Слабке кредитування негативно впливає на промвиробництво - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Слабке кредитування негативно впливає на промвиробництво - експерт

Кредит&Депозит
292
Оприлюднені Державною службою статистики дані щодо промислового виробництва в січні-вересні ц.р. дають підстави говорити про посилення негативного впливу на даний показник фактично відсутності кредитування в Україні.
Про це йдеться в коментарі головного економіста Dragon Capital Олени Бєлан.
Вона повідомила, що дані за вересень виявилися набагато гіршими від очікувань. Так темпи падіння в металургійній галузі очікувано скоротилися до -9,4% р/р з -13% в серпні, завдяки більш низькій порівняльній базі. Але інші великі галузі, включаючи машинобудування, хімію і харчову промисловість, продемонстрували значне погіршення динаміки виробництва.
За словами О.Бєлан, частково таке масштабне падіння можна пояснити календарним ефектом – в минулому місяці було 20 робочих днів у порівнянні з 22-ма у вересні 2011 р. – і декількома факторами тимчасової дії, наприклад, все ще висока порівняльна база в машинобудуванні та більш пізній збір врожаю олійних культур. «Однак все більш вагому роль в промисловому спаді, а також сповільнення економіки в цілому, починає відігравати фактична відсутність кредитування на тлі проведеної НБУ з травня цього року жорсткої монетарної політики, спрямованої на підтримку стабільного курсу гривні до долара США», – зазначає економіст.
«Вересневе падіння промвиробництва, через яке його показник за 9 місяців 2012 погіршився до -1,2% р/р, збільшує ймовірність перегляду нашого річного прогнозу, який зараз становить -1,5% р/р. Втім, ми поки підтверджуємо нашу річну оцінку, очікуючи, що більш низька порівняльна база, а також відсутність негативних календарних ефектів в місяці року допоможуть знизити темпи падіння промвиробництва в річному вираженні», – повідомила аналітик.
При цьому О.Бєлан зазначила, що в разі реалізації намірів уряду щодо введення імпортних мит на паливо в грудні, значне поліпшення результатів діяльності в кінці року може показати нафтопереробка.
Як повідомлялося, в Україні спад промислового виробництва у вересні 2012 року в порівнянні з вереснем минулого року прискорився до 7%, в той час як у серпні падіння склало 4,7%.
Довідка. У 2011 році промислове виробництво України зросло на 7,3% порівняно із зростанням на 11,2% у 2010 році.
В Україні зростання промвиробництва в серпні 2011 року порівняно з серпнем 2010 року склало 9,6%, в січні-серпні 2011 року проти аналогічного періоду 2010 року – 9,5%.
Згідно з прийнятою в кінці минулого року Держпрограмою економічного і соціального розвитку на 2012 рік, зростання промвиробництва в поточному році за песимістичними оцінками складе близько 4,5%, а за оптимістичним прогнозом – 8,3%.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас