Арбузов: попит на валюту в населення значно впав — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Арбузов: попит на валюту в населення значно впав

Валюта
2356
Про це голова НБУ Сергій Арбузов повідомив у інтерв’ю виданню “Експерт”.
“За нашими оперативними даними, чистий попит на іноземну готівкову валюту з середини листопада неухильно знижується. За останні півтора тижні він вже впав в 2,7 рази, повернувшись до червневого рівня. Не виключено, що при збереженні такої динаміки ми валюту ще й купувати будемо”, – сказав він.
При цьому Арбузов заперечив, що норматив щодо обов’язкового продажу 50% валютної виручки експортерами може привести до протилежного ефекту, а саме припинення надходження валюти в Україну.
“Не боюся, і маю для цього достатні підстави. Обов’язковий продаж валютних надходжень – добре відомий інструмент, який сприяє ритмічному надходженню валюти на внутрішній ринок. Для України цей інструмент не новий”, – додав банкір.
Крім того, голова НБУ прогнозує активізацію рефінансування банківського сектору на початку 2013 року.
“Це один з найбільш важливих напрямків нашої роботи. Вважаю, що на початку наступного року рефінансування банківського сектора активізується”, – підкреслив він.
Арбузов уточнив, що мова йде про надання рефінансування банкам, які будуть кредитувати реальний сектор економіки.
У той же час, за словами голови НБУ, банкам, які займаються валютними спекуляціями, не слід розраховувати на рефінансування.
Як повідомлялося, Національний банк пов’язує значне від’ємне сальдо своїх інтервенцій на міжбанку в жовтні з підвищеним попитом населення на іноземну валюту в передвиборний період.
За даними НБУ, в жовтні банки купили у населення 1 171,1 млн доларів, продали – 3 340,4 млн доларів.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас