Скільки бізнесу будуть коштувати ПДВ-облігації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки бізнесу будуть коштувати ПДВ-облігації

1746
Весь цей рік голова Державної податкової служби Олександр Клименко наполегливо заперечував наявність проблем з відшкодування ПДВ бізнесу. За дивним збігом обставин, харківська компанія УПЕК в 2012-му жодного разу не отримувала відшкодування ПДВ живими грошима – за винятком тих сум, на які вона авансом виплачувала податок на прибуток. «До речі, аванс зроблений вже і на перший квартал 2013 р.», – підкреслює президент УПЕК Анатолій Гіршфельд.
Таких, як УПЕК, – вся країна. За даними Федерації роботодавців України (ФРУ), на 1 жовтня 2012 р. заборгованість уряду перед бізнесом з податку на додану вартість досягла 40 млрд грн. Тому з середини літа бізнес просить уряд повертати цей податок хоча б у вигляді ПДВ-облігацій.
27 листопада прем’єр, нарешті, визнав проблему і погодився на таке рішення. З 1 січня, заявив Микола Азаров, в Україні буде відновлений випуск ПДВ-облігацій. Правда, це дозволить компаніям отримати на руки тільки 40-70% живих коштів.
Все змінюється
Коли влітку 2010 р. Кабмін готувався до першого випуску ПДВ-облігацій, бізнес на це погоджувався неохоче. «Вибір у нас зараз невеликий: або погодитися на облігації, або нічого не отримати, – приречено говорив тоді Арно Пупар-Лафарж, віце-президент «АрселорМіттал Кривий Ріг». – Борг з ПДВ зараз для нас надзвичайно критичний. Сума заборгованості перевищує суму інвестицій у наше підприємство за останній рік».
Що змінилося за два роки?
Сьогодні ситуація протилежна. «У нас пропозиція (для Кабміну) проста – випустити ПДВ-облігації. Ми отримаємо інструмент, з яким можна буде працювати», – заявив учора Дмитро Фірташ, власник Group DF і голова ФРУ. До вчорашнього виступу ті ж заклики лунали з Американської Торгової Палати, Європейської Бізнес Асоціації та від інших представників бізнесу.
Оцінки Податкової служби щодо обсягу боргу з ПДВ – значно скромніші, ніж у Федерації роботодавців. За її даними, наданими Forbes.ua, залишок не повернених сум ПДВ за січень-жовтень 2012 р. – 17 млрд грн. Простроченої заборгованості і зовсім, як кажуть тут, немає. «Відповідно до Податкового кодексу, простроченою є лише та заборгованість, за якою Податкова служба сплачує пеню. На даний момент такої заборгованості немає», – пояснює представник відомства.
Але чиї б цифри не були «справжніми», в 2012 році отримати ПДВ в Україні можна, здебільшого, лише сплативши авансом податок на прибуток. За даними тієї ж Федерації роботодавців, обсяг переплат – вже 16 млрд грн. (хоча і це ДПСУ заперечує). УПЕК Гіршфельда ще «добре». У деяких компаніях говорять, що податок на прибуток виплачений вже на 2,5 роки вперед.
Це вимиває обігові кошти, тому бізнес і асоціації давно просять Кабмін розрахуватися хоч облігаціями. Особливо, розуміючи той факт, що далі з поверненням ПДВ, судячи з усього, буде лише гірше – адже дефіцит бюджету стрімко зростає.
До цих пір Мінфін відмовлявся від випуску ПДВ-бондів – як пояснювали в неофіційних бесідах, щоб не нарощувати надмірно держборг. Сьогодні Азаров погодився з таким варіантом вирішення.
Прийнятні втрати
Втім, для компаній випуск ПДВ-облігацій може бути менш вигідним, ніж два роки тому.
За словами Миколи Азарова, Кабмін планує випустити нові серії ПДВ-бондів на таких же умовах, як і в 2010 р.
Тоді номінальна прибутковість паперів становила 5,5%, період обігу – 5 років. Щоб «перетворити» облігації на живі гроші, які можна вкласти в розвиток бізнесу, компанії продавали їх на вторинному ринку з дисконтом 15-20% від номіналу. «Номінальна прибутковість на рівні 5,5% річних за 5-річними ПДВ ОВДП була нецікавою ринку. Щоб зацікавити покупців, потрібно було, щоб їх прибутковість була порівнянна з ринковою», – пояснює Юрій Товстенко, фахівець з продажу облігацій Concorde Capital. У результаті на руки бізнес отримував 80-85% суми від обсягу заборгованості.
Зараз «запити» інвесторів ще вищі. «Сьогодні ці папери будуть цікаві на вторинному ринку, лише якщо будуть продаватися з дисконтом 25-30%», – упевнений Товстенко. Прогнози Дмитра Боярчука, директора «CASE-Україна», ще песимістичніші. «В Україні – велика проблема ліквідності, так що і дисконт буде пропонуватися набагато більший. Ставки overnight на міжбанку іноді досягають 60-70%, а значить, і за ПДВ-облігаціями можуть бути такі ж пропозиції», – вважає він.
Альтернативний сценарій
Компанії на такі втрати, судячи з усього, вже морально згодні. «Підприємства воліють мати живі гроші, ніж чесне слово від держави, – визнає Боярчук. – Тим більше, що схеми повернення ПДВ за відсоток в Україні все ще живі. А, значить, бізнесу не буде різниці, кому платити – дисконт інвестбанкам чи відкат податківцям».
Але дисконт може виявитися не єдиною неприємністю для бізнесменів. До прикладу, у 2010 р. ПДВ-облігації отримували тільки ті компанії, у яких право на відшкодування ПДВ було підтверджено в Податковій. Сьогодні, за даними Податкової служби, підтвердженої заборгованості в Україні – мізер.
Формально з січня по жовтень 2012 р. обсяг не поверненого ПДВ в Україні – 17 млрд грн. Але по 4,5 млрд, згідно з даними податківців, термін заборгованості ще не настав, а по 12,5 млрд грн. рішення про повернення не ухвалено – питання знаходиться в судах або на стадії перевірок.
А, значить, збережи Кабмін і це положення про випуск облігацій, кількість компаній, що претендують на такий метод повернення, може значно скоротитися. «Або, приміром, повернення може проходити через держбанки, а на них можуть навісити додаткові умови. Наприклад, купувати з невеликим дисконтом облігації тільки у тих, хто вніс все ту ж передоплату з податку на прибуток», – пояснює представник аудиторської компанії, який попросив не називати себе.
Втім, у податківців є свій погляд на вирішення цих проблем. Як розповіли в ДПСУ, відомство віддає перевагу не ПДВ-облігаціям, а податковим векселям – вони мають «більш універсальну форму застосування».
Зараз такий метод розрахунку працює при сплаті ПДВ імпортерами. Але «чистим» експортерам (тобто тим, хто одночасно не імпортує в Україну на зіставні суми) ця схема може бути нецікава. «Вона не вирішує проблеми заборгованості з ПДВ, адже розплатитися векселями можна лише за поточним ПДВ. А значить, це не дозволить компаніям повернути в обіг хоча б частину сум, витрачених на сплату податку», – резюмує аудитор.
Дарина Марчак
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас