Політичні партії Німеччини втрачають великих спонсорів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Політичні партії Німеччини втрачають великих спонсорів

645
Політичні партії в Німеччині зобов’язані щороку подавати фінансові звіти. Подвійна бухгалтерія карається. Особлива увага приділяється великим пожертвуванням – від 50 тисяч євро. Це здебільшого гроші від великих підприємств і корпорацій.
Їх стає все менше – в 2012 всі політичні партії отримали від спонсорів всього 1,31 мільйона євро. Роком раніше ця сума склала 2,03 мільйона. Частина бюджету німецьких партій – це членські внески, але головне джерело фінансування – держава. Тобто платники податків, незалежно від того, ходять вони на вибори чи ні.
Великі пожертвування легальні, але віддають лобізмом
Були часи, коли мільйонні пожертви сипалися на партії, як з рогу достатку. Причому багато великих концернів, галузевих об’єднань або просто товстосуми часто давали гроші відразу всім партіям, представленим у бундестазі. І посилалися при цьому на Основний закон, в якому значиться, що “партії сприяють формуванню політичної волі народу”. Ось багаті спонсори і подавали від щедрот своїх на розвиток демократії.
Нині все не так. Великі пожертвування занадто явно віддають лобізмом, вказує офіційний представник європейської неурядової організації Campact Ів Венеді. Ось, наприклад, власник концерну Mövenpick, що бере активну участь в готельному бізнесі, в 2009 році пожертвував більше мільйона Вільній демократичній партії (ВДП) – лібералам. Варто було їм прийти до влади, і тут же вони проштовхнули закон про зниження податків для власників готелів. І як це можна кваліфікувати?
На пожертви і внески партіям не вижити
У 2012 році більше за інших отримали учасники урядової коаліції – блок ХДС/ХСС (729 тисяч євро) і ВДП (204 тисячі). Берлінський політолог Оскар Нідермайєр (Oscar Niedermayer) підкреслює, що підприємці охочіше підтримують партії ринкової орієнтації. Соціал-демократи, які погрожують підвищити податки для заможних людей, отримали всього 259 тисяч євро. А Ліва партія та “зелені” взагалі залишилися з носом.
Німеччина – єдина з демократичних країн Заходу, де сума пожертвувань партіям не обмежена. Їх можна навіть частково списати з податків. І все одно надходження в партійну скарбницю – і від фірм, і від приватних осіб – скорочуються з року в рік.
У 2009 році вони склали лише 6 відсотків від бюджетів усіх партій. Тим не менш, багато НПО вимагають або обмежити суми, або взагалі заборонити пожертвування від юридичних осіб, як це зроблено у Франції. Партійні внески теж втрачають значення, оскільки кількість зареєстрованих членів у всіх німецьких партіях скорочується.
Деякі партії, наприклад “зелені”, намагаються поповнити власний бюджет, зобов’язавши своїх депутатів у парламентах різних рівнів відраховувати частину доходів на користь партії. Але основним джерелом фінансування партій залишається держава.
Кожен голос дорогого коштує
Підкуп виборців у Німеччині заборонений і не практикується. Навпаки, за кожен голос, відданий за них на виборах, партії отримують дотації від держави. Необхідно тільки набрати більше 0,5 відсотка голосів на європейських чи федеральних виборах або більше 1 відсотка на земельних. Кожен голос з перших 4 мільйонів приносить партії по 0,85 євро. Кожен поверх того – по 0,70 євро.
Це державне фінансування партій і стало одним із спонукальних мотивів чергової спроби домогтися заборони праворадикальної Націонал-демократичної партії Німеччини (НДПН). Голова уряду федеральної землі Тюрінгія Крістіна Ліберкнехт (Christine Lieberknecht) підкреслює: “Слід позбавити НДПН статусу, що надає їй можливість отримувати фінансування за рахунок платників податків”.
Марксизм-ленінізм зміцнів на 115 тисяч євро
Радикали в Німеччині є не тільки правого, але і лівого спрямування. Ось, наприклад, Марксистсько-ленінська партія Німеччини. Вона проповідує теоретичну спадщину Маркса, Енгельса, Леніна, Сталіна і (в основному) Мао Цзедуна. Офіційно її лідери державне фінансування відкидають. Але на ділі у маоїстів немає шансів його отримати – партія занадто мала, у ній близько 2300 членів. Однак майже щороку знаходяться щедрі спонсори.
У минулому році одним з них став Конрад фон Пенц (Conrad von Pentz). Мільйонами він ніколи не розпоряджався, працював усе життя інструментальником на заводі, дружина вчителювала, вказує газета Süddeutsche Zeitung. Зуміли зібрати на невеликий будинок в місті Фрідрихсхафені. А тут спадок привалив – 115 тисяч євро.
Всю цю суму фон Пенц і пожертвував своїй партії, пояснивши: “Я за ці гроші ніколи не працював і їх не потребую”. Своїх трьох дітей безкорисливий комуніст перед цим навіть не запитав. Зате тепер прославився на всю країну.
Юлія Манке, Олександр Варкентін
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас