Європейський центробанк хоче зробити євро захищенішими — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейський центробанк хоче зробити євро захищенішими

Валюта
584
З 2013 року теперішні банкноти євро замінять на нові. Європейський центробанк хоче зробити грошові одиниці більш захищеними, щоб убезпечитися від фальшивомонетників.
Федеральне відомство кримінальної поліції підрахувало кількість фальшивих грошей, які були в обігу або вилучалися поліцією в Німеччині у 2011 році. Їхня вартість склала близько 6,5 мільйона євро. У порівнянні з загальною грошовою масою це крапля в морі. Гельмут Шефер з баварського земельного відомства з питань кримінальних злочинів поділяє таку думку. «Економічні збитки від цього можна не брати до уваги». Співробітники відділу, котрим він керує, полюють на фальшивомонетників.
Європейський центробанк планує з 2013 року випустити нові банкноти, щоб «ускладнити життя фальшивомонетників настільки, наскільки це лише можливо», – розповідає Шефер. Шахраям потрібен певний час на те, щоб так добре вивчити банкноти, аби змогти їх підробляти. Тоді з’являються в обігу перші фальшивки, які, як правило, дуже легко розпізнати. Коли ж фальшивомонетники набивають руку і починають працювати «чисто», тоді Центробанк починає видозмінювати банкноти. Крім того, актуальні банкноти євро перебувають в обігу вже приблизно десять років, чимало з них пошкоджені або надірвані, тобто все одно потребують заміни. Під час випуску нових банкнот Центробанк використовує нагоду переробити і ознаки захисту.
Слабкість євро
Кельнський митець Ганс-Юрґен Куль добре розбирається у грошах. Не тому, що в нього їх багато, а тому, що він сам їх підробляв, за що був засуджений до шести років позбавлення волі. Хоча він більше вже не займається фальшивомонетництвом, Куль продовжує дивитися на гроші інакше, ніж пересічні користувачі. В інтерв’ю DW він пояснив, що йому, наприклад, не подобається у теперішніх євробанкнотах. «Код Європейського центробанку на титульному боці зовсім трішечки рельєфний. Його відчути складно. Це навіть для наполовину тямущого майстра не є великою проблемою».
Куль став відомим завдяки доларовим банкнотам, які друкувалися на його станку. Ці підробки вважалися взагалі найкращими фальшивками американської валюти усіх часів. Тому, як справжній експерт, він може оцінити найкращі підробки єдиної європейської валюти, наприклад, так звані супер-євро зі Східної Європи, що вважаються хорошими фальшивками. Однак навіть найкращий продукт фальшивомонетників має вразливі місця. «Головна проблема для фальшувальників – водяні знаки та голограма», – пояснює Куль.
Нескінченна боротьба
Гельмут Шефер з земельного відомства з кримінальних злочинів у Мюнхені вважає, що нові євробанкноти, котрі Європейський центробанк випускатиме з 2013 року, теж можна буде підробити. «Ще ніколи не було абсолютно убезпечених від підробки грошей».
Фальшивомонетники до кінця кожного банкнотного циклу встигають наздогнати центробанки. Це стосується не лише євро. Куль, роздивившись нові американські долари, встановив, що підробити їх буде складно, але для тямущого майстра, за його словами, це не буде проблемою.
Щоправда, навіть для фальшивомонетників і шахраїв, очевидно, ринок майбутнього – інтернет. Зокрема, шахрайство з онлайн-банкінгом дає змогу заробити набагато більше. Крім того, це простіше та безпечніше.
Ганс-Юрґен Куль переконаний: «прошарок» фальшивомонетників зникне не скоро. Адже таким ділкам сприяє людська неуважність. Дуже багато людей не перераховують гроші на касі супермаркету, ретельно їх розглядаючи. Так само і не кожен касир під впливом стресу уважно перевіряє кожну банкноту. «Тож доти, доки можна тицьнути комусь в руки 75-доларову банкноту, фальшивомонетники робитимуть все, що хочуть», – резюмує Куль.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас