У НБУ достатньо механізмів для забезпечення стабільності курсу гривні, - НАБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У НБУ достатньо механізмів для забезпечення стабільності курсу гривні, - НАБУ

Валюта
1209
На сьогодні Національний банк України має всі можливості для збереження стабільності курсу національної валюти, повідомив виконавчий директор Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Сергій Мамедов на прес-конференції в УНІАН в середу.
«Я впевнений, що є можливості, сили та інструменти для того, щоб курс був в рамках тих планових показників, які прийняті Кабінетом Міністрів України та НБУ. Все для цього є», – сказав він.
При цьому він зазначив, що НБУ вдається ефективно згладжувати коливання курсу. Водночас, різного роду прогнози щодо можливого ослаблення курсу нацвалюти до 10-12 грн/дол. тільки ускладнюють завдання Нацбанку щодо забезпечення стабільності гривні.
«Зростання курсу до 10-12 грн/дол. призведе до того, що у нас піде нова хвиля кризи, у нас не буде виробництва, у нас не буде зростання ВВП. І ми цими розмовами про те, що курс буде 12 грн/дол., заганяємо самі себе в безвихідь», – підкреслив С.Мамедов.
Як повідомлялося, на думку міжнародного рейтингового агентства Fitch, девальвація гривні до кінця 2012 року більш ніж на 10%, стане істотним ризиком для якості кредитного портфеля банків.
8 жовтня під час прямої телефонної лінії читачам газети «Комсомольська правда в Україні» прем’єр-міністр України Микола Азаров в черговий раз заявив, що уряд і НБУ мають можливості для забезпечення стабільності курсу гривні.
Золотовалютні резерви НБУ у вересні скоротилися на 2,5% – до 29,255 млрд дол. У тому числі резерви в іноземній валюті скоротилися на 3% – до 27,268 млрд дол., в золоті – зросли на 6%, до 1,978 млрд дол.
За січень-вересень резерви знизилися на 8%, або на 2,540 млрд дол. (з 31,795 млрд дол.).
20 вересня М.Азаров повідомив, що уряд України прогнозує в 2013 році середній курс гривні до долара на рівні 8,11-8,2 грн/дол., і цей прогноз був використаний для підготовки проекту державного бюджету України на наступний рік.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас