Цінова динаміка жовтня говорить про цінову стабільність в Україні - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Цінова динаміка жовтня говорить про цінову стабільність в Україні - НБУ

288
Аналіз інфляції за жовтень цього року свідчить про продовження збереження цінової динаміки, яку можна визначити як цінову стабільність. Про це заявив директор Генерального економічного департаменту Національного банку України Олександр Петрик.
Так, за даними Державної служби статистики України, споживчі ціни у жовтні не змінилися як до попереднього місяця, так і до відповідного місяця попереднього року.
Основним чинником такої динаміки в жовтні було зменшення цін на продовольчі товари на 0,2%, адже їх питома вага перевищує 50% у загальному споживчому кошику і має вирішальний вплив на рівень цін.
Ціни на паливо зросли на 0,9% завдяки попередньому зростанню цін на нафту.
Що стосується базової інфляції, то вона зросла на 0,1%. Визначальними факторами такої динаміки були, по-перше, стабільність курсу, а по-друге – дуже низька інфляції в країнах-торгівельних партнерах України.
“Взагалі, цінову динаміку цього року визначає ситуація з цінами на світових майданчиках, бо Україна є малою відкритою економікою, і звичайно, що ціни в Україні дуже залежать від поведінки цін на світових ринках. Зокрема, стагнація в Єврозоні і відповідно зниження цін в Європі дають свої ознаки і в Україні. Зокрема, у жовтні індекс цін виробників знизився на 1,5%, а в цілому за рік зростання індексу цін виробників склало лише 0,6%. Але з іншого боку низька цінова динаміка цього року має безпосередній вплив на зростання доходів і зарплат населення”, – зазначив Петрик.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас