Сьогодні охоронці по всій країні отримають зброю: деталі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сьогодні охоронці по всій країні отримають зброю: деталі

1646
З 18 жовтня в Україні набирає чинності закон Про охоронну діяльність, який істотно розширює повноваження приватної охорони.
У МВС обіцяють посилити контроль над діяльністю приватних охоронних фірм, працівники яких, відповідно до чинного законодавства, з сьогоднішнього дня отримують право мати при собі і в разі необхідності застосовувати спецзасоби – аерозолі, гумові кийки, газову та травматичну зброю тощо. Про це повідомили в Управлінні зв’язків із громадськістю МВС України.
«Ми і раніше здійснювали такий контроль і, звичайно, зараз його посилимо», – зазначили в МВС, додавши, що відповідальність за порушення буде мати різний характер, у тому числі позбавлення тієї чи іншої охоронної фірми ліцензії на право здійснювати відповідну охоронну діяльність.
В МВС зауважили, що, на відміну від спецзасобів, які має на озброєнні МВС, приватні охоронні фірми отримають право брати на озброєння спецзасоби виключно значно меншої сили дії. Що ж стосується травматичної зброї, то окремі приватні структури і раніше мали її у своєму розпорядженні, розповіли в МВС.
Разом з тим в МВС зазначили, що відбір кандидатів на ту чи іншу посаду в охоронну структуру здійснюється виключно цією структурою, і саме на неї покладається відповідальність за адекватність і відповідність вимогам людини, яку приймають на роботу охоронцем.
Нагадаємо, сьогодні, 18 жовтня в Україні набирає чинності Закон Про охоронну діяльність, прийнятий 4 липня 2012 р., згідно з яким охоронцям дозволяється носити бронежилети і шоломи, користуватися палицями і мати при собі службових собак.
«До цього в країні не було закону, що регулює діяльність охоронних фірм. Адже тільки в Києві близько 1300 таких компаній, – розповів президент Української федерації професіоналів безпеки Сергій Шабовта. – Новий закон з усіма подальшими нормативними документами в першу чергу дасть можливість охоронцям захищатися. Наприклад, надягати бронежилети і шоломи, використовувати гумові кийки, наручники і, можливо, навіть травматичну зброю. Адже зараз ми можемо використовувати хіба що газовий балончик, як будь-яка інша людина».
«Як правило, в магазинах працює внутрішня служба безпеки, на яку не поширюється дія закону. Тут керівництво разом з юристами саме прописує технологію огляду та інші норми. А ось в банках або ювелірних магазинах, які часто наймають співробітників охоронної фірми з ліцензією, можуть використовуватися такі методи самозахисту. Також для охорони об’єктів з величезними площами охоронці зможуть використовувати службових собак», – сказав Шабовта.
Він зазначив, що функції адмінзатримання, як у міліції, у бодігардів не буде – вони, як і раніше, повинні будуть викликати міліцію і передати порушника працівнику органів. Хоча тепер вони можуть застосовувати силу до людей (крім вагітних, дітей та інвалідів) після попередження про свої наміри.
Юристи побоюються, що з новим законом охоронці стануть ще частіше перевищувати свої повноваження. «І зараз бодігарди часто застосовують силу чи інші неправомірні дії до громадян. Інша справа, що тепер вони, можливо, зможуть зловживати предметами самозахисту (тими ж кийками, наприклад). Щоб такого не сталося, люди повинні завжди скаржитися в МВС, коли порушуються їхні права. А саме: ви можете попросити охоронця показати його посадову інструкцію (там має бути чітко написано, що він має право робити. В супермаркетах, наприклад, він навіть не може вас обшукати), зйомку камерою, де видно, що ви щось украли. Якщо це все не допоможе, викликайте міліцію», – радить правозахисник Едуард Багіров.
Раніше, 2 жовтня, повідомлялося, що після події в Каравані генпрокурор наказав перевірити приватні охоронні фірми.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас