Темпи зростання британського ВВП можуть виявитися слабкими у IV кварталі - заступник голови Банку Англії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Темпи зростання британського ВВП можуть виявитися слабкими у IV кварталі - заступник голови Банку Англії

Казна та Політика
149
Заступник Банку Англії Чарльз Бін застерігає від надмірного оптимізму щодо показника зростання ВВП Великобританії в третьому кварталі, що стало максимальним за п’ять років, зазначивши, що темпи економічного підйому можуть виявитися слабкими в останньому кварталі цього року.
Британський ВВП зріс у третьому кварталі 2012 року на 1%, в порівнянні з попередніми трьома місяцями, коли було зафіксовано його зниження на 0,4%, повідомило 25 жовтня Національна статистичне управління. Відносно липня-вересня 2011 року обсяг ВВП країни не змінився.
Ці дані вказують на те, що Великобританія уникнула першої з 1975 року повторної рецесії, хоча обсяг ВВП все ще на 3,1% нижчий від пікового рівня, зафіксованого в 2008 році.
“Дані виявилися сильнішими, ніж ми очікували, але не слід бути занадто оптимістичними, – заявив Ч.Бін в інтерв’ю Sky News. – Цілком можливо, що в четвертому кварталі цього року темпи зростання економіки будуть низькими. В цілому картина економіки говорить про дуже повільний підйом”.
За словами Ч.Біна, приблизно половина економічного зростання в третьому кварталі була обумовлена відновленням обсягів виробництва, втрачених у другому кварталі у зв’язку зі святкуванням ювілею королеви Єлизавети II, а додатковий поштовх економіці надали Олімпійські ігри, що пройшли в Лондоні.
Відповідаючи на запитання про те, чи позначиться якимось чином звіт щодо ВВП на рішенні Банку Англії про додаткове стимулювання, Ч.Бін зазначив, що “завжди є помилкою робити занадто багато висновків з однієї цифри”.
Банк Англії проведе чергове засідання 7-8 листопада. Протокол попереднього засідання британського ЦБ показав, що члени Комітету кредитно-грошової політики розходяться в думках щодо того, чи варто збільшувати обсяг програми викупу активів, що становить в даний час 375 млрд фунтів стерлінгів ($604 млрд).
Ч.Бін зазначив, що бачить “причини для деякого оптимізму у майбутньому”.
“Низка проблем, з якими ми боролися в останні пару років, дещо ослабли, – заявив він. – Говорячи в цілому, реальні доходи домовласників більше не будуть перебувати під серйозним тиском”.
За словами Ч.Біна, з’явився “деякий прогрес” в подоланні боргової кризи в єврозоні, що є найбільшим експортним ринком для Великобританії.
Умови в банківській системі Великобританії також демонструють сигнали поліпшення, відзначив він.
“Британські банки досягли суттєвого прогресу в збільшенні своєї гнучкості. Однак ми, як і раніше, вважаємо, що ризики зберігаються, особливо ризики, пов’язані з єврозоною”, – додав Ч.Бін.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас