, якщо раніше в Гонконгу за допомогою спеціальних акредитованих агентів банку рахунок можна було відкрити дистанційно, то з 30 листопада 2012 року набрала чинності постанова, згідно з якою при відкритті рахунків фізичним та юридичним особам обов’язковий особистий візит клієнта в банк.
Особливості відкриття
Практично всі азійські банки вимагають внесення на рахунок страхового депозиту. Його розмір варіюється від 1350 USD (HSBC Hong Kong) до 150 000 USD (ANZ Bank Singapore), але це теж не межа… До речі, в банку HSBC страховий депозит має бути внесений за допомогою чека під час зустрічі з представниками банку при відкритті рахунку. Гроші повертаються клієнту в разі відмови банку відкрити рахунок. В інших азійських банках депозит просто заводиться на рахунок.
Відкриваючи рахунок, Вам доведеться довести банку наявність ділових зв’язків своєї компанії з азійським бізнесом. Якщо заявлений компанією керуючий рахунку або бенефіціар не є резидентом країни, в якій відкривається рахунок, то крім докладного бізнес-плану буде необхідно надати контракти з азійськими партнерами.
Але, що ж робити, якщо компанія тільки створена, а рахунок необхідно відкрити ще перед укладанням контрактів, які доводять ділові зв’язки? Адже банк не відкриє рахунок без наявності контрактів, виходить замкнуте коло…
У цьому випадку корисною може виявитися схема фідуціарного володіння.
Що це таке?
Фідуціар – довірена особа, яка діє в інтересах і за дорученням одного чи декількох клієнтів. В порівнянні зі звичайними агентами фідуціари дотримуються більш високих стандартів професійної етики і ставлять інтереси правовласників-бенефіціарів понад усе.
Фідуціар зобов’язаний діяти завбачливо, проявляючи максимальну сумлінність, чесність, непідкупність, лояльність і абсолютну відданість інтересам правовласника, оскільки він несе всю відповідальність за діяльність компанії.
Фідуціарне володіння користується особливою популярністю при відкритті рахунків в азійських банках, оскільки дозволяє не тільки залишити в тіні справжніх бенефіціарів і реальних керуючих банківськими рахунками, але і позбавити їх від зайвих дій. Наприклад, переліт в Азію на зустріч з представниками банку при використанні фідуціарного володіння необов’язковий. А найважливіше – ця схема дозволяє обійти складність з наданням контрактів. Зараз на ринку з’являються юридичні компанії, одним з напрямків діяльності яких є надання послуги фідуціарного володіння.
Фідуціарне володіння на прикладі відкриття рахунку
Компанії, що відкриває банківський рахунок, потрібно призначити керуючого резидента країни відкриття рахунку, приблизно на півроку. Якщо компанія не резидентна, то її директор може видати довіреність на управління рахунком резиденту країни, в якій відкривається рахунок (фідуціару). Крім номінального власника власник компанії заявляє банку і номінального керуючого-резидента. Як правило, цю людину рекомендують акредитовані агенти банку, впевнені в її професійній репутації, тому проблем з відкриттям рахунку виникнути не повинно.
Схема роботи з фідуціаром використовується тимчасово, виключно для уникнення «підводних каменів» при відкритті рахунку. Після закінчення деякого часу власник змінює номінального бенефіціара та підписанта за рахунком. Безумовно, зміну можна провести відразу після відкриття рахунку, але в такому випадку, банк гарантовано попросить особисту зустріч з новими представниками компанії. Виходячи з практики нашої компанії, таку зміну рекомендую проводити приблизно через півроку, не раніше ніж через чотири місяці.
Безпека власника при фідуціарному володінні
Все склалося якнайкраще – і рахунок відкрили без надання додаткових документів, і летіти в банк через півсвіту не довелося, але де-юре, то виходить, що управляють рахунком і володіють компанією власника абсолютно чужі люди.
Власників бізнесу це дуже відлякує, і далеко не кожен погодиться на такі умови. Але потрібно враховувати, що компанії, що надають сервіс фідуціарного володіння, найчастіше іноземні, з відмінною діловою репутацією, а менталітет їхніх співробітників не страждає пострадянським синдромом рейдерства.
Відзначу, що оформлення фідуціарного володіння – послуга не з дешевих, оскільки всю відповідальність за діяльність компанії юридично несуть саме фідуціари. Тому їм немає сенсу ризикувати професійною репутацією заради сумнівних махінацій з клієнтським бізнесом.
Зрозуміло, що великий бізнес на чесному слові не тримається. В інтересах клієнта між номінальними і реальними власниками укладається “trust deed” – трастова угода. Її результат – підписання трастової угоди, згідно з якою все володіння і управління рахунками та бізнесом здійснюється від імені, за дорученням, і в інтересах клієнта. За бажанням клієнта, фідуціарні власники розробляють додаткові угоди, що регулюють питання, які турбують справжнього власника компанії. Як правило, складання таких угод входить у вартість оформлення фідуціарного володіння.
За великим рахунком, вся ця схема достатньо проста, але щоб уникнути непотрібних проблем, рекомендую вам звертатися за подібного роду послугами тільки до професійних юридичних компаній, які зможуть надати докладну консультацію і правдиво розповісти про всі нюанси, убезпечивши при цьому Вас і Ваш бізнес.
Влада Крижанівська, юрист міжнародної юридичної компанії
Campio Group
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас