Аграрії хочуть такі самі пільги на електроенергію, як у електрометалургів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аграрії хочуть такі самі пільги на електроенергію, як у електрометалургів

Аграрний ринок
365
Запровадження пільгового тарифу на оплату спожитої електроенергії для українських аграріїв може стимулювати розвиток галузі в умовах зростання енергоспоживання.
Таку думку висловив генеральний директор асоціації “Укроліяпром” Степан Капшук щодо запровадження пільгових тарифів на електроенергію для низки електрометалургійних підприємств.
«За подібних преференцій, приміром, для підприємств олійно-жирової галузі, ефективність виробництва значно підвищилася б, а отже, це дало б змогу знизити собівартість продукції. Економічний ефект від зниження тарифів на електроенергію підвищує політика енергозбереження, яка проводиться на галузевих підприємствах», – сказав Капшук.
1 жовтня 2012 р. ухвалено постанову КМУ “Деякі питання забезпечення стабілізації роботи електрометалургійних підприємств України”, відповідно до якого для електрометалургійних заводів України встановлюються пільгові тарифи на електроенергію. Зокрема, для Запорізького заводу феросплавів вартість електроенергії знижена з 9,3 до 6 центів за 1 кВт-год, що еквівалентно субсидії в 250 млн грн.
Як пояснив директор «Укроліяпром», жорстка конкуренція на зовнішніх продовольчих ринках, постійно зростаючі вимоги до якості продовольчих товарів вже зумовили необхідність корінного технічного переозброєння олійно-жирових підприємств, оновлення їх технічної бази, застосування сучасних енергозберігаючих технологій.
Зокрема, завдяки переобладнанню котелень для спалювання лушпиння на підприємствах удвічі зменшилась залежність від зовнішніх джерел постачання тепла. Наступним кроком енергозбереження стане вдосконалення технології комплексної переробки соняшнику. Проводиться встановлення турбін для отримання електроенергії. За рахунок стовідсоткового спалювання лушпиння відбудеться перехід на режим самозабезпечення підприємств електроенергією. Торік до активів енергозбереження можна було віднести 700 тис. тонн лушпиння, ще стільки ж пішло на виробництво альтернативного палива – пелет і гранул.
Як додав Капшук, потужності з переробки насіння олійних культур не тільки забезпечують повну їх переробку, а й значно перевищують валовий збір олійних у поточному маркетинговому році – на 20%. Це обумовлює високу конкуренцію переробників на ринку олії за сировинні ресурси і, як наслідок, стимулює зростання закупівельних цін не тільки на початку збору врожаю, а й наприкінці вересня – початку жовтня, яка на сьогодні становить 4600 грн/т.
Експерт також відзначив, що за прогнозами фахівців, в Україні в 2012/13 МР очікується подальше зростання потужностей з переробки олійних. Зокрема, очікується збільшення потужностей з переробки соняшнику до 12,2 млн тонн на рік. Це відбудеться за рахунок реконструкції і модернізації діючих підприємств на 0,493 млн т і за рахунок будівництва нових заводів на 2,66 млн т. Крім того, збільшаться також потужності з переробки сої до 2,448 млн т на рік в основному за рахунок реконструкції і модернізації діючих підприємств – на 0,235 млн. т, за рахунок будівництва нових заводів на 0,25 млн т. Зростуть також можливості з переробки ріпаку до 1,357 млн тонн на рік, чому сприятиме будівництво нового заводу в Черкаській області.
«Таким чином, природно, зростуть і витрати електроенергії. Адже вже сьогодні для забезпечення олійного виробництва потрібно 2 – 2,5 млрд кВт-год, тож не важко передбачити, що зростання промислових потужностей істотно збільшить цю цифру», – додав Капшук.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас