Які статті бюджету першими потраплять "під ніж" після виборів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які статті бюджету першими потраплять "під ніж" після виборів

Казна та Політика
2962
Вибори стануть відправною точкою для багатьох болючих, але необхідних для економіки рішень, які нинішній уряд весь рік відкладав «на потім». Одна з ключових проблем, яку потрібно вирішити уряду після виборів, – невиконання доходної частини бюджету.
За моїми підрахунками, щоб виконати її, за три місяці уряду потрібно зібрати 124 млрд грн. У минулому році, коли ситуація в економіці була значно кращою, за останній квартал Мінфін зміг зібрати лише 80 млрд грн.
Це означає, видаткову частину бюджету-2012, так чи інакше, доведеться різати.
Перші в черзі
Точно сказати заздалегідь, які саме статті видаткової частини потраплять «під ніж», не можна – процес буде суб’єктивним. Але припустити, що стоїть першим у черзі на урізання, не так вже й складно.
По-перше, «під роздачу» потраплять бюджети розвитку місцевих органів влади. Їм вже заморозили всі статті витрат, окрім соціальних, і в найближчі кілька місяців ситуація навряд чи зміниться.
Далі Кабмін максимально призупинить всі капітальні видатки – крім тих, які уряд не зможе скоротити через лобізм зацікавлених осіб. Крім того, швидше за все, «уріжуть» всі компенсаторні статті – тобто компенсації з держбюджету підприємствам і місцевим бюджетам за різницю в тарифах, за проїзд у громадському транспорті тощо.
Хоча, вважаю, уряд не відмовиться від цих виплат у цілому, а лише зафіксує свою кредиторську заборгованість та перенесе виплати на наступний рік. Точно так само вчинять і з витратами на будівництво доріг, мостів і комунікацій, і з більшістю статей, які фінансуються зі спецфонду бюджету. Фактичні виплати за ними припадуть на 2013 р.
Пощастить тільки обраним лобістам
Але основною проблемою уряду в наступні три місяці, на мій погляд, будуть лобісти. Всі чудово розуміють стан бюджету. А значить, викручувати руки, вимагаючи грошей, прем’єр-міністру Миколі Азарову та міністру фінансів Юрію Колобову будуть буквально з усіх боків. У кого буде найбільше шансів? У галузевому зрізі цілком фінансувати будуть, вважаю, лише вугільний сектор. Причини вже добре описані в низці журналістських розслідувань. Решті галузям «пощастить» здебільшого в тих випадках, коли в них «зариті» чиїсь інтереси – в прямому і переносному сенсі цього слова.
У повному обсязі, на мій погляд, Кабмін буде намагатися фінансувати лише зарплати і Пенсійний фонд. Але, боюся, навіть на ці витрати грошей у бюджеті може не вистачити, і в грудні може бути напруга щодо цих платежів. Не здивуюся, якщо для вирішення цієї проблеми Кабмін вирішить перенести частину соціальних виплат з кінця грудня на січень 2013 року.
Звідки дрова?
Щоб хоч якось виправити ситуацію з виконанням держбюджету, Кабмін спробує знайти додаткові джерела для його наповнення. Де?
Джерел не так вже й багато. Два з них традиційні: збільшення надходжень від Податкової і митниці. Я вважаю, що, за погодженням з вищим керівництвом країни, Податкова служба спробує притиснути олігархів. У тому числі змусить їх виплатити різні штрафи, які були нараховані їхнім підприємствам раніше. Питання – чи всіх змусять платити, і якщо так, то чи в однаковій пропорції? Не відкидаю, що бізнесу будуть просто говорити: «Хлопці, принесіть з дому».
Третє джерело, до якого вже вдавалися, це авансове перерахування Нацбанком Мінфіну коштів за статтею «перевищення доходів НБУ над його витратами». За цією статтею в 2012-му вже було перераховано близько 10 млрд грн. Гадаю, Нацбанк може «нашкрябати» ще близько 5 млрд грн. Буде зовсім туго – можуть і цю планку підняти.
Ще одне джерело – масове неповернення ПДВ або його сплата тільки після авансового платежу з податку на прибуток. В принципі, такі платежі здійснюються давно. Але якщо раніше, щоб отримати 100 грн. повернення ПДВ, потрібно було заплатити 50 грн. авансу податку на прибуток, то зараз, не виключу, можуть зажадати і 100 грн. авансового платежу.
Нарешті, Кабмін може «пощипати» державні підприємства: «попросити» їх – наприклад, «Укрнафту» – виплатити всі дивіденди за держакціями.
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас