Європа активно шукає джерела газу, альтернативні Газпрому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа активно шукає джерела газу, альтернативні Газпрому

Енергетика
930
Що стосується газового ринку, Європа знаходиться навіть не між молотом і ковадлом, а між перехресних вогнів. Занадто багато змінних і занадто мало ясності, в якому напрямку можуть почати розвиватися події. Втім, для страховки “Газпрому” все-таки варто було б знизити ціну при збільшенні обсягу постачань газу в Європу, стверджує головний редактор “Platts International Gas Report” Вільям Пауелл, який дав інтерв’ю ТК “Росія 24”.
Пауелл і не приховує, що Європа розцінює свою позицію як надзвичайно вразливу у зв’язку із залежністю від поставок вуглеводнів з Росії. “Як ви знаєте, ми зараз покладаємося на Росію сильніше, ніж ми очікували”, – сказав експерт. У зв’язку з цим в найближчі роки в європейських країнах можуть початися розробки родовищ сланцевого газу, а також збільшення імпорту скрапленого природного газу (СПГ) і використання енергії з відновлюваних джерел.
“Я вважаю, що чим більше газу видобувається в Європі, тим менше ми будемо в руках “Газпрому” з точки зору експорту, якщо він хоче зберігати ціни. Якщо він поставить на меншу маржу, але на збільшення продаваних обсягів, тоді він може зайняти хороше положення”, – сказав Пауелл, нагадавши про кілька проектів з “розгалуження” “Північного потоку” і “Південний потік”, які дозволять постачати до Європи великі обсяги газу.
Не останню роль відіграє екологія. Згідно з планом до 2020 р. в Європі повинно відбутися підвищення енергоефективності на 20%. Однак редактор Platts нагадує, що все це вимагає великих витрат і в світлі кризи може бути нездійсненно.
“У Великобританії є проект під назвою “зелена угода” (Green deal), який передбачає введення заходів зі збільшення енергоефективності всередині будинків. Це все може зажадати багато грошей. І питання в тому, чи можна дозволити собі все це зараз, під час економічної кризи в Європі”, – знизує плечима Пауелл.
За його словами, в Німеччині обсяг державних субсидій у вітрову і сонячну енергетику досяг 13-14 млрд євро тільки в 2011 р. Це не рахуючи витрат на підключення до енергосистеми. “Це дуже дорого. І це щорічно, і так само буде в найближчому майбутньому”, – підкреслює Пауелл, нагадуючи, що подібні заходи вимагають твердої політичної волі. “Цікавим питанням тут є здатність уряду заручитися достатньою підтримкою від населення в наступні п’ять років щодо субсидій для енергетичного сектору”, – відзначає експерт.
Що стосується тенденції до закриття АЕС у Німеччині після аварії в Японії, експерт допускає, що це може бути надмірною реакцією.
“Якщо Німеччина продовжить дотримуватися наміру щодо закриття АЕС, їй все одно потрібні джерела енергії. Буде це сланцевий газ, що може бути можливим, або збільшення поставок російського газу через “Північний потік”, або вітрова енергія, або інші поновлювані джерела енергії?
Дуже багато питань, що стоять перед урядом Німеччини. У тому числі, як вони збираються продавати суспільству збільшені витрати на енергію, при цьому стан економіки країни не обов’язково може покращитися”, – відзначає Пауелл.
При цьому Франція зараз практично повністю покладається на ядерну енергетику і придивляється до видобутку сланцевого газу: “Для французької економіки це може бути добре, але є ризик опозиції з боку суспільства відносно сланцевого газу”.
За словами експерта, основне питання в можливості видобутку сланцевого газу за ціною, яка є конкурентоспроможною відносно інших джерел, серед яких може бути російський газ. “І якщо така можливість є, то від російського газу можуть відмовитися. Або він може бути дешевшим, ніж поставки спотового СПГ”, – говорить редактор Platts. Втім, питання також в тому, скільки часу забере у Франції становлення як повноцінного виробника сланцевого газу, а також наскільки в цьому тренді за Францією можуть піти інші європейські країни. Наприклад, Великобританія.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас