"Газпром" запустив гігантське родовище на Ямалі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" запустив гігантське родовище на Ямалі

Енергетика
1202
Концерн “Газпром” 23 жовтня офіційно запустив Бованенківське газоконденсатне родовище на Ямалі, запаси якого становлять близько п’яти трильйонів кубометрів. Про це повідомляє “Інтерфакс”.
Для порівняння, запаси Штокманівського родовища в Баренцевому морі, освоєння якого було призупинено влітку поточного року, оцінюються в 3,8 трильйона кубометрів газу і 53,4 мільйона тонн конденсату.
У церемонії запуску Бованенково взяв участь по відеомосту президент Росії Володимир Путін, передає РИА Новости. За словами голови правління “Газпрому” Олексія Міллера, в 2013 році на родовищі планується видобути 46 мільярдів кубометрів газу. До 2017 року обсяг видобутку повинен зрости до 115 мільярдів кубометрів, а в подальшому – до 140 мільярдів кубометрів на рік.
Для постачань палива з ділянки буде побудована нова газопровідна система “Бованенково-Ухта” протяжністю понад 2,4 тисячі кілометрів. Перша нитка системи вже споруджена, і в червні “Газпром” почав її заповнення технологічним газом.
Як передає ІТАР-ТАРС, будівництво другої нитки газопроводу вже стартувало, а в експлуатацію вона буде вводитися в 2013-2015 роках поетапно. Очікується, що в майбутньому газотранспортна система Ямалу зможе транспортувати в сукупності понад 300 мільярдів кубометрів газу щорічно.
За даними “Газпрому”, на Ямалі і в прилеглих водах відкрито 11 газових і 15 нафтогазоконденсатних родовищ. Розвідані і попередньо оцінені запаси газу на всіх ділянках становлять близько 16 трильйонів кубометрів газу, прогнозні – близько 22 трильйонів кубометрів. Найбільшим з ямальських родовищ є Бованенківське. Початкові запаси Харасавейського, Крузенштернського і Південно-Тамбейського родовищ, розташованих на півострові, оцінюються приблизно в 3,3 трильйона кубометрів газу.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас