«Спад, що продовжиться, нікого не здивує» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Спад, що продовжиться, нікого не здивує»

3594
Опитані «Газетой.Ru» фінансисти дають прогнози розвитку економіки Росії в 2013 році та аналізують головні тренди минулого року. Система на межі, для збою досить наслідків «фіскального обриву» в США, дефолтів у Європі чи «жорсткої посадки» Китаю.
Йорг Бонгартц, голова правління «Дойче банку»:
- Вважаю, в наступному році загальні тренди поточного року збережуться. Росія буде сильно залежати від глобальної економіки, де зберігаються ризики розвалу єврозони, висока заборгованість США, спостерігається уповільнення зростання великих ринків, які важливі для російського експорту.
Але загалом я очікую невелике поліпшення глобальних економічних показників, і це може мати позитивний вплив на вартість ресурсів.
У Росії особлива ситуація. У найближчі 3-5 років очікуються досить великі інвестиції в інфраструктуру – це Олімпіада в Сочі, чемпіонат світу з футболу та інші. Заходи повинні чинити певний позитивний вплив на економічне зростання, сприятливо позначитися на розвитку бізнесу компаній і зайнятості населення. Також позитивний ефект на російську економіку матиме приватизація. Коли ринки відчувають себе комфортно, можна бачити великі і значущі угоди в галузі приватизації, які, зі свого боку, стимулюють активність в сфері M&A, IPO і так далі.
Що стосується фондового ринку – тут глобальні чинники відіграватимуть найважливішу роль. Інвестори залишаться, як і раніше, обережними, але, якщо вдасться знайти конкретні відповіді на головні питання в Європі, поетапно можна очікувати повернення довіри. Тоді апетит інвесторів на Росію буде високим. За останні три тижні я бачив багато глобальних звітів, де зазначалося, що в Росії очікується підйом фондового ринку в 2013 році. Я теж чекаю підйому вище рівнів цього року.
Сергій Васильєв, голова ради директорів «Російських фондів»:
- Вважаю, наші індекси в наступному році все-таки піднімуться. Занадто довго, вже більше трьох років, вони топчуться на місці, в той час як всі світові індекси давно і сильно піднялися.
Ейфорії на ринках я не чекаю, але ми занадто довго вже перебуваємо в песимізмі, а людині властиво вірити в краще.
Регулювання брокерського бізнесу в зв’язку зі створенням мегарегулятора і новими вимогами з боку Московської біржі буде, безумовно, посилюватиметься, але не в наступному році. У наступному році ФСФР чекає переїзд в стіни ЦБ, а переїзд, як відомо, дорівнює двом пожежам. Вважаю, їм поки буде не до брокерів, будуть ділити портфелі і вибивати нові ставки за зарплатами. Але надалі обов’язково настане «гармонізація» регулювання комерційних банків і брокерів, що вважаю дуже позитивним і правильним. Давно пора. Це ж і приведе на ринок брокериджу нових потенційних інвесторів в особі комерційних банків. Банки почнуть-таки купувати брокерів, якщо, правда, до того часу ще залишиться хтось в живих.
Фішкою 2013 року стане тренд на інтеграцію пенсійного, брокерського та комерційно-банківського бізнесу. Кожному з гравців у цьому тріо є що запропонувати один одному, синергії тут очевидні зараз вже всім.
Колись настануть часи, і ці гравці знову почнуть розходитися і розмежовувати взаємний бізнес. Але тренд майбутніх декількох років точно на їх інтеграцію.
Буде бурхливим цвітом, на жаль, рости тема «мікрофінансових» організацій, так само як буде продовжувати процвітати і «Форекс».
В ослабленому організмі завжди найкраще себе почувають саме хвороботворні організми, вони швидше пристосовуються і швидше розмножуються. Тут потрібні і вакцина, і щеплення, але, найголовніше, потрібний здоровий спосіб життя, щоб хвороби врешті-решт перемогти!
Якщо дивитися на глобальну картину світу, то світові економіки та ринки в найближчі роки візьмуть перепочинок. Дихати всім учасникам ринку буде легше і веселіше. Але потрібно пам’ятати, що це всього лише перепочинок перед новим глибоким падінням. І усілякий розумний інвестор або учасник ринку повинен витратити час цієї передишки максимально розумно.
Олександр Івлєв, голова офісу E&Y в Росії:
- 2013 рік буде не найпростішим з погляду бізнесу. Треба брати до уваги, що відбувається значне уповільнення економічного розвитку як у Європі, так і в ринках, що розвиваються. Нам потрібно бути готовими до того, щоб вибудовувати операційну діяльність і стратегію свого бізнесу таким чином, щоб ефективно і без втрат пройти цей етап.
Питання приватизації обговорюється в уряді активно, причому бізнес бачить це як наступний крок до розвитку більш ринково орієнтованої економіки, і сподіваємося, що наступного року питання, пов’язані з приватизацією, будуть вирішуватися набагато швидше, ніж в цьому році.
На ринку злиттів і поглинань ми бачимо значне скорочення угод в 2012 році. Сподіваємося, що той період, коли компанії перестали інвестувати в купівлю нових активів, залишиться позаду. Я сподіваюся, що друга половина 2013 року дасть позитивний тренд.
Особливо для злиттів і поглинань становлять інтерес високотехнологічний сектор, компанії, що працюють в секторі споживчих товарів.
Ми бачимо і промвиробництво як один із секторів, в якому будуть збільшені угоди. Інвестклімат не такий поганий. Ті інвестори, які прийшли в Росію, кажуть, що тут можна вести бізнес, що маржа не така вже й погана, в порівнянні з тим же Китаєм, також вкладаються значні кошти для вибудовування інфраструктури, проводиться низка реформ, зокрема, будуються «дорожні карти» в рамках Агентства стратегічних ініціатив, ми бачимо певні позитивні тенденції.
Ірина Кривошеєва, генеральний директор УК «Альфа-капітал»:
- Поточна політекономічна і, як наслідок, фінансова ситуація виглядають далеко не кращим чином, але досить стабільно. 2013 р. цілком може стати роком, що зберігає невизначеність на якийсь термін. Але можливі і крайні сценарії.
Для негативного буде достатньо різких наслідків «фіскального обриву» в США, дефолтних проблем Єврозони або «жорсткої посадки» економіки Китаю.
Для позитивного – ознак стабільного зростання найбільших економік, появи нових драйверів, початку циклу підвищення відсоткових ставок.
Тобто, як кажуть, готуйся до найгіршого і сподівайся на найкраще.
Кріс Уїфер, головний стратег Sberbank Investment Research:
- Головна новина – переговори щодо бюджету США. Звичайне сезонне затишшя буде розбавлено новинами про переговори між президентською адміністрацією і конгресом США на тему того, як уникнути наслідків підвищення податків і скорочення бюджетних витрат. Те, як інвестори будуть оцінювати успішність чи неуспішність переговорів, визначить, як закриються ринки в кінці року і яким буде ставлення до ризикованих активів після відновлення торгів.
Юрій Белонощенко, генеральний директор УК «Уралсиб»:
- Фундаментальною слабкістю російської економіки залишається залежність курсу рубля і індексу фондового ринку від цін на нафту. Поведінка інвесторів залишиться розумно консервативною: вони будуть віддавати перевагу облігаціям, фондам дорогоцінних металів і акціям з високою дивідендною прибутковістю. ПІФи продовжать доповнювати банківські депозити в інвестиційних портфелях клієнтів. Найбільш вигідними для клієнтів стануть пропозиції комплексних портфелів, які складаються з набору фондів, що інвестують в різні класи активів. Ера купівлі ПІФів як окремих продуктів відходить у минуле.
Карен Дашьян, партнер Advance Capital:
- Уповільнення зростання ВВП в 2012-му до 3,5% (порівняно з минулим роком 4,4% і прогнозами на рік, що минає, 4,5%), а також жорсткі заходи ЦБ зі втримання інфляції на рівні 6-7% створили всі передумови для скорочення активності інвесторів на ринку злиттів і поглинань. «Дорогі гроші», з одного боку, консервативні очікування зростання – з іншого, роблять нашу економіку, як і раніше, радше ресурсоорієнтованою, ніж спрямованою на стимулювання внутрішнього виробництва та попиту. Разом з тим ми бачимо серйозну інвестиційну активність з боку державних інститутів. Так, найбільші угоди в минулому році були здійснені «Роснефтью», Сбербанком, РЖД, «Ростелекомом». Спостерігається виникнення так званих фондів прямих інвестицій, якими володіють держструктури («Сбербанк Інвест», Газпромбанк, «ВЕБ Інвест», «ВТБ капітал», «Роснано», Фонд добробуту (РЖД), Фонд стратегічних інвестицій).
На відміну від класичних фондів прямих інвестицій, стратегія і обсяг яких відомі ринку, тут ми спостерігаємо достатній ступінь непередбачуваності в ухваленні рішень і закритість. Назвати дані фонди активними учасниками ринку проблематично – занадто висока їх залежність від кредитування банку і залежність від політичних і державних мотивів при прийнятті інвестиційних рішень.
Тому ми бачимо всі передумови для активізації інвестицій в сектори, які є стратегічними в рамках держполітики та держбюджетування. Серед таких можна виділити інфраструктуру, будівництво, медицину, промисловість (машинобудування і точне технологічне виробництво, переважно в рамках програм «Ростехнологій» і «Роснано»). Власне, активність там уже була помічена інвестиційним співтовариством в 2011 і 2012 роках. Ми прогнозуємо її зростання і в 2013-му. Зрозуміло, традиційно є висока ймовірність однієї-двох великих операцій в ПЕК: там присутні відповідні об’єкти для придбань, такими можна назвати «Сургутнефтегаз», «Башнефть», «Русснефть», «Славнефть», «Русгидро» та інші.
Тривалий спад злиттів і поглинань в продуктовому роздробі, телекомунікації, FMCG, в банківській і страховій сферах, ймовірно, нікого не здивує у 2013 році.
Андрій Верников, заступник гендиректора з інвестиційного аналізу ІК “Церіх кепітал менеджмент»:
- У першому кварталі 2013 року в Італії відбудуться великі погашення облігацій, тому країні потрібна економічна спадкоємність. В кінці листопада 2012 року в Італії пройшли багатотисячні акції протесту проти антикризової політики уряду, в січні і лютому протестна активність буде наростати, а спадкоємності може і не вийти. Восьма економіка світу цілком може потягти на дно такі країни, як Іспанія і Португалія, погіршивши умови їх фінансування на зовнішніх ринках (Португалія має намір повернутися на ринок зовнішніх запозичень у 2013 році). Будемо сподіватися на краще.
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас