Експерти закликають маркувати молочні сурогати і продавати їх окремо від натуральних продуктів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти закликають маркувати молочні сурогати і продавати їх окремо від натуральних продуктів

Аграрний ринок
347
Експерти науково-дослідного Центру незалежних споживчих експертиз “ТЕСТ” виступають за введення чіткого маркування молоковмісних продуктів і заборону продажу молочних сурогатів, з вмістом рослинного жиру більше 50%.
Про це повідомили в Центрі «ТЕСТ».
Згідно з переданим прес-релізом, такі вимоги до учасників ринку молочних продуктів викладено в законопроекті №11177 “Про внесення змін до Закону України “Про молоко та молочні продукти”, який подано на розгляд до Верховної Ради України та на якнайшвидшому ухваленні якого і наполягають експерти центру. На їхню думку, законопроект не тільки захистить інтереси виробників натуральних продуктів, але і допоможе споживачеві правильно оцінити якість і цінність готової продукції, вибрати саме той продукт, який дійсно необхідний.
Як наголошується в повідомленні Центру «ТЕСТ», на сьогоднішній день питання вибору продукції багато в чому обумовлено проблемами маркування складу молочних продуктів, що стали особливо гострими в останні роки. Виробники часто використовують не тільки рослинні жири та замінники молока при виробництві, але й упаковки, візуально схожі за кольором або графічними елементами на упаковки натуральних продуктів, що саме по собі вводить покупця в оману. Нерідкісні випадки навмисного зменшення шрифту тексту про склад продукту, а також використання зменшувально-пестливих форм слів – “сметанка”, “сирочок”.
Ще одним важливим доказом експертів є і той факт, що «сурогати» хоча і продаються дешевше від натуральних продуктів, їх реальна вартість насправді істотно завищується, оскільки собівартість виготовлення молоковмісних продуктів у кілька разів нижча, в порівнянні з виробництвом натуральних продуктів. Наприклад, ф’ючерсні котирування на пальмову олію (рослинний жир при виробництві молока) на грудень 2012 року, за даними аналітиків компанії УкрАгроКонсалт становлять 6,6 грн/кг, тоді як середня вартість вершкового селянського масла на внутрішньому ринку – 33 грн/кг. При цьому, як вважають експерти, завищувати реальну вартість даних товарів дозволяє саме те, що вони продаються на одному прилавку з більш дорогою молочною продукцією, і покупець мимоволі порівнює ціни двох різних категорій товарів.
У зв’язку з цим експерти стверджують, що законопроект №11177 успішно вирішує проблеми, що виникають на ринку. Зокрема, документ вводить поняття “молоковмісних продуктів”, яке поширюється на всі молочні продукти, вироблені з додаванням замінників молочного жиру, білка або лактози незалежно від масової частки їх вмісту. Крім того, молоковмісні продукти за законопроектом повинні бути представлені в торгових мережах на окремих від натуральних продуктів полицях, а на їх упаковках повинен розміщуватися напис про те, що продукт є «молоковмісним». Причому його розмір повинен складати не менше 80% від розміру найбільшого напису, розміщеного на даному продукті.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас