Греція домовилася з кредиторами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція домовилася з кредиторами

472
Греція досягла угоди з міжнародними кредиторами щодо пакету жорсткої економії і реформу ринку праці. Про це заявив міністр фінансів країни Янніс Стурнарас. Греція також отримає додатковий час на проведення реформ.
Довгоочікуване завершення переговорів дозволить направити додаткову фінансову допомогу Греції, а також знизить ризики виходу країни з єврозони, пише New York Times.
Угода все ще вимагає схвалення в грецькому парламенті, де становище правлячої коаліції досить хитке.
Стурнарас також заявив, що європейські партнери погодилися дати Афінам додатковий час для виконання програми економії в розмірі 13,5 млрд євро і тепер немає необхідності різкого скорочення витрат і зростання податків. Це пом’якшить негативні наслідки для економіки Греції, яка показує зниження шостий рік поспіль.
При цьому прес-секретар єврокомісара з економічних питань Саймон О’Коннор повідомив, що оновлений графік ще не затверджений.
Жорсткі заходи економії, які обговорювалися протягом декількох місяців, викликали демонстрації населення Греції, яке стикається вже з третім скороченням витрат за останні три роки. І для затвердження цього пакета заходів у парламенті доведеться докласти чимало зусиль. Деякі члени парламенту відмовляються підтримувати скорочення заробітних плат і пенсій, хоча і обіцяли не ставити під загрозу доступ Греції до додаткової допомоги. Для того щоб угода пройшла через парламент, вона повинна отримати 151 з 300 голосів.
Пакет заходів має бути схвалений грецькими законодавцями до 12 листопада. Якщо заходи будуть підтримані парламентом, “трійка” випустить звіт про те, чи добилася Греція достатнього прогресу в реформах для отримання допомоги в 31,5 млрд євро, яка необхідна країні, для того щоб уникнути банкрутства.
Кошти Греції необхідні для підтримки економіки країни, де безробіття знаходиться на рекордно високому рівні в 25%. Крім того, країна повинна погасити заборгованість перед постачальниками основних товарів, у тому числі ліків, у розмірі 8 млрд євро.
Близько 85% виділених коштів піде на рекапіталізацію грецької банківської системи. За словами прем’єр-міністра країни Антоніса Самараса, ці кошти дозволять банкам розпочати кредитування, що підтримає зростання економіки, яка, за очікуваннями уряду, скоротиться на 6,5% цього року.
Але багато греків побоюються, що банки не кредитуватимуть підприємства, продовжуючи тенденцію, яка вже призвела десятки тисяч підприємств малого та середнього бізнесу до банкрутства протягом останніх кількох років.
“Я не впевнений, що більша частина коштів піде на ринок, – сказав президент Афінської торгової палати Костянтин Міхалос. – Переважна більшість коштів піде на заповнення пропусків на рахунках банків. Криза ліквідності, яка призвела до смерті навіть “здорові” компанії, буде продовжуватися” .
Згідно з попередньою угодою, про яку писали ЗМІ на цьому тижні, скорочення у державному секторі включають в себе скорочення заробітної плати у 5 тис. працівників у цьому році, а потім вони будуть звільнені або переведені на іншу роботу. Те ж саме відбудеться з 20 тис. службовцями в 2013 р.
Пенсійний вік буде збільшено на два роки, до 67 років, в той час як деяким категоріям державних службовців, які отримують “особливі зарплати”, скоротять заробітні плати на цілих 35%. При цьому додатковий податок на прибуток буде продовжений до 2018 р.
Міністр фінансів країни заявив, що Греція буде знижувати боргове навантаження за рахунок зниження процентної ставки за кредитами у зв’язку з отриманням допомоги від “трійки” і збільшенням терміну за кредитами.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас