10 мільйонерів, яких не підтримали виборці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

10 мільйонерів, яких не підтримали виборці

7232
Cеред аутсайдерів нинішньої парламентської кампанії – пара учасників списку 100 найбагатших українців. За даними Центрвиборчкому на 09.12 31 жовтня, в Раду не проходять: засновник мережі супермаркетів «Фуршет» Ігор Баленко ($204 млн, 50-е місце в списку Forbes) і співвласниця Будмаркету «Епіцентр» Галина Герега ($246 млн, 40-е місце).
Деякі кандидати поставили на вибори мало не все. Поразка залишила поза справами екс-власника Укргазбанку Василя Горбаля і колишнього девелопера Льва Парцхаладзе. У бізнесі справи у них йдуть не дуже добре, в політиці тепер – ще гірше.
Опоненти, що розгромили мільйонерів: журналіст, поет-прозаїк, син кінорежисера та ін.
Галина Герега
На відміну від чоловіка Олександра, який без проблем взяв округ 192 в Дунаївцях Хмельницької області, Галина Герега, напевно, не раз пошкодувала про те, що вирішила балотуватися в Раду у Києві. 215-й округ у Деснянському районі став одним з найбільш проблемних на цих виборах. Звинувачення у фальсифікаціях сиплються з усіх боків. Виборча кампанія принесла сімейству Герег, засновникам мережі будівельних гіпермаркетів «Епіцентр», загальні статки яких Forbes оцінює в $521 млн, суцільні іміджеві втрати. І зайвий раз довела, що гроші та адміністративний ресурс – не єдині рецепти політичного успіху. Герегу переміг «свободівець» Андрій Іллєнко – 25-річний син відомого українського кінорежисера Юрія Іллєнка та актриси Людмили Єфименко.
Вадим Столар
Найпомітнішою кампанією в 217-му окрузі на Оболоні була агітація за Вадима Столара. Люди, на одязі яких було написано «Вадим Столар», фарбували паркани, шпаклювали під’їзди, латали дірки у дворах. Столар намагався не афішувати зв’язок з Партією регіонів (з 2010 року він входить в її парламентську фракцію). Не говорив він і про свій бізнес.
Більшості киян його ім’я стало відоме завдяки одному із найскандальніших будівництв в місті. Роботи над будівлею біля метро «Театральна» по вул. Богдана Хмельницького, 7, погрожували обрушити вхід у підземку. Після шквалу протестів Столар і його бізнес-партнер Вагіф Алієв подарували будинок мерії, яка створила там Музей Києва. Але виборці запам’ятали проект. Проти Столара грала також дружба з сином Леоніда Черновецького, Степаном. Результат: округ начисто виграв Олександр Бригінець – депутат міськради від «Батьківщини», в минулому музичний продюсер телеканалу O-TV, поет і прозаїк.
Ігор Баленко
Засновник мережі супермаркетів «Фуршет», співвласник українського бізнесу Auchan Ігор Баленко не зміг виграти вибори на лівому березі Києва. Хоча Баленко дуже старався. Виборцям в його окрузі в Дарницькому районі навіть роздавали дисконтні картки супермаркетів «Фуршет». Під час виборчої кампанії Київський апеляційний суд заборонив кандидату побічно підкуповувати виборців. Баленко від підкупу відхрещувався. Мовляв, дисконтні картки «Фуршет» роздає завжди, а не тільки на виборах. Але зараз це вже не має ніякого значення. Виграв у 212-му окрузі кандидат від «Батьківщини» Віталій Ярема, який до 2006 року, до того як став депутатом Київради, працював у МВС, дослужившись до головного міліціонера Києва.
Василь Горбаль
Після приходу до влади Віктора Януковича Василь Горбаль багато втратив. Його головний актив – Укргазбанк – не витримав випробування кризою. У Горбаля залишилося всього 10% націоналізованого банку. Будівельний бізнес працює зі скрипом. Брат екс-банкіра на деякий час опинився в СІЗО. Загалом, до нинішньої парламентської кампанії Горбаль підійшов з підбитим крилом. У 221-му окрузі на Печерську самовисуванець Горбаль потрапив в непросту компанію. Перемогу здобув Леонід Ємець – син загиблого екс-віце-прем’єра і нардепа Олександра Ємця. Горбаль впевнено посів четверте місце.
Лев Парцхаладзе
Ще кілька років тому Лев Парцхаладзе був одним з найвідоміших девелоперів в Україні. До кризи його девелоперська компанія «XXI Століття» коштувала сотні мільйонів доларів, її акції успішно котирувалися на Лондонській фондовій біржі. Злий жарт з Парцхаладзе зіграли борги. Компанія опинилася на межі банкрутства, мережа торгових центрів «Квадрат» продавалася по частинах або перейшла в заставу банкам. У січні 2011 року Парцхаладзе продав компанію структурам Олега Салміна, який пізніше залучив до проекту Олександра Ярославського. А Парцхаладзе зосередився на виборах по 218-му округу, які для нього закінчилися таким же фіаско, як і бізнес.
Олександр Третьяков
«Якщо говорити про сьогоднішній день, то тиску на мій бізнес просто не існує, тому що всі свої активи я давно продав. Чудово розумію, що опозиціонер, у якого є свій бізнес, стає дуже вразливим, справжньою мішенню для адміністративного тиску. Це, до речі, одна з причин того, що я зосередився винятково на політиці. Зараз мені нема чого боятися, у мене абсолютно розв’язані руки», – пряма мова Олександра Третьякова під час прямої лінії в «КП в Україні» 29 серпня 2012 року. У минулому залишилися група компаній «АТЕК-95» (була одним з найбільших учасників паливного ринку), медіахолдинг «Главред» (проданий групі «Приват») та інші активи. Відійшовши від бізнесу, Третьяков залишився небідною людиною. Він задекларував близько 70 млн грн. на банківських рахунках своєї сім’ї. Кампанія на Святошино в окрузі 218 велася з розмахом: білборди, радіореклама, преса. Але Третьяков програв. Переміг Володимир Ар’єв – опозиційний нардеп і екс-журналіст, який для комунікацій зі своїм електоратом обрав соціальні мережі.
Григорій Дашутін
У 162-му окрузі (Охтирка Сумської області) Дашутін виглядав фаворитом. Він двічі вигравав цей округ по мажоритарці (останній раз – в 2002 році). На минулих виборах Дашутін не скупився. Його благодійний фонд «Благовіст» дарував школам автобуси, платив за оздоровлення дітей, роздавав матеріальну допомогу місцевим сільрадам. Засновник концерну «Укрросметал» міг собі це дозволити. Але переміг його конкурент – депутат облради від «Фронту Змін», керівник скромної за українськими масштабами аграрної фірми «Нива Агротех» Ірина Купрейчик.
Олександр Слободян
Хмельницький – не чуже місто для Олександра Слободяна. У 2009 році його «Оболонь» запустила там солодове підприємство потужністю 120 тисяч т на рік. Місцеві жителі інвестицію не оцінили, віддавши на 187-му окрузі перевагу конкуренту Слободяна – Олегу Лукашуку від «Батьківщини». Лукашук вступив до складу «Батьківщини» тільки в 2011 році, до цього був членом Української соціал-демократичної партії, ще раніше – СДПУ (о). В ті роки у Лукашука був порівняно непоганий бізнес: група компаній «Явір». Але зірка «Явора» закотилася із занепадом «есдеків».
Олександр Супруненко
Рідний брат колишнього зятя Леоніда Черновецького В’ячеслава Супруненка штурмував 216-й київський округ. Олександр Супруненко – діючий народний депутат від Партії регіонів. Його брат В’ячеслав переховується від «Інтерполу». Брати Супруненки, які починали бізнес-кар’єру з юрфірми «Правозахисник», яка напередодні виборів відзначилася щомісячною роздачею жителям Дарницького та Дніпровського районів по 50 грн., люди небідні. З їх іменами пов’язують виведені з комунальної власності частки в «Київміськбуді», «Київхлібі» і «Київмлині», «Київхімволокно» і т. д. Не дивно, що Супруненко програв. У нокаут його відправила Ксенія Ляпіна («Батьківщина»).
Данило Корилкевич
Один з найбільших бізнесменів Рівненської області. До 2011 року він контролював агрохолдинг «Дакор» (більше 100 тисяч га земель, кілька цукрових заводів). «Дакор» не витримав боргового навантаження. Корилкевич продав холдинг Олегу Бахматюку ($839 млн, 12-е місце в списку Forbes). Після цього Корилкевич очолив Дубенську райадміністрацію (він уже був депутатом облради від Дубно, балотувався за підтримки ПР). 6 липня Корилкевич повідомив про вихід з фракції ПР в облраді. Протестував проти закону про мовну політику. Але цей маневр Корилкевичу не допоміг. У 154-му окрузі переміг кандидат від опозиції Валентин Королюк, лідер обласної організації Народного Руху України, засновник ЗАТ «Речовий ринок».
Олексій Грибановський
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас