Всупереч санкціям Заходу, Україна продає кокс Ірану - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Всупереч санкціям Заходу, Україна продає кокс Ірану - ЗМІ

Енергетика
720
Іран продовжує купувати вугілля, незважаючи на санкції Заходу, використовуючи численних посередників, різноманітні банківські рахунки і перевізників із сумнівною репутацією, повідомляють джерела Reuters.
Після того, як ЄС і США обмежили Іран жорсткими санкціями, намагаючись змусити його відмовитися від розвитку ядерної програми, багато іноземних компаній, включаючи судноплавні, відмовилися працювати з Ісламською республікою. Однак, за словами джерел у галузі, Україна продовжує поставляти в Іран коксівне вугілля і кокс – ключову сировину для виробництва сталі.
“Іран раніше купував багато коксівного вугілля в Австралії для виробництва коксу, але тепер цього немає, бо великі компанії не хочуть робити цього, тому що вони на виду. Тож Іран став купувати кокс в Україні”, – зазначило джерело Reuters у вугільній індустрії.
Варто зазначити, що вугілля не підпадає під санкції, однак ЄС тижнем раніше заборонив продаж Ірану сталі, від чого попит на вугілля в країні значно збільшився.
“Іран – одна з найбільш швидко зростаючих країн у плані виробництва сталі, тому йому потрібно більше сировини для сталі”, – підкреслило інше джерело в Європі.
Таким чином, українські постачальники вирішили освоїти цей ринок обсягом майже $25 млн на місяць. Як вважають джерела агентства, в угодах часто використовуються ланцюжок брокерів і різні платіжні схеми з використанням різних валют, в тому числі рублі.
“Нам запропонували продати (коксівне) вугілля Ірану, і вони купують все більше останнім часом, – коментує один з українських виробників вугілля. – Ми провели кілька операцій, але не безпосередньо, а через інші країни – Сирію і Ліван”.
Компанії, що бажають торгувати з Іраном, змушені розробляти різні схеми, повідомляють джерела. Так, співрозмовник з трейдерського середовища підкреслив, що для роботи з Іраном доводиться використовувати особливі банки, наприклад, ліванський з представництвом в Тегерані, який став би посередником між заводами та постачальниками.
Однак, за словами джерел, кінцеві споживачі імпортного вугілля в Ірані невідомі, оскільки використовуються агенти і посередники. Одне з джерел інформувало, що поставки відправляються з українського порту Миколаїв. “Експорт йде на постійній основі ось уже два роки, близько двох-трьох партій на місяць. Іранські судна заходять в порт, забирають вугілля і направляються додому”, – підкреслює одне з джерел. Однак представник порту заявила, що за останні чотири тижні поставок вугілля в напрямках ОАЕ і Ірану не було, відмовившись повідомляти подробиці.
За офіційними даними української статистики, експорт до Ірану з січня по серпень цього року зріс на 10% до $800 млн, зокрема експорт вугілля знизився на 20% до $421 млн. Втім, джерела стверджують, що ці цифри неповно відображають поставки в Іран, і що Україна за місяць продає Ірану 170-200 тис. тонн вугілля, зокрема на суднах іранського перевізника Islamic Republic of Iran Shipping Lines (IRISL).
“Судна IRISL обходяться дешевше, ніж іноземні судновласники, що вимагають великі премії за поставки в Іран”, – пояснило одне з джерел. Водночас представник компанії в Тегерані натякнув: “Може іноді ми отримуємо пропозиції щодо вугілля для підприємств в Ірані”.
Варто зазначити, що IRISL вже багато років значиться в чорному списку країн Заходу за транспортування зброї, що сама фірма заперечує. Компанія намагається обійти санкції, змінюючи прапори на суднах і використовуючи підставні фірми, як вважають ЄС і міністерство фінансів США.
Раніше повідомлялося, що в столиці Великобританії запустили іранський телеканал Raha TV, який поставив собі за мету, за словами його засновників, змінити режим в ісламській республіці Іран.
За матеріалами:
reuters.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас