Вітчизняне дитяче харчування може зникнути в Україні - виробник — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вітчизняне дитяче харчування може зникнути в Україні - виробник

Аграрний ринок
1091
Генеральний директор підприємства дитячого харчування Віктор Станіславський переконаний, що в Україні може не залишитися продукції вітчизняного дитячого харчування якщо будуть скасовані податкові пільги, а також продовжуватися обмеження граничної надбавки рентабельності для цієї продукції.
В.Станіславський зазначив, що сьогодні є неприємною ситуація з можливим скасуванням пільг для виробників дитячого харчування. “Насправді тими пільгами, які існують, користуються багато виробників, але вони суттєво допомагають виживати. Бо в ситуації, коли зростають витрати, собівартість, зарплата, і потрібно намагатися вписатися в ті ціни, які доступні сьогодні споживачу. Зняття якихось пільг по дитячому харчуванню ні до чого доброго не приведе, тільки до того, що дитячого харчування в Україні не залишиться”, – підкреслив він.
Він підкреслив, що однією з найважливіших проблем для вітчизняних виробників дитячого харчування є обмеження граничної надбавки рентабельності та торговельної націнки. При цьому це є вибірковим. Тому що, за його словами, не у всіх областях для імпортних підприємств такі обмеження існують. “І там ціни в 1,5-2 рази вищі, ніж на українські товари. Наприклад, дитяче пюре в скляній баночці – ціна українського виробника в магазині становить приблизно 5,5 грн, а вартість імпортного аналогічного продукту – 22 грн”, – уточнив В.Станіславській.
Фахівець зазначив, що нашим дітям краще вживати ті продукти, які вироблені з сировини, яку було вирощено в Україні, це медики підтверджують. Також абсолютно нічим не відрізняються якісні характеристики продуктів дитячого харчування. “Просто імпортери мають можливість завищення вхідної ціни при митному оформленні товару, яка є базовою для нарахування обмеження по надбавці. І цю ціну на вході в Україну митним службам контролювати неможливо, тому що вони не можуть перевірити вихідну ціну, наприклад, отриману від виробника в Росії. Внаслідок ціна на полиці зростає в рази”, – підкреслив він.
“Тому ту мету, яку ставить держава щодо регулювання цін з точки зору їх доступності для всіх категорій виробників, не реалізується цією постановою. Водночас, якщо навести приклад, де відсутні такі обмеження, там існує абсолютно нормальна ринкова ситуація, коли ціни визначає ринок і не відрізняються від інших областей. Тому ми закликаємо, по-перше, до рівних умов для українських та імпортних товарів. По-друге, щоб були нормальні умови конкуренції, потрібно зняти обмеження щодо граничної надбавки рентабельності, якої не існує в жодній галузі харчової промисловості, крім дитячого харчування”, – сказав підприємець.
Як повідомлялося, президент дав доручення Державній податковій службі та Міністерству фінансів переглянути пільги для галузей, в тому числі і виробників дитячого харчування.
Нагадаємо, за повідомленням експертів, сьогодні Україна виробляє близько 15% продукції дитячого харчування на своїх підприємствах.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас