Перестановки у Кабміні, валютні коливання і нові закони - з чим Україна увійшла у 2013 рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перестановки у Кабміні, валютні коливання і нові закони - з чим Україна увійшла у 2013 рік

2077
Традиційно на початку нового року ЗМІ підбивають підсумки року минулого. Це і “най-най багатші”, і “найкращі фото”, і багато всього іншого. FINANCE.UA також не може пройти повз таку чудову традицію, і підбиває свої підсумки. Ми спробуємо виділити деякі важливі події 2012 року, які явно можуть вплинути на життя країни в 2013 році. Отже, почнемо!
Свобода в Раді і кадрові перестановки в Кабміні
Парламентські вибори 2012 року не стали несподіванкою в плані визначення переможця перегонів – прогнозовано на перше місце вийшла Партія регіонів, і зараз вона представлена 210 депутатами. Несподіваним проривом став вихід у п’ятірку кращих ВО “Свобода”, яка отримала майже 10,5% голосів виборців, тоді як на позачергових парламентських виборах 2007 року її “стелею” стало 0,76%.
Можна любити чи не любити “Свободу” за радикальні висловлювання або за окремих особистостей (так, Ірина Фаріон вже вступила в конфлікт з прем’єром Миколою Азаровим через українську мову, а Ігор Мірошниченко назвав відому актрису Мілу Куніс “жидівкою”, що вже переросло в міжнародний скандал). Але факт того, що одна з найбільш радикальних партій країни, яка має свою ідеологію (ще одними ідеологами можна назвати тільки комуністів), пройшла в парламент – це, безумовно, свідчення того, що нинішня влада починає втрачати своїх шанувальників, а головна опозиційна сила, БЮТ-Батьківщина, повинна зайнятися чимось ще, чимось для країни, а не курсувати тільки лише навколо теми арешту Тимошенко.
Свою роль в новому році можуть зіграти також призначення в Кабміні, які в деяких випадках виявилися дуже вже несподіваними. Так, крісло міністра соціальної політики несподівано отримала лідер партії Україна – Вперед! Наталя Королевська, яку багато українців вже висміяли, сказавши “не намріяла”. Але, в принципі, отримання такої посади можна пояснити тим, що Королевська хоч трохи, але відібрала на парламентських виборах голоси в опозиції, ось і треба було якось “віддячити”.
“Треба бути чесними і з собою, і з людьми. У мене і в партії, яку я очолюю, було два шляхи. Перший – продовжити критикувати уряд і владу, сховати голову в пісок від тих проблем, з якими сьогодні зіткнулися країна і люди. Другий – відкинути власні амбіції, взяти на себе відповідальність і почати діяти”, – прокоментувала Королевська нову посаду на своїй сторінці в Facebook.
Чи відноситься до “взяти відповідальність” одна з перших заяв Королевської на посаді міністра щодо зарплат 1000 євро і пенсій 500 євро – дуже сумнівно, адже по суті це не більше ніж політичний лозунг. Чи може людина, яка нічого не робила раніше в питаннях зайнятості населення, його соціального захисту, в питаннях сім’ї, показати позитивні результати і не наламати дров? Хочеться сподіватися, що може, але поки це тільки “мрія”.
Більш прогнозованим стало призначення першим віце-прем’єр-міністром колишнього голови НБУ Сергія Арбузова. Поки що все виглядає так, що Арбузова готують до прем’єрства, та й сам Микола Азаров уже практично сказав, що колишній голова Нацбанку рано чи пізно може пересісти в його крісло.
Відкритим залишається питання, хто стане новим головою Нацбанку. Поки що виконуючим обов’язки голови НБУ призначений заступник голови Нацбанку Ігор Соркін. Він також є одним з головних претендентів на головну посаду в регуляторі. Серед можливих кандидатів також називаються голова правління Ощадбанку Сергій Подрєзов і правління Укргазбанку Сергій Мамедов, а також перший заступник голови НБУ Борис Приходько.
Важливою подією в Кабміні стало також об’єднання Податкової та Митної служб в одне Міністерство податків і зборів під керівництвом Олександра Клименка. Таким чином, можна спрогнозувати, що буде значно посилено контроль над адмініструванням обов’язкових платежів, адже тепер обмін інформацією між податковими та митними органами буде проходити швидше і якісніше. Значну роль відіграє і сам Клименко, який досяг великих успіхів для Податкової служби, реформувавши її різними способами і перетворивши на орган, який однозначно працював краще за будь-яке міністерство. У всякому разі, деякі “ноу-хау” на новому місці він уже анонсував.
“Ми детально вивчаємо міжнародний досвід, щоб перейняти кращі практики та уникнути помилок, виробити свій національний варіант згідно з українськими реаліями. Ось, наприклад, газета Financial Times пише про методи роботи британської податкової служби – вони бачать доходи і витрати громадян за зіставленням понад 25 різних баз даних, аж до записів у Facebook”, – пообіцяв він в недавньому інтерв’ю виданню Експерт.
Відхід банків та валютні коливання
Тривожним “дзвіночком” 2012 року став відхід низки іноземних банків з України. Так, з ринку пішли голландський Кредит Європа Банк, австрійський Volksbank, шведський SEB Group, німецький Банк Форум (Commerzbank), французький Societe Generale. А в кінці грудня минулого року Erste Group підписала договір про продаж свого українського дочірнього банку АТ “Ерсте Банк” з власниками ПУАТ “Фідобанк”.
І якщо в червні 2012 року ходили чутки про відхід Банку Форум, які згодом підтвердилися, то зараз будь-які натяки на те, хто стане наступним претендентом “на виліт”, поки відсутні.
На валютному ринку України в 2012 році також відбувалися важливі події. На початку вересня, а конкретно 4 числа, на валютному міжбанку до середини сесії торги фактично зупинилися, так як відсутні пропозиції з продажу валюти, а виставлені винятково заявки на її купівлю. Котирування досягли рівня 8,1420-8,1520 грн/дол. Тоді в НБУ пояснили ослаблення курсу гривні розширенням грошової ліквідності, а не дефіцитом долара, і пообіцяли втрутитися в ситуацію “в разі виникнення ознак порушення рівноваги”.
Можна з упевненістю сказати, що країна переконалася в серйозності дій влади і регулятора у всьому, що стосується валюти. Можливо, тоді були свої причини тримати курс гривні всіма мислимими і немислимими способами – на носі були парламентські вибори, і владі явно не потрібні були проблеми з валютою. Щодо політики валютної НБУ на 2013 рік однозначно можна сказати одне: якщо буде потрібно, подібна ситуація повториться. Знову обмінникам накажуть знизити свої вигідні курси, банки будуть продавати валюту в найзручніших межах середньозваженого курсу, а населення все так само буде метатися з думками “продавати чи не продавати”. А в іншому – “поживемо – побачимо”.
У новий рік з новими правилами
На ситуацію в 2013 році також будуть впливати і схвалені торік закони. Так, з 1 січня вступив в силу ЗУ “Про зайнятість населення”. Можна виділити кілька головних положень цього закону. Так, роботодавці тепер не мають права у вакансіях вказувати обмеження за віковими або статевими ознаками, а брати гроші за пошук роботи заборонено – тепер за послуги з працевлаштування будуть платити тільки роботодавці. Важливо також, що брати будь-кого без офіційного оформлення заборонено. Згідно з новим законом випускники та студенти мають право на стажування до шести місяців, після чого отримують відповідний запис у трудовій книжці.
Важливо також, що підприємства з чисельністю штатних працівників понад 20 осіб мають брати на роботу певну кількість людей з соціально уразливих категорій (батьки-одинаки, діти-сироти, особи, звільнені після відбуття покарання, інваліди і т.д.). За працевлаштування таких працівників роботодавці будуть отримувати компенсації в розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за відповідного працівника. Гроші будуть виплачуватися щомісяця протягом одного року з дня працевлаштування відповідного працівника, але тільки за умови, що його зайнятість буде збережена протягом двох років.
Ще одне важливе нововведення, яке почало працювати у новому році – податок на нерухомість, який фігурував ще при обговоренні так і не схваленого податку на розкіш. Тепер ставка, встановлена органом місцевого самоврядування, для квартир з житловою площею до 240 м2 і житлових будинків до 500 м2 не перевищує 1% від розміру мінімальної зарплати, а за житло з великим метражем доведеться платити 2,7% від мінімальної з/п. Також будуть працювати податкові пільги на квартири, площа яких не перевищує 120 м2, та на будинки на 250 м2 – у разі, якщо у вас багато нерухомості. Такі пільги можна буде застосувати тільки один раз за рік і тільки до одного об’єкту нерухомості.
Це далеко не весь список того, з чим Україна увійшла в новий 2013 рік. Але ми сподіваємося, що змогли розставити для наших читачів найбільш важливі акценти. А решту кожен зможе розставити для себе сам.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас