Підніжка Москві: Київ хоче отримувати частину газу через Трансанатолійський газопровід — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підніжка Москві: Київ хоче отримувати частину газу через Трансанатолійський газопровід

Енергетика
1378
Україна зацікавлена брати участь у роботі Трансанатолійського газопроводу, який планується побудувати в 2017-2018 роках, як транзитера газу до Європи.
Про це заявив заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Володимир Макуха у четвер, 29 листопада, в Осло під час зустрічі прем’єр-міністра України Миколи Азарова з представниками нафтогазових компаній Норвегії.
«Для нас становить дуже великий інтерес, що Україна взяла участь у цьому проекті і певна частина газу була спрямована на територію України. Це дозволить спрямовувати цей газ для постачань до країн Європи в тому числі, а використання підземних сховищ газу, які знаходяться в західній частині України, дозволить використовувати цей газ для балансування потреби європейських споживачів з урахуванням сезонних коливань», – сказав В.Макуха.
Довідка. У грудні 2011 року Азербайджан і Туреччина підписали меморандум про взаєморозуміння зі створення консорціуму для будівництва Трансанатолійського газопроводу.
Трубопровід протяжністю близько 2000 км планується прокласти з Азербайджану через Грузію до Туреччини і далі в країни Європи. Точний маршрут траси поки не визначений.
Пропускна спроможність газопроводу на першій стадії складе 16 млрд куб. м газу на рік, з яких 6 млрд куб. м буде використовуватися турецькими споживачами, а 10 млрд куб. м будуть поставлятися в європейські країни. На другому етапі планується збільшення обсягу поставок до 24 млрд куб. м.
Введення в дію газопроводу заплановано на 2017 рік.
За попередніми оцінками, вартість трубопроводу складе 5-6 млрд дол.
Україна веде переговори про участь в реалізації проекту Трансанатолійського газопроводу (TANAP) для постачання азербайджанського газу до Європи.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас