Кінець єдиновладдя — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кінець єдиновладдя

4623
Успіх бюджетної моделі Dacia рятує компанію Renault під час кризи. Але тепер запланований концерном Volkswagen наступ становить небезпеку для конкурентів у цьому сегменті.
«Ніхто не був в змозі повторити те, що ми зробили». Коли глава компанії Renault-Nissan Карлос Гон (Carlos Ghosn) із захопленням говорив на Паризькому автосалоні про особливе становище дешевої марки Dacia, він, ймовірно, зовсім ненавмисно вжив дієслово минулого часу. У будь-якому випадку можна говорити про те, що закінчилися ті часи, коли компанія Гона майже сама отримувала вигоду від роботи в бюджетному сегменті. Потужний німецький концерн Volkswagen має намір в 2015 році скласти конкуренцію Renault і запропонувати покупцям простий автомобіль за ціною менше 10 000 євро.
Нещодавно просочилася інформація про те, якою мірою концерн VW збирається копіювати стратегію компанії Renault. За наявними даними, найбільший у Європі виробник автомобілів має намір зі своєю власною маркою і трьома моделями – серед них чотиридверний седан – зайняти місце в дешевому сегменті на ринку Європи і країн з економікою, що розвивається. Концерн Volkswagen вже пропонує покупцям економну малолітражку Up. Однак вона не відповідає запитам країн з економікою, що розвивається. Там покупці хочуть придбати великий салон і надійну техніку за невелику кількість грошей. Навіть економічні моделі Skoda, що випускаються концерном VW, є занадто дорогими для споживачів у цих країнах.
«Поки ще не прийнято ніякого рішення, – говорять представники концерну Volkswagen, відповідаючи на запитання про те, коли з’явиться дешева марка. Однак для Renault далекосяжні плани VW є попереджувальним сигналом про те, що необхідно терміново виробити стратегію захисту. При цьому треба враховувати, що Fiat, а також General Motors разом з PSA Peugeot Citroen також працюють над створенням дешевого автомобіля.
У той час як основна марка Renault на тлі економічного спаду в Європі бореться з проблемою перевиробництва, Dacia виступає в ролі рятівного круга. Близько 75% загального зростання продажів компанії останнім часом забезпечують дешеві автомобілі. Запущена в 2004 році в серію модель Dacia Logan, яка в Росії та Бразилії продається під брендом Renault, не знає ніяких криз. З 2009 року продажі цієї моделі у всьому світі майже подвоїлися, і в цьому році, ймовірно, буде продано близько мільйона автомобілів Logan. За даними експертів, маржа прибутку восьми моделей Dacia складає щонайменше 6%, і тому дешеві моделі виявляються майже такими ж рентабельними, як і представники преміум-класу, в тому числі Mercedes.
«Ми спокійні, оскільки у нас досить велика перевага», – підкреслив офіційний представник Renault, коментуючи плани концерну Volkswagen. Для збереження наявної переваги Renault знижує витрати на розробку. Дешеві автомобілі тепер не тільки виробляються в таких країнах з невисокою заробітною платою, як Румунія чи Марокко. У Румунії в даний час працюють також 2500 інженерів і дизайнерів. Однак перша модель Logan була розроблена у Франції.
Тепер у продаж надходить друге покоління моделей Logan і Sandero. А на російському ринку, який зростає стрімко і особливо приваблює Volkswagen, після недавнього придбання виробника марки «Лада» АвтоВАЗу концерн Renault-Nissan буде дуже складно наздогнати – Гон збирається отримати 40% російського ринку.
Є можливість зробити ще деякі кроки, які дозволять відбити напад концерну Volkswagen: йдеться про розширення дешевого сегмента до самого низу для того, щоб отримати вигоду від потенціалу індійського ринку. Концерн VW втратив там свого партнера Suzuki, який повинен був сприяти успіху, тоді як Renault після невдалої угоди з одним з місцевих виробників наполегливо працює над власним автомобілем. Він повинен буде вести на ринку боротьбу з моделлю Tata Nano, яка коштує 1700 євро, але часто ламається. «У наддешевому сегменті ми будемо великим гравцем», – знову доволі впевнено заявив Гон на Паризькому автосалоні. Але на цей раз він використовував майбутній час.
Лео Клімм, Маргрет Хуко
За матеріалами:
ИноСМИ.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас