Чого киянам наобіцяли чиновники і скільки нам цього чекати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чого киянам наобіцяли чиновники і скільки нам цього чекати

1423
Ситуація з бюджетом Києва на 2013 рік залишається незрозумілою. Якщо з міської скарбниці в державну вилучать, як планують, 8 млрд грн. (третя частина всіх доходів столиці), то грошей не вистачить навіть на зарплати бюджетникам. А про початок будівництва метро на Троєщину (так, не повірите, знову обіцяють) тоді й мови не буде.
З іншого боку, в травні пройдуть вибори мера і депутатів Київради. І тут можна не сумніватися: у ці п’ять місяців Київ стане одним з найбільш процвітаючих міст Європи. Як мінімум Східної. А ось потім… можливі варіанти.
БУДІВНИЦТВО
Закінчать тільки те, що почали в 2012-му
Поштова площа
Реконструкцію хочуть закінчити до Дня Києва, тобто в кінці травня. Вже півроку водії лають будівельників за рекордні пробки. Ремонт розв’язки давно напрошувався – це остання проблемна точка на набережній.
ПРОГНОЗ ЕКСПЕРТА:
- По-моєму, з самого початку обраний проект Поштової площі не найкращий. Був, наприклад, варіант безсвітлофорної розв’язки, – вважає Дмитро Олійник, голова транспортної комісії Київради. – Зараз там почалися проблеми зі зміщенням ґрунтів, впала бурова установка. Судячи з ситуації з бюджетом Києва, цілком імовірно, що цей проект може бути заморожений.
І все ж політологи, опитані “КП”, впевнені: міська влада цю обіцянку напевно виконає. Надто вже вона на виду.
Станція метро “Теремки”
Ця станція набагато популярніша, ніж відкрита в поспіху під вибори станція “Іподром” (на тій же “синій” гілці), якою користуються кілька тисяч пасажирів на добу. Її теж обіцяють здати до Дня Києва.
ПРОГНОЗ ЕКСПЕРТА:
- Гадаю, цей проект буде пріоритетним, – вважає Дмитро Олійник. – Навряд чи встигнуть до Дня Києва, але в цьому році об’єкт напевно здадуть. Швидше за все, “Київметробуд” візьме кредит на завершення робіт.
Метро на Троєщину і Подільський міст
Мешканців найбільшого на Лівому березі житлового масиву планами міської влади на наступний рік можна тільки розсмішити. Обіцяють вже років 20 – при всіх мерах і президентах – а віз і нині там. Жертвою відсутності грошей в бюджеті, ймовірно, стане і Подільський міст, по якому повинні поїхати автомобілі і потяги метро на Троєщину. На добудову переправи через Дніпро необхідно більше п’яти мільярдів гривень.
ПРОГНОЗ ЕКСПЕРТА:
- Я сумніваюся в перспективі державно-приватного співробітництва, – вважає голова транспортної комісії Київради Олійник. – Суми, потрібні на будівництво метро на Троєщину, обчислюються в мільярдах гривень. У режимі економії краще ці кошти використати на інші цілі.
У цьому році метро на Троєщині – нереальне завдання.
ТАРИФИ
Вартість проїзду та квартплату не піднімуть до літа
Послуги ЖКГ
Відразу після ухвалення бюджету країни голова Київської адміністрації Олександр Попов заговорив про те, що при такому бюджеті доведеться піднімати тарифи на комунальні послуги. Якщо фінансовий документ не скоригують в потрібний для столиці бік, то квартплата може піднятися в рази. Але знову-таки є одне АЛЕ – в травні вибори мера і депутатів Київради. А за старою доброю передвиборною традицією в цей час тарифи не підвищують. Ну, а ось після…
ПРОГНОЗ ЕКСПЕРТА:
- Імовірність підвищення тарифів існує. Питання в тому, хто це зробить – Національна комісія регулювання енергетики чи міська влада? Олександр Попов, як кандидат в мери, намагається шантажувати Банкову (читай – президента. – Авт.), – вважає політолог Володимир Фесенко. – Якщо доведеться піти на непопулярні заходи, то на амбіціях бути обраним можна поставити хрест.
Тобто до червня кияни можуть спати спокійно, а потім – можливо все.
Проїзд у транспорті
Знов-таки під час обговорення бюджету заступник голови Київської адміністрації Руслан Крамаренко заявив міським депутатам: якщо вони схвалять бюджет, то разовий проїзд у підземці може подорожчати до 5 грн. А його колега Анатолій Голубченко заявив: економічно обґрунтована вартість проїзду в метро – мінімум 3 грн.
ПРОГНОЗ ЕКСПЕРТА:
- За рішенням – підвищувати чи ні тарифи – можна буде зрозуміти стратегію влади. Якщо в січні-лютому підвищать, значить, державна влада вже не робить ставку на Олександра Попова, – каже політолог Володимир Фесенко. – Тактично було б грамотно не піднімати тарифи до виборів.
Саме на цьому наполягає більшість експертів: до червня нічого не зміниться, а потім міський транспорт подорожчає вдвічі.
Війна з МАФами
Показова розправа з малими архітектурними формами тривала весь 2012 рік. А в жовтні голова Київської адміністрації оголосив війну всім незаконним кіоскам. Влада обіцяє в наступному році довести війну з МАФами в Києві до переможного кінця. Правда, щодня вони з’являються в найбільш людних місцях.
Боротися є з чим: всього кіосків у Києві близько 20 тисяч, з них законних – не більше третини. Але хабарі роблять свою справу…
ПРОГНОЗ ЕКСПЕРТА
- Усі кіоски у нас в місті одночасно і законні, і незаконні, – каже “КП” Юрій Єременко, голова всеукраїнської профспілки “Столиця-Регіони”. – За рік двічі змінювалися правила оформлення документів. Підприємець міг отримати всі дозволи, а через місяць приїде кран і демонтує кіоск, тому що дозволи вже потрібні інші. Якщо у міської влади з’явиться бажання, то всі кіоски можуть стати законними. І навпаки…
Загалом ніхто не береться спрогнозувати, чим закінчиться війна з МАФами. При цьому, як показує життя, вони раз по раз з’являються у найнесподіваніших місцях – наприклад, посеред тротуару і впритул до пішохідного переходу, як біля станції метро “Мінська”.
ЩО ЩЕ НАМ ОБІЦЯЛИ
Вагони метро
У наступному році за рахунок коштів від Кіотського протоколу відремонтують 95 вагонів метро, які запустять на “червону” лінію підземки. Ще 10 нових поїздів, пообіцяв заступник голови адміністрації Анатолій Голубченко, куплять за рахунок кредитних 40 млн євро.
Парки
У бюджеті закладена реконструкція парку ім. Кіото, де була висаджена найдовша алея сакур в країні, парку “Нивки”, зони відпочинку біля озера Тельбін.
Безкоштовний Wi-Fi
У наступному році в підземці буде безкоштовний Інтернет. Обіцяють, що вже в березні проведуть інвестиційний конкурс, а до кінця року на 52 станціях метро з’явиться Всесвітня мережа.
Мільйон троянд
У 2013 році Олександр Попов пообіцяв по квітці для кожного киянина. Так, троянди висадять у парках – Маріїнському, Печерському ландшафтному та імені Шевченка, Перемоги, в сквері Сантьяго-де-Чилі, на вулицях Тимошенко, Ванди Василевської, Маяковського, на Одеській та Московській площах, а також на проспектах Бажана, Броварському, Ватутіна, Гонгадзе, на бульварах Вернадського, Праці і на Повітрофлотському проспекті.
Дмитро Дерій
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас