ЄС хоче скоротити бюджет на 50 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС хоче скоротити бюджет на 50 млрд

Казна та Політика
116
Уряди Євросоюзу на цьому тижні почнуть обговорення довгострокового бюджету блоку, що досягає 1 трлн євро ($1,3 трлн), з пропозиції скоротити його щонайменше на 50 млрд євро. Про це пише Reuters з посиланням на джерело, знайоме з ситуацією.
Експерти вважають, що це скорочення, запропоноване Єврокомісією, навряд чи виявиться досить великим, щоб задовольнити Великобританію, Німеччину, Францію та інших донорів бюджету.
Вони хочуть жорсткого обмеження видатків ЄС, яке відображало б заходи суворої економії, здійснювані урядами з метою скорочення боргів, і закликають до зниження витрат на 100-200 млрд євро.
Крім того, ця пропозиція, ймовірно, розсердить Польщу та інші колишні країни соцтабору, які є найбільшими одержувачами коштів ЄС і виступають проти будь-яких скорочень.
«Як я це бачу зараз, скорочення, запропоноване Єврокомісією, складе від 50 млрд євро. Це буде базою для обговорення», – сказало джерело на умовах анонімності.
Відзначимо, що новий документ ЄС буде першим, який включить в себе конкретні цифри. Він покладе початок вирішальній фазі переговорів між урядами, які сподіваються досягти угоди до саміту лідерів ЄС 22-23 листопада.
Як повідомляється, в документі будуть перераховані скорочення, які необхідно зробити у всіх сферах, щоб домогтися необхідної економії, включаючи сільське господарство, інфраструктурні інвестиції та дослідження.
Фахівці вважають, що це може викликати розбіжності між країнами, що закликають до скорочення бюджету: Франція хоче виключити зі списку скорочень витрати на сільське господарство, а Великобританія, Швеція та інші хочуть, щоб ЄС направляв більше грошей на дослідження та інші заходи прискорення зростання.
Бюджет ЄС, що становить приблизно 1% від ВВП блоку, досить малий, у порівнянні із загальними державними витратами Європи, але переговори часто призводять до запеклих суперечок, так як країни прагнуть максимально збільшити свої прибутки.
Reuters повідомляє, що близько трьох чвертей коштів ЄС зараз витрачаються на субсидії фермерам і будівництво нових автошляхів, аеропортів та іншої інфраструктури в найбідніших регіонах блоку.
Раніше повідомлялося, що Європейська комісія заявила про намір позбавити Румунію виплат з фонду розвитку Євросоюзу через серйозні проблеми з корупцією в країні.
За матеріалами:
reuters.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас