Сергій Арбузов переманює до себе губернаторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сергій Арбузов переманює до себе губернаторів

2631
Сергій Арбузов вживається в образ першого віце-прем’єр-міністра. Про плани екс-голови Нацбанку на новій посаді поки відомо небагато, але одну ініціативу прес-служба чиновника все ж озвучила. Раз на місяць Арбузов має наміру зустрічатися з кожним із 24 губернаторів, а також головою Ради міністрів Криму та керівниками Київської і Севастопольської міськдержадміністрацій.
Майбутні зустрічі з губернаторами оточення Арбузова ретельно готує. Голів облдержадміністрацій вже вишикували в живу чергу і призначили дати візитів до Києва. Перед кожною зустріччю вони будуть висилати першому віце-прем’єру перелік питань, які не можуть вирішити без його втручання.
«Це особиста ініціатива Сергія Геннадійовича. Зустрічі необхідні для того, щоб краще розуміти проблеми регіонів», – пояснили Forbes.ua в прес-службі Арбузова, і тут же уточнили: особисті зустрічі ніяк не відіб’ються на складі губернаторського корпусу, мовляв, кадрові питання – поза компетенцією першого віце-прем’єра.
Але в сферу відповідальності Арбузова не входить також і регулярне спілкування з губернаторами. Відповідно до указу президента «Про деякі питання забезпечення виконання завдань і повноважень, покладених на Кабінет міністрів», в уряді він курирує питання аграрної політики і продовольства, економічного розвитку, торгівлі, соціальної політики, фінансів, а також доходів і зборів. Так навіщо Арбузову губернатори?
Пішли назустріч
Місцеві керівники ініціативу Арбузова оцінюють позитивно. Сергій Рижук, голова Житомирської ОДА, згадує: попередники Арбузова таких зустрічей не організовували. І даремно. Губернатор місяцями не міг зв’язатися з профільним міністром, щоб вирішити потрібне питання, і деколи простіше було йти навпростець до прем’єра. Тепер, сподівається Рижук, завдання спроститься.
З ним згоден Юрій Чмир, губернатор Сумської області. Він розповідає, що раніше він і його колеги з міністрами спілкувалися хіба що на розширених засіданнях уряду. «Але кожен регіон має свою специфіку, а поговорити по суті можливості не було», – згадує Чмир.
Про що тепер, під час особистих зустрічей губернатори будуть говорити з Арбузовим, вони розповідати не хочуть, відмахуючись загальними фразами. Але Валерій Асадчев, губернатор Полтавської області в 2006-2010 рр., запевняє, що ключове питання, яке голови облдержадміністрацій спробують вирішити в кабінеті першого віце-прем’єра – фінансування регіону з держбюджету.
«Будь-яка поїздка в Київ для губернатора – можливість домовитися про виділення області коштів за тією чи іншою програмою. Адже уряд розподіляє ці кошти в ручному режимі, і питання фінансування багато в чому залежать від ставлення керівництва Кабміну до губернатора. Арбузов може вирішити багато питань», – вважає Асадчев.
Конкуруюча фірма
В Арбузова у зустрічах свій інтерес. До останнього часу своїм головним столичним куратором губернатори вважали голову Адміністрації президента (АП) Сергія Льовочкіна. «На відміну від уряду, з Адміністрацією президента робота налагоджена ідеально. З нами постійно працюють відповідальні співробітники АП, які за нами закріплені. Вони надають нам оперативну інформацію і рекомендації», – розповідає Рижук. За його словами, губернатори також взаємодіють з АП в рамках роботи Ради регіонів при президенті і Комітету економічних реформ.
«Із Сергієм Льовочкіним працювати дуже просто. Я можу зняти трубку і з ним поговорити. В основному ми спілкуємося з кадрових питань. Також спілкуємося з його заступниками з питань ідеології, суспільної комунікації і т.д.», – зізнається Рижук.
Голови трьох облдержадміністрацій, не згадуваних вище, на умовах анонімності повідомили Forbes.ua, що перед затвердженням на посаді пройшли «співбесіду» у Льовочкіна, і тільки після цього спілкувалися з президентом.
Втручання Арбузова в давно налагоджений діалог між місцевими керівниками і головою АП зіграє проти останнього – його вплив на губернаторів може ослабнути. Зате позиції Арбузова, в разі успіху, значно зміцняться, в тому числі в Партії регіонів, членом якої він поки не є. Адже практично всі губернатори паралельно очолюють обласні партійні організації ПР. А вони, в свою чергу, головні інструменти влади для забезпечення високого результату на президентських виборах їх ймовірного учасника – Віктора Януковича.
Бажання Арбузова налагодити тісні відносини з регіонами, впевнений керівник Центру політичного аналізу «Пента» Володимир Фесенко, не сподобається і його безпосередньому керівнику – прем’єру Миколі Азарову. У минулому Кабміні саме він нерідко вирішував проблеми губернаторів, і тепер навряд чи так просто відмовиться від цих своїх обов’язків. «Арбузов грає м’язами і демонструє силу. Він готується змінити на посаді Азарова, і зараз чітко дає зрозуміти губернаторам, кого треба слухатись», – резюмує Фесенко.
Максим Каменєв
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас