Ключові банки Європи готові достроково виплатити за кредитами ЄЦБ 200 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ключові банки Європи готові достроково виплатити за кредитами ЄЦБ 200 млрд євро

Кредит&Депозит
380
Європейські банки вдячні ЄЦБ за 1 трлн євро ($1,3 трлн), наданий їм для відновлення фінансового становища. Але зараз деякі з них вже готові почати повертати ці борги, повідомляє Reuters.
За деякими оцінками, сума в 200 млрд євро може бути виплачена вже на початку наступного року, тобто 20% суми, отриманої більш ніж 800 банками на спеціальних аукціонах ЄЦБ у грудні та лютому.
Дострокова виплата боргів банками буде позитивно оцінена інвесторами та рейтинговими агентствами, які стурбовані їх залежністю від кредитів ЄЦБ. Що стосується самого Європейського центробанку, то це знизить для нього ризик кризи фінансування на початку 2015 року, коли банки будуть повинні повернути кошти незалежно від їх бажань.
Таким чином, банки можуть почати повернення грошей через щотижневі внески, якщо захочуть – з 30 січня 2013 року для першого траншу на 489 млрд євро і з 27 лютого для решти 529 млрд. Деякі джерела Reuters у банківському секторі повідомили, що про часткове повернення грошей задумалися такі банки, як BNP Paribas, Societe Generale, Unicredit і Intesa Sanpaolo.
Так звані операції довгострокового фінансування ЄЦБ, або LTRO, були ключовою мірою, якою скористався глава ЄЦБ Маріо Драгі в боротьбі з поширенням кризи у фінансовій системі.
Незважаючи на те що банки отримали гроші ЄЦБ порівняно дешево, багато хто з них просто розмістив їх знову в Центробанку, де вони не приносять ніякого доходу. Таким чином, банку, який позичив 10 млрд євро, вони обійшлися в додаткові 75 млн євро.
Джузеппе Мараффіно з Barclays очікує «помірного і поступового» повернення близько 200 млрд євро в перші кілька місяців 2013 року. «Рішення про дострокове повернення боргу буде залежати від кількох речей – ситуації на міжбанківському ринку, розвитку суверенної кризи, а також обставин, що стосуються зниження боргового навантаження і довгострокових потреб у фінансуванні», – зазначив він.
Інші аналітики очікують більш низьких виплат, але навіть якщо будуть виплачені 200 млрд євро, це не знизить суму додаткової ліквідності в банківській системі настільки, щоб збільшити вартість позикових коштів на відкритих ринках. Втім, банкам все ж не варто забувати про загрозу нового спалаху кризи зони євро.
У свою чергу, банки, імовірно, будуть розглядати виплати як справу честі, оскільки хочуть відновити свою репутацію. Однак, багато експертів очікують, що після першого сплеску виплат у січні буде тимчасове затишшя до остаточного сильного потоку платежів.
«Банки, де ситуація кришталево ясна і які брали гроші просто для страховки і страховка не пригодилася, ймовірно, виплатять гроші відразу, – підкреслив співробітник ЄЦБ на умовах анонімності. – Це шанс показати їхнім акціонерам та рейтинговим агентствам, що вони не залежать від фінансування Центробанку. Інші, можливо, будуть робити це тиждень за тижнем».
Відомості про те, хто скористався LTRO, не публікуються ЄЦБ, але сукупні дані національних центробанків показують, що іспанські та італійські банки захопили левову частку коштів – близько 350 мільярдів і 255 мільярдів євро відповідно. Однак, проблеми в Іспанії навряд чи дозволять банкам повернути значні суми. Водночас, французькі банки, за словами Мараффіно, можуть повернути майже половину з позичених 165 млн євро.
Раніше повідомлялося, що прем’єр-міністр Девід Кемерон своєю політикою фундаментальної опозиції усього, крім загальноєвропейського ринку, завів свою країну в ізоляцію. Не виключено, що Великобританія покине Євросоюз раніше, ніж Греція – єврозону.
За матеріалами:
reuters.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас