Ціна на картоплю може вирости, коли вдарять морози - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціна на картоплю може вирости, коли вдарять морози - експерт

Аграрний ринок
616
До нового року роздрібна ціна на картоплю буде стабільною, але коли несподівано вдарять морози, то можливе підвищення вартості продукту. Таку думку висловив експерт плодоовочевого ринку Українського клубу аграрного бізнесу Ігор Стрелюк.
Експерт розповів, що закупівельній ціні в промислових господарствах вже нікуди знижуватися, тому що сьогодні вона на рівні собівартості, становить від 1-1,4 грн/кг, залежно від технології виробництва.
“Виробники стратегічно побачили, що високої ціни до нового року не буде, тому розуміють, що її потрібно продавати. Я вважаю, що багато підприємств цього року оберуть стратегію поступового продажу за ринковою ціною. Але ціна 1,2-1,3 грн до нового року буде триматися. Хоча можливе підвищення, коли несподівано вдарять морози. Велику роль відіграє в зимовий період негода”, – зазначив він.
І.Стрелюк пояснив, що якщо сьогодні картоплю можна перевозити вантажним автомобілем під тентом, то коли вдарять морози, потрібно буде возити всю плодоовочеву продукцію в основному в утеплених фурах. І відповідно, вартість транспортування буде зростати, і собівартість може підвищитися на 25%. “Хоча не завжди, коли зростають витрати, у нас піднімається на цей відсоток ціна”, – зазначив експерт.
Також, за його словами, не буде зростати закупівельна ціна на картоплю, вирощену в господарствах населення. Тобто, вартість другого хліба буде триматися майже весь сезон на рівні 80 коп. за кілограм, 7-8 грн відро.
У той же час роздрібна ціна на картоплю, підкреслив І.Стрелюк, є специфічною. Якщо супермаркети продають продукт близько 2 грн за кілограм, то на невеликих ринках вона іноді коливається від 2 до 4,5 грн за кілограм.
На уточнення кореспондента, все ж чи буде зростати роздрібна ціна картоплі на організованих ринках до нового року, І.Стрелюк відповів: “Все залежить від попиту. Сьогодні люди настільки спокійні, що у нас є достатньо овочів, тому немає ніякого ажіотажу. А немає ажіотажу – немає різких стрибків цін на овочеву продукцію, в тому числі на картоплю. До нового року ціна на картоплю буде стабільною”.
За повідомленням Міністерства аграрної політики і продовольства, в цьому році українські аграрії планують зібрати близько 22,41 млн тонн.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас