РФ і Словенія узгодили будівництво газопроводу в обхід України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

РФ і Словенія узгодили будівництво газопроводу в обхід України

Енергетика
727
Росія і Словенія підписали остаточне інвестиційне рішення щодо будівництва словенської частини газопроводу “Південний потік”. Документ підписано сьогодні за підсумками переговорів прем’єр-міністра РФ Дмитра Медведєва зі своїм словенським колегою Янезом Яншею, головою “Газпрому” Олексієм Міллером і генеральним директором компанії “Пліноводи” Мар’яном Еберлінцем та заступником директора “Пліноводи” Сарою Ізернік.
Крім того, керівництвом “Газпрому” і словенською компанією “Коміта” підписані установчі документи спільного підприємства “Південний потік Телеком АГ”.
“Ухвалено остаточне інвестиційне рішення щодо словенської ділянки. Упевнений, що спільна реалізація цього проекту – це хороший символ і хороший знак для інших”, – зазначив на прес-конференції прем’єр-міністр РФ Дмитро Медведєв. “Добре й те, що такі проекти супроводжуються супутніми”, – додав він, коментуючи створення спільного підприємства “Південний потік Телеком АГ”, яке займеться прокладанням опто-волоконного кабелю вздовж сухопутної частини газопроводу.
У той же час прем’єр Словенії Янез Янша зауважив, що крім енергетики співробітництво розвивається і в інших галузях. “Вважаю, що за 20 років словенсько-російські пройшли шлях від двосторонніх відносин до стратегічного партнерства”, – зауважив він. За його словами, під час переговорів і зустрічей з представниками ділових кіл обговорювалися різні проекти, реалізацією яких займуться чиновники двох країн протягом чергового засідання міжурядової комісії з торговельно-економічного та науково-технічного співробітництва, яка відбудеться вже наприкінці листопада.
Як повідомив журналістам голова “Газпрому” Олексій Міллер, обсяг інвестицій в словенську ділянку “Південного потоку” складе більше 1 млрд євро. “Протяжність ділянки складе 266 км, діаметр труби – 1200 мм, дві компресорні станції, обсяг газу, який постачатиметься на вході на територію Словенії, буде 24 млрд кубометрів, вихід з території Словенії в напрямку Італії – 22 млрд кубометрів газу”, – уточнив він.
“Південний потік” – найамбітніший балканський проект “Газпрому” і його іноземних /Італія, Німеччина, Франція/ партнерів по газовому бізнесу. Трубопровід пройде по дну Чорного моря з російського порту Джубга в болгарський Варна. Далі його дві гілки простягнуться через Балканський півострів до Італії та Австрії. Їх точні маршрути поки не затверджені.
Передбачається, що будівництво газопроводу завершиться в 2015 році. Проектна потужність “Південного потоку” – до 63 млрд кубометрів газу на рік, оцінна вартість проекту – 8,6 млрд євро.
За матеріалами:
ІТАР-ТАСС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас