У РФ більше не будуть платити податок з вкрадених товарів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У РФ більше не будуть платити податок з вкрадених товарів

Казна та Політика
267
Конституційний суд (КС) став на бік торгових мереж в суперечці з ФПС з приводу сплати податку на прибуток з краденого товару. Розбираючи претензії фіскалів до «Ашан» на 350 млн руб., КС ухвалив, що для звільнення від цього податку рітейлерам більше не потрібна довідка від слідчого, яка досі була єдиним документом, який підтверджує суму вкраденого. Подібні кроки назустріч торговельним мережам раніше вже зробив Мінпромторг, що запропонував підтверджувати розмір крадіжок за допомогою аудиторів. Проте ці ініціативи ще тільки доведеться розглянути Держдумі.
Восени 2005 року податкові інспектори провели виїзну перевірку російської “дочки” французького рітейлера Auchan. Через рік податківці винесли рішення, згідно з яким «Ашан» неправомірно включив до складу збитків вартість товарів, недостача яких була виявлена за результатами інвентаризації за 2003-2004 роки. Вартість вкрадених товарів перевищила 350 млн руб.
Арбітражні суди трьох інстанцій підтвердили претензії податкової служби, оскільки «Ашан» не зміг обґрунтувати податкові відрахування за краденими товарами. Згідно з позицією Мінфіну, для цього потрібна довідка від слідчого про порушення кримінальних справ відносно невстановлених осіб. Однак отримати таку довідку надзвичайно важко.
Навесні 2008 року «Ашан» звернувся до Вищого арбітражу, але той теж не знайшов підстав для перегляду рішень підпорядкованих судів. Тоді рітейлер звернувся в КС, щоб перевірити конституційність податкової норми, трактування якої арбітражними судами не дозволило йому виграти суперечку з ФПС.
І тут рітейлеру посміхнулася удача. Хоча КС і не відправив справу на перегляд, суд сформулював вигідну для всіх рітейлерів правову позицію. КС вирішив, що в законодавстві «не встановлюється конкретний перелік документів, які платник податків повинен оформити для підтвердження здійснених витрат». На думку суду, вимога довідки від слідчого створює «невиправдані обмеження платників податків в можливості вибору способів доказування».
Таким чином, «Ашан» першим із рітейлерів зміг домогтися прецедентної правової позиції, яка допоможе рітейлерам обґрунтовано не платити зайві податки.
У роздрібній торгівлі «невідомі втрати» відбуваються досить часто, оскільки доступ до товарів відкритий для будь-кого в умовах великого скупчення народу в торгових залах, пояснили в прес-службі «Ашана». «Ми вітаємо визначення КС, так як це рішення відкриває нам двері для наступних кроків у цьому напрямку, і зараз ми розробляємо план наших подальших дій», – додали в компанії.
За підрахунками рітейлерів, щорічно з магазинів викрадають продукцію, вартість якої дорівнює 1% обороту. Отримати ж довідку від слідчого, на чому наполягав Мінфін, дуже складно. Як пояснило РБК daily джерело в правовому департаменті МВС, це пов’язано з підвищеною завантаженістю слідчих і з тим, що «Кримінально-процесуальний кодекс не зобов’язує працівників поліції, відповідальних за попереднє слідство за фактом розкрадання, видавати таку довідку».
У Мінфіні розповіли, що зараз спільно з Мінпромторгом проводиться робота з вирішення проблеми крадіжок у мережах. Один з варіантів – підтвердження втрат від розкрадання товарів незалежними аудиторськими організаціями. Довідка від слідчого буде не потрібна. Минулого тижня Мінпромторг представив відповідну концепцію поправок до Податкового кодексу.
Що стосується позиції КС, то вона, за словами партнера Goltsbalt BLP Євгенія Тимофєєва, дала бізнесу нові можливості вирішити наболілу проблему. Причому підхід КС стосується не лише сфери рітейлу, але й усіх компаній, що оперують торговими і складськими приміщеннями з дрібнокаліберним товаром. Однак позиція КС не зможе повністю вирішити проблему обліку втрат від розкрадань. Для цього необхідно внести зміни до законодавства шляхом закріплення можливості враховувати такі втрати у відсотках від обороту, вважає начальник відділу податкової практики юридичної фірми Sameta Олександр Бастріков.
За матеріалами:
РБК daily
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас