Уряд не буде забороняти експорт пшениці, хоча обсяг її врожаю досить низький - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд не буде забороняти експорт пшениці, хоча обсяг її врожаю досить низький - експерт

Аграрний ринок
350
Малоймовірно, що уряд в односторонньому порядку заборонить експорт пшениці. Можливо, будуть додаткові переговори із зернотрейдерами, і там будуть приймати рішення. Хоча до кінця календарного року ймовірність заборони експорту пшениці цілком можлива.
Таку думку в коментарі Finance.UA висловила начальник аналітичного відділу консалтингової компанії ААА Марія Колесник.
За її словами, згідно з меморандумом, підписаним урядом з зернотрейдерами, спершу була озвучена цифра для вивозу близько 4 млн тонн пшениці. При цьому Колесник зазначила, що мова не йде про заборону експорту зерна як такого, а тільки про заборону експорту пшениці. Уряд, наприклад, заявляв про те, щоб трейдери стимулювали експорт кукурудзи, тому про якісь обмеження на поставки кукурудзи мови бути не може.
“Що ж стосується пшениці, то є певні побоювання, щоб не пішла ціна на хліб вгору, це у нас соціальний продукт, тому спочатку говорили про 4 млн тонн, хоча за нашими даними, вивезти можна істотно більше, оскільки баланс це дозволяє. Так, дійсно, в цьому сезоні у нас досить низький обсяг врожаю (близько 14,5 млн тонн), але у нас високі перехідні запаси. Тож фактично ми могли б без проблем вивезти близько 7-8 млн тонн пшениці. Практично 15 числа були переговори, і уряд тоді анонсував нову цифру – уже 5 млн тонн. Станом на початок жовтня, пшениці вивезли близько 2,5 млн тонн. Середній обсяг експорту – близько 1,2 млн тонн на місяць. Якщо припустити, що в жовтні буде вивезено близько 1,2 млн тонн, відповідно, ми виходимо на показник близько 4 млн. Згідно зі згаданим раніше меморандумом, коли 80% від анонсованої суми вивезено, повинні бути наступні переговори”, – зазначила Колесник.
Як писало агентство Reuters, Україна заборонить експорт пшениці з 15 листопада, побоюючись, що занадто швидкий і масштабний вивіз зерна за кордон призведе до дефіциту всередині країни і зростання цін на хліб, повідомили оператори ринку.
Міністерство аграрної політики (МінАПК) не стало коментувати інформацію про плани заборонити експорт пшениці. Водночас відомство повідомило, що занадто високі темпи вивозу пшениці призведуть до вичерпання призначених для експорту надлишків вже до 15-20 листопада і попередило торговців про обережність при укладенні нових експортних контрактів.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас