Україна може заборонити експорт зерна з 15 листопада - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна може заборонити експорт зерна з 15 листопада - ЗМІ

Аграрний ринок
556
Україна, один з провідних світових експортерів зерна, заборонить експорт пшениці з 15 листопада, побоюючись, що занадто швидкий і масштабний вивіз зерна за кордон призведе до дефіциту всередині країни і зростання цін на хліб, повідомили оператори ринку.
Як пише агентство Reuters, поки не ясна форма заборони і не зрозуміло, чи буде вона стосуватися тільки нових контрактів, чи ж зробить неможливим фізичне відвантаження зерна після 15 листопада.
Міністерство аграрної політики (МінАПК) не стало коментувати інформацію про плани заборонити експорт пшениці. Водночас відомство повідомило, що занадто високі темпи вивозу пшениці призведуть до вичерпання призначених для експорту надлишків вже до 15-20 листопада і попередило торговців про обережність при укладенні нових експортних контрактів.
Урожай зерна в 2012 році впав на третину до 15,5 млн тонн через несприятливі погодні умови під час осінньої сівби. Україна споживає близько 12 млн тонн пшениці за сезон.
Незважаючи на відсутність в даний час офіційних обмежень на експорт пшениці, реально її вивіз лімітований меморандумом, підписаним урядом з трейдерами на початку вересня. Згідно з домовленостями, в маркетинговому 2012/2013 році Україна може продати за кордон 4 млн тонн пшениці.
За словами торговців, одночасно з рішенням про майбутню заборону влада обіцяє розширити максимальний обсяг експорту пшениці цього сезону до 5,0 млн тонн.
За даними МінАПК, місячні темпи експорту пшениці цього сезону досягають 1,3 млн тонн, що в два рази вище показників минулого року.
З початку сезону – з липня 2012 року – Україна експортувала 7,1 млн тонн зерна, включаючи 3,57 млн тонн пшениці.
Раніше повідомлялося, що до українського зернового експорту в цьому році буде прикута особлива увага через неврожай в Північній Америці і викликане ним подорожчання зерна на світових ринках.
За матеріалами:
reuters.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас