5 невідомих членів наглядової ради Земельного банку. Хто вони? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

5 невідомих членів наглядової ради Земельного банку. Хто вони?

Аграрний ринок
2585
Наглядова рада найбільшого в Україні землевласника – державного Земельного банку – сформована на третину. Парламент визначив п’ятьох осіб, які від його імені будуть вирішувати долю 10 млн га землі, внесених до статутного фонду цієї структури. За площею це еквівалентно 1/6 частини всієї території України.
Призначення першої п’ятірки викликало неабиякий резонанс, хоча спочатку парламентський список кандидатів виглядав банально і очікувано. До нього входили депутати-регіонали Григорій Калетник, Олексій Плотніков, Ігор Прасолов, Дмитро Притика та депутат від НУНС Роман Ткач. Присутність останнього в списку пояснювалася тим, що опозиціонер в цій п’ятірці повинен бути обов’язково, згідно із законодавством.
Буквально напередодні голосування цей список був замінений іншим. Більшість фігурантів нової п’ятірки виявилися невідомими не те що широкій публіці, але і самим голосуючим.
Депутати від опозиції обурювалися, що не могли оцінити компетентність нових кандидатів, оскільки навіть найпростіших біографічних довідок напередодні голосування не надали. Олександр Єфремов, голова фракції Партії регіонів у Верховній раді, виправдовуючи таке поспішне призначення нікому не відомих людей на ключові посади, пояснював, що поспіх продиктований виключно бажанням прискорити роботу Земельного банку.
За його словами, первинний депутатський список був забракований юристами, які дійшли висновку, що таке сумісництво суперечить законодавству. «Тому я запропонував і Національному банку, і комітету, який займається цим питанням, розглянути інші кандидатури», – сказав він. Затягувати з вирішенням не можна було ще й тому, що якби нинішній склад парламенту не встиг її прийняти, процес затягнувся б на невизначений термін, підкреслив Єфремов.
Законопроект про призначення членів наглядової ради Земельного банку був прийнятий парламентом переконливою більшістю. Але питання, хто всі ці люди, залишилося. Forbes.ua знає відповідь.
Ігор Прийма
заступник завідувача секретаріатом парламентського комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики.
Ігор Прийма – непублічна людина, але професіоналам з фінансової сфери він добре відомий. Пропрацювавши в парламенті понад 10 років, він був причетний до розробки і прийняття ключових профільних законів, зокрема, «Про Національний банк України».
Незважаючи на багатий досвід, пропозиція увійти до наглядової ради Земельного банку стала для нього несподіванкою. «Сказати, що рішення приймали поспіхом – це нічого не сказати. До мене звернулися з пропозицією тільки вчора», – розповів він. Прийма погодився, оскільки обов’язки передбачали роботу у фінансовій сфері, з якою він знайомий досконально. «До мене звернулися як до фахівця з фінансового ринку. Думаю, виходили з професійних якостей», – резюмував він.
Судячи з усього, в оцінці своїх професійних якостей він не помиляється: Ігор Прийма – єдиний, чия кандидатура не викликала постфактум нарікань навіть у опозиційних депутатів.
Коли потрібно приступати до виконання своїх обов’язків в Земельному банку, Прийма ще не знає: перше засідання наглядової ради відбудеться після того як будуть призначені інші десять її членів. «І якщо Кабмін, за моїми даними, може прийняти це рішення мало не сьогодні, то коли визначиться з кандидатами Адміністрація – мені не відомо», – сказав він.
На питання Forbes.ua, чи знає він своїх «колег по п’ятірці», Ігор Прийма зізнається: «Жодного. Навіть ніколи не чув».
Галина Янчук
проректор з науково-педагогічної та фінансово-економічної роботи ВНАУ, к.е.н., доцент.
Кандидатура Галини Янчук дивує лише до того моменту, поки не відкрився сайт Вінницького національного аграрного університету (ВНАУ), де вона працює. На головній сторінці – привітання ректора вузу Григорія Миколайовича Калетника. Він же – глава парламентського аграрного комітету.
Галина Янчук підтверджує: пропозиція увійти до наглядової ради Земельного банку надійшла від її колеги. «Так, пропозиція виходила від нього. Ми знайомі по роботі в університеті», – повідомила вона і додала, що є фахівцем і фінансового спрямування, і аграрного.
Свої першочергові завдання на посаді члена наглядової ради Земельного банку Янчук визначати не поспішає: «Будемо розбиратися».
Народилася Галина Янчук у 1969 р. в с. Лоївці Хмельницької області. Основний напрямок її наукової діяльності – бухоблік бюджетних організацій, на її рахунку понад 20 публікацій. Є заслуженим працівником сільського господарства.
Едуард Лозовський
перший заступник глави Луганської державної обласної адміністрації.
Едуард Лозовський народився в Луганську в 1965 р., за освітою – фінансист. Протягом 14 років, до 2010 р. він працював на керівних посадах в Укркомунбанку. У 1996-1997 рр. головою правління цього комерційного банку був Олександр Єфремов
Але пропозиція увійти до наглядової ради Земельного банку Лозовському надійшла не від нього. «Зі мною зв’язалися представники бюджетного комітету парламенту. Було поставлено завдання сформувати команду професіоналів як в наглядовій раді держбанку, так і в правлінні», – розповів він.
Лозовському, який має досвід роботи і на держслужбі, і в комерційному банку, не чуже й сільське господарство. «У 2003 р. я захистив у Санкт-Петербурзі дисертацію на тему «Формування ринку землі та проблеми її оцінки». Надалі багато ідей, які я в ній виклав, використовувалися при проведенні земельної реформи», – пояснив він.
Про проблеми земельного ринку він також знає не з чуток ще з часів, коли був керівником компанії TBM Holding, яка займалася будівництвом. Контроль над цією зареєстрованою в Неваді компанією ЗМІ приписують Олександру Єфремову, але Лозовський називає інших власників: «Це міжнародна компанія, з іноземними інвесторами, у яких є активи в Україні».
Як зазначив представник Луганської ОДА, останнім часом Едуард Лозовський активно залучений в аграрну сферу – він курирує проект «Агромісто», реалізація якого почнеться в області в 2013 р. Зокрема планується 15 проектів з будівництва овочесховищ потужністю в середньому 2-2,5 т кожне. Кошторис проекту – близько 300 млн. євро, третину з яких готова вкласти польська інвестиційна група VIMEA.
До речі, дружина чиновника Тетяна Лозовська – директор фірми, яка торгує швейною фурнітурою під відомим брендом «Все для шиття».
Євген Бердніков
заступник глави Державного агентства земельних ресурсів.
Євген Бердніков народився в Росії, в м. Алексин Тульської області в 1972 р. Здобув дві освіти – юридичну та аграрну, причому останню – за спеціальністю «Землевпорядкування та кадастр».
За кілька років він зробив успішну кар’єру в органах Держкомзему: перш ніж стати заступником голови в Держземагентстві, Бердніков очолював департамент нормативно-правового забезпечення цієї структури, а до цього був заступником начальника головного управління Держкомзему в Одеській області. У 2010 р. йому було присвоєно звання почесного землевпорядника України.
Як зазначила радник глави Держземагентства Юлія Курбака, Бердніков – один з ідеологів створення Земельного банку і розробників концепції його роботи. «В Україні дуже мало фахівців, які концентруються на цій темі, тож це призначення – закономірне», – підкреслила вона.
За даними «Української правди», голова Держземагентства Сергій Тимченко – креатура сина президента України Олександра Януковича.
Віталій Саблук
начальник відділу з впровадження економічних реформ Департаменту патронатної служби глави Мінагрополітики, радник міністра.
Віталій Саблук мало відомий аграрній спільноті, хоча його прізвище – одне з найбільш знаменитих в українському сільському господарстві. Петро Саблук, батько новопризначеного члена наглядової ради – колишній аграрний віце-прем’єр України (1996-1997 рр.), академік, ректор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Української академії аграрних наук (НААН).
Віталій Саблук також причетний до української аграрної науки – він обіймав посаду начальника відділу зовнішньоекономічних зв’язків Інституту аграрної економіки НААН.
Однак більш відомий він як бізнесмен: за інформацією відкритих джерел, Віталій Саблук – акціонер ЗАТ «Дар», яке входить в корпорацію «Укр-Трейд-Бізнес». Його партнерами раніше були нинішній перший віце-прем’єр Валерій Хорошковський та Вадим Гуржос, колишній керівник Укравтодору.
«Аграрному ринку він майже невідомий. Втім, як і більшість призначених у наглядову раду», – говорить народний депутат Катерина Ващук, секретар парламентського комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики.
Ганна Ковальчук
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас