Польща хоче спростити реєстрацію іноземців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польща хоче спростити реєстрацію іноземців

600
Польська влада планує спростити процедуру легалізації громадян інших країн, які приїжджають до Польщі на роботу і навчання, скоротивши, серед іншого, перелік необхідних документів для отримання відповідного дозволу і збільшивши термін дії “карт перебування”.
Польське Міністерство внутрішніх справ, яке відповідає за справи іноземців, підготувало відповідний законопроект, який направлений для консультацій з громадськістю.
“Збільшення терміну дії дозволу на тимчасове перебування для іноземців з 2 до 3 років, один дозвіл на перебування і роботу в Польщі або дозвіл на тимчасове перебування на 2 роки для іноземців продовжують навчання – це лише деякі із запропонованих змін”, – зазначила прес-служба міністерства.
Згідно з повідомленням, влада планує відмовитися від вимоги подавати документи на легалізацію за 45 днів до закінчення дії візи чи іншого дозволу, що дозволяє перебувати в країні, через що часто іноземці були змушені виїжджати з Польщі і знову отримувати візу.
Міністерство також пропонує замінити вимогу надання договору про оренду або власності житла на декларацію іноземця, що у нього є де жити в Польщі.
Крім того, студенти-іноземці після затвердження законопроекту зможуть отримувати перший дозвіл на перебування в країні на 15 місяців, а наступний – на 2 роки замість діючих зараз 12-місячних дозволів.
Новий законопроект, поправки до якого представники громадських організацій зможуть надсилати до міністерства протягом найближчих трьох місяців, також скорочує час на надання інформації від спеціальних служб Адміністрації у справах іноземців (UDSC), яка перевіряє, чи не загрожує в’їзд певної особи безпеці Польщі.
Міністерство пропонує скоротити цей термін до 15-ти з діючих зараз 30-ти днів.
Водночас влада планує зобов’язати іноземців, які бажають отримати дозвіл на постійне перебування в країні, вивчити польську мову.
“Іноземці повинні знати польську мову на рівні, принаймні, A2. Ці здібності будуть підтверджуватися державним сертифікатом або свідоцтвом про закінчення відповідної школи”, – зазначила прес-служба.
У серпні 2012 року Польща спростила надання польського громадянства, зробивши можливим його отримання практично всім іноземцям, які легально живуть у Польщі не менше 8 років.
За даними UDSC, на початок поточного року в 38-мільйонній Польщі легально проживали понад 100 тисяч іноземців, майже 30 тисяч з яких були громадянами України.
Польська влада в першій половині поточного року також проводила акцію з легалізації іноземців, які перебувають в країні без необхідних документів, у рамках якої заявки на отримання офіційного дозволу подали близько 9,5 тис. осіб, 2 тисячі з яких – українці.
Раніше представники низки громадських організацій оцінювали кількість нелегальних мігрантів у Польщі від 50 до 500 тис. осіб.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас