Світовий ринок і власна влада помітили українську ІТ-галузь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світовий ринок і власна влада помітили українську ІТ-галузь

2404
Зростання українського ІТ-ринку в 2012 році, порівняно з попереднім роком, загальмувалося. Якщо в 2011 році приріст ринку склав 30%, то в минулому році цей показник максимум досягне 13-15%. Головна причина в тому, що і український, і світові ІТ-ринки впали в пряму залежність від макроекономіки, від якої раніше залежали мало. В силу економічного спаду, обсяг грошей в сегменті зменшився, однак, незважаючи на песимістичні очікування та українські реалії у вигляді зниження інвестицій, завершення «Євро-2012» (який сприяв розвитку проектів в ІТ), нестабільності курсу гривні і довгих передвиборних баталій, ІТ-сфера в підсумку вийшла на позитивну динаміку. Минулий рік відзначився кількома знаковими подіями і законодавчими ініціативами, які вже з 2013 року повинні на практиці підтримати галузь.
Придбання, вкладення та інвестиції
Безумовно, подією 2012 року в сегменті стала купівля компанією Google заснованого в Україні стартапу з розпізнавання облич Viewdle, яка породила масу надій на те, що Україна в найближчому майбутньому зможе продавати не тільки сировину, але і інтелектуальні продукти.
Засновниками Viewdle, яка навчила комп’ютер розпізнавати обличчя і об’єкти, є українці Єгор Анчишкін і Юрій Мусатенко (частка в компанії є також у Максима Школьника), а сама технологія йде корінням в розробки Київського інституту кібернетики. Дані про суму цієї операції розходяться, але в будь-якому випадку виглядають презентабельно: за даними Forbes, компанія була продана приблизно за $30 млн, за даними Bloomberg – за $45 млн.
Viewdle стала першою компанією на пострадянському просторі, яку придбав Google, і дана покупка, без сумніву, стала прецедентом для українського ринку. Подією, втім, можна назвати не тільки те, що українців помітили, але і перспективи, що виручені за компанію кошти повернуться на український ІТ-ринок. Адже зазвичай 70-80% подібних іноземних інвестицій вкладаються в зарплати співробітників, оплату маркетингових чи інших послуг для нового бізнесу. А новий бізнес і нові ідеї у колишніх господарів Viewdle уже є: Єгор Анчишкін сьогодні розвиває сервіс Zakaz.ua, Максим Школьник – сервіс Address.ua.
Що ж стосується самого продукту, то, як розповів УНІАН президент компанії Imena.ua Олександр Ольшанський, технології розпізнавання в найближчі три роки будуть, очевидно, ключовою технологією нового покоління пристроїв. «Під «ключовою технологією» я розумію технологію, яка в силу своєї ефективності, незатратності і «відточеності» дозволить захопити розуми і, як наслідок, ринки. І такий прогноз вже виправдовується – буквально днями стало відомо, що Motorola (сьогодні – частина Google) розробляє «смартфон Х» як флагманський проект, і однією з найважливіших технологій, на яку зроблено ставку, є технологія розпізнавання», – зазначив пан Ольшанський.
Другою, найбільш значущою за фінансовим вливанням, ІТ-угодою року стала купівля компанією Horizon Capital частки у данської компанії Ciklum (спеціалізація – аутсорсинг розробки ПЗ). Подробиці операції не розкриваються, але коридор інвестиційного пакету склав від 10% до 25%, а його вартість – $6 – $15 млн. До цього єдиним власником компанії виступав громадянин Данії – Торбен Майгаард. Здавалося б, яке значення для України і її ІТ-ринку має дана трансакція, що принесла вагомий дохід жителю далекої європейської країни. Однак 75% офісів компанії розташовано саме в Україні, а з 1800 співробітників Ciklum 1,5 тис. – українці. І інвестиції Horizon Capital обіцяють спрямувати саме на розвиток центрів розробки в Україні (також ще і в Білорусї, де поки функціонує лише один центр).
Досяг український ІТ-ринок в цьому році і успіхів в плані залучених інвестицій. Так, проект групи ExpoPromo Group – сервіс онлайн-реєстрації та продажу квитків TicketForEvent отримав інвестиції серії А від фонду Abele Ventures ($3 млн.) Jelastic, а українська хмарна хостингова платформа для Java-додатків залучила в А-раунді інвестиції венчурних фондів Almaz Capital Partners і Foresight Ventures ($2 млн).
Пощастило і ще одному українському стартапу – після конкурсів останніх в рамках конференції, що проводилася фондом ТА Venture IDCEE, український проект з аналізу даних із соціальних мереж Endorphin.me отримав інвестиції від російської венчурної компанії the Untitled у розмірі $250 тис.
Крім того, за словами директора венчурного фонду ТА Venture Вікторії Тігіпко, зараз у фонду є і кілька своїх українських проектів – компанії, які фонд будує сам. Правда, за словами пані Тігіпко, хоча вони і базуються в Україні, орієнтовані проекти поки лише на російськомовний сегмент Інтернету.
«У 2012 році з’явилося багато нових українських проектів. Що з цього вийде – ми дізнаємося приблизно через 1,5-2 роки. Але факт, що в році, що минає, в нашій країні з’явилося кілька професійних інкубаторів та інвестфондів», – сказав УНІАН Олександр Ольшанський.
Розширення доступу
Крім ІТ-операцій, інвестицій і більш-менш значущих вкладень в сектор, вельми вагомою тенденцією 2012 року також стало швидке зростання ринку доступу і як наслідок – ринку реклами, електронної комерції та інших сервісів. «Це пов’язано з кривою зростання, коли між 30% і 60% проникнення темп розвитку стрімко зростає, слідом за чим йде поступове насичення. І ми якраз зараз перебуваємо у фазі швидкого зростання, коли слідом за ринком доступу зростають всі інші пов’язані з інтернетом ринки – реклами, просування сайтів, електронної комерції і т.д. Сьогодні в Україні близько 20 млн користувачів Інтернету, і нехай не всі з них регулярні, але це величезна платоспроможна аудиторія. У 2013-2014 році жоден офлайн бізнес в Україні вже не зможе ігнорувати такий стан речей», – зазначає Олександр Ольшанський.
Популяризація доступу сприяла не лише розвитку електронної комерції, але і тому, що Україну помітили Apple і Microsoft, запустивши в нас українські представництва своїх магазинів. Так, влітку цього року Apple запустила в Україні свій App Store (магазин додатків, що містить різні додатки для мобільних телефонів iPhone, плеєрів iPod Touch і планшетів iPad і дозволяє їх купити або скачати безкоштовно), а в грудні відкрився «Магазин Windows».
Інтернет-магазин App Store з продажу програм для мобільних пристроїв компанія Apple запустила в 2008 році, і він досі залишається найуспішнішим сервісом в своїй області. До теперішнього часу каталог App Store налічує більше 700 тисяч додатків для iPhone і iPad. В українському App Store на сьогодні представлено порядку 70% всіх доступних для iOS додатків (тобто близько 500 тис.). Головною перевагою українського магазину є можливість зареєструвати справжнє місце проживання (а не Росію чи США, як раніше робили користувачі-українці в американському і російському магазинах), а також без проблем розраховуватися українською кредиткою. Правда, незважаючи на те, що відкриття магазину відбулося півроку тому, в App Store Україна споживачів, як і раніше, чекають англомовний інтерфейс, службові розділи і в більшості своїй англомовні описи додатків. Поки компанія Apple подужала переклад українською лише ліцензійної угоди, але в подальшому досить імовірний і переклад оболонки. Що ж стосується перекладу супровідних матеріалів до додатків, то він здійснюється розробниками, і відсутність української версії прямо вказує на їхню незацікавленість у вітчизняному магазині. Це не дивно, якщо враховувати що згідно зі статистикою, на сьогоднішній день українським App Store користуються всього лише 2% наших громадян, у той час як 64% продовжують використовувати вже давно випробуваний App Store Russia, а 34% – найбільший App Store USA.
Що стосується відкритого корпорацією Microsoft в грудні 2012 року глобального «Магазину Windows», що дозволяє українським розробникам без посередників публікувати свої додатки та отримувати дохід від їх продажу користувачам нової операційної системи Windows 8 в усьому світі, то на сьогодні загальна кількість додатків в магазині вже перевищила 30 тис. За прогнозами, до січня 2013 року в магазині буде близько 100 тис. додатків. Хоча поки говорити про роботу магазину рано, його відкриття, так само як і відкриття App Store свідчить про те, що відбувається реформування каналу поширення програмного забезпечення, яке продовжиться і далі.
Розширення доступу та готовність багатьох українців платити за ліцензійне відео в цьому році підштовхнуло і розвиток он-лайн кінотеатрів. Після запуску в минулому році проектів Megogo.net і Divan.tv, в цьому році на арену вийшов проект «Медіа Група Україна» Oll.tv. В кінці осені аудиторія Оll.tv подолала поріг 2,5 млн. унікальних користувачів. Як повідомив УНІАН директор Оll.tv Євген Абрамов, враховуючи ситуацію із захистом авторських прав в Україні одним з найважливіших досягнень минулого року, без перебільшення, можна вважати укладення компанією договорів із західними правовласниками. «У минулому році великі правовласники взагалі не розглядали український інтернет як бізнес-напрямок. За цей час нам вдалося переконати кількох західних кіновиробників в тому, що компанії в країні можуть отримати їх контент», – сказав пан Абрамов.
У той же час, на думку керівника ІА “ProTV.UA” Олександра Глущенка, поки паралельно з онлайн-кінотеатрами існують портали, що надають піратський контент і торрент-трекери, такі проекти в Україні будуть збитковими. «Право на існування сьогодні поки можуть мати тільки дві моделі: оплата контенту переглядом реклами та продаж абонементів на доступ до всієї аудіо/відеотеки. Система а-ля карт (поштучної купівлі контенту) на тлі піратства та відсутності культури споживання заздалегідь приречена на провал в Україні», – зазначив пан Глущенко.
До досягнення минулого року експерти також відносять розробку в Україні системи для відеотрансляції виборів народних депутатів на 32,2 тис. дільницях, реалізовану системним інтегратором з партнерами менш ніж за два місяці, проект зі створення «хмарних» робочих місць співробітників (VDI) роздрібної мережі оператора мобільного зв’язку «МТС Україна», а також перший в регіоні 10-річний контракт зі стратегічного ІТ-аутсорсингу між IBM і «Укрсоцбанком».
За словами генерального директора групи компаній «Бакотек» Євгена Бадаха, також найбільш значний вплив на розвиток ІТ-ринку в 2012 році продемонстрували не технології безпосередньо, а зміна в підходах гравців ринку. «Так, у 2012 глобальні дистриб’ютори, такі як Ingram Micro, Arrow, врахували «хмарний» тренд і сформували портфелі хмарних продуктів для своїх партнерів. Тобто, на зміну окремих позицій з прайс-листів виробників прийшли виділені портали для просування і реалізації хмарних сервісів», – зазначив пан Бадах.
Вперед у майбутнє
Не менш знаковим, ніж продаж Viewdle, для ринку в цьому році стала поява закону про податкові пільги для ІТ-сфери. Завдяки цьому документу, починаючи з 2013 року, в Україні стартував експеримент зі створення особливих умов розвитку IT-ринку. У рамках експерименту, який триватиме 10 років (з 1 січня 2013 року до 1 січня 2023), звільняються від обкладення податком на додану вартість (ПДВ) операції з постачання програмної продукції. Крім того, платник податку, який буде визнаний суб’єктом індустрії програмної продукції, починаючи з 1 січня 2013 р., має право застосовувати ставку оподаткування податком на прибуток 5%. Але оскільки закон був ухвалений в урізаному вигляді, його позитивний ефект ринок відчує не так скоро, оскільки, на думку багатьох гравців, документ потребує суттєвого доопрацювання.
І експерти сходяться на думці, що тільки якщо дана тенденція отримає в 2013 році продовження, у тому числі завдяки роботі створеного нещодавно Комітету з ІТ у новообраній Верховній Раді, то можна буде говорить, що держава взяла стійкий курс на підтримку ІТ-ринку. І схвалення Закону – це частина системних заходів, а не одиночна подія. «Тим не менше, ознаки того, що поступово картина змінюється, є: у владу приходять нові люди, і поступово покоління людей, вихованих «радянською» політекономією поступається кермом управління молодим, вихованим не тільки пострадянською реальністю, але й постіндустріальною», – сказав УНІАН Олександр Ольшанський.
За даними компанії, світові витрати на ІТ досягли в 2012 році $3,6 трлн. Обсяг IT-ринку в Україні складає близько $1-1,2 млрд на рік. На ньому зайнято близько 25-30 тис. фахівців, при цьому дефіцит їх як мінімум втричі більший – близько 90 тис. осіб.
У найближчому ж майбутньому, на думку аналітиків, ІТ-індустрія буде продовжувати розвиватися на власних ресурсах. Найбільш цікавими будуть залишатися хмари і мобільні гаджети, а тенденція до спрощення як пристроїв, так і програмного забезпечення, буде лише посилюватися. Загалом, згідно зі звітом IBM Technology Trends Report 2012, ключовими технологіями наступного року залишаться хмари, соціальні мережі, аналітика і мобільність. Оскільки український ринок хмар народжується сьогодні, тому головні події на ньому – в майбутньому, і поява нових гравців – також.
На думку генерального директора «Ситронікс ІТ Україна» Катерини Чалої, слід очікувати також зростання попиту на ІТ рішення в енергетиці (внаслідок приватизації обленерго та облгазів, консолідації ринку), аграрному секторі, рітейлі і логістиці.
Любов Осипова
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас