Ірак поставив "Газпрому" ультиматум — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ірак поставив "Газпрому" ультиматум

Енергетика
2290
Влада Іраку повідомила “Газпрому”, що або він скасує контракти на розробку родовищ в Курдистані, або центральний уряд перестане працювати з російською газовою компанією. Про це повідомляє Agence France-Presse.
“Ми запропонували ‘Газпрому’ вибрати і дати відповідь уряду Іраку: або компанія розірве контракт з Курдистаном, або покине родовище Бадра”, – заявив представник віце-прем’єра Іраку Фейсал Абдуллах (Fayсal Abdullah).
У “Газпромі” поки не прокоментували заяву іракської влади.
В Іраку працює дочірня компанія газової монополії – “Газпром нафта”. У 2009 році вона виграла тендер на розробку нафтового родовища Бадра. Родовище розташоване на Сході Іраку. “Газпром нафта” є оператором проекту, компанії належить частка в обсязі 30 відсотків.
У серпні 2012 року “Газпром нафта” підписала угоди про видобуток нафти в Курдистані з урядом автономного утворення. Компанія отримала 80 відсотків в блоці Shakal і ще 40 відсотків – в блоці Garmian. Запаси обох родовищ, за оцінкою “Газпром нафти”, досягають 3,6 мільярда барелів нафтового еквівалента.
Запаси Бадри, яку також розробляють корейська Kogas, турецька ТРАО і малайзійська Petronas, можуть складати до трьох мільярдів барелів нафти. У серпні влада Іраку заявляла, що “Газпром нафта” пішла з Курдистану, але джерела в компанії повідомляли російським ЗМІ, що вона продовжує роботи.
Влада Іраку виступає проти співпраці міжнародних компаній з урядом Курдистану, стверджуючи, що переговори повинні йти безпосередньо з Багдадом. Центральний уряд конфліктує з автономною організацією з питання розподілу нафтових доходів. 7 листопада стало відомо, що американська ExxonMobil повідомила Багдаду про своє бажання продати частку в проекті з розробки великого родовища Західна Курна-1, оскільки вирішила зосередитися на роботах в Курдистані.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас