Обговорення бюджетного та банківського союзу на саміті ЄС буде тяжким — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обговорення бюджетного та банківського союзу на саміті ЄС буде тяжким

Казна та Політика
191
Європейські лідери на саміті 18-19 жовтня проведуть перші предметні переговори про створення банківського та бюджетного союзу в Європі, які, як очікується, лише підкреслять розбіжності з ключових питань, що існують між окремими групами країн.
Як зазначає The New York Times, центральне місце на саміті, ймовірно, займуть ідеї, озвучені минулого тижня президентом Європейської ради Херманом ван Ромпеєм.
Х.ван Ромпей – “вічний прагматик”, за висловом NYT – вибрав “золоту середину” між різними ініціативами про поглиблення співпраці: його пропозиції менш радикальні, ніж повномасштабний перегляд основоположних договорів ЄС, але передбачають введення більш жорсткого нагляду далі, ніж хотілося б деяким країнам блоку.
За словами європейського дипломата, який побажав залишитися неназваним, мета майбутнього саміту – зрозуміти, “як далеко готова зайти кожна зі сторін”, перш ніж в грудні буде представлений підсумковий варіант пропозицій.
Німеччина, швидше за все, буде наполягати на необхідності подальших заходів економії і централізації контролю оподаткування і держвидатків в єврозоні, тоді як від Франції очікують виступів проти жорсткої бюджетної економії.
Міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле у вівторок озвучив позицію Німеччини, яку аналітики характеризують як максималістську, пише Financial Times. Повноцінний бюджетний союз потребуватиме зміни основоположних договорів ЄС в 2013 році, вважає німецький міністр. Варіант Х.ван Ромпея він назвав надмірно м’яким.
“Ми зараз повинні зробити серйозні заходи для просування в напрямку бюджетного союзу. Ми повинні скористатися цим шансом”, – наполягає В.Шойбле. У тому числі він закликає лідерів ЄС передати наднаціональному органу повноваження вето щодо держбюджетів окремих країн, що допускають надмірні і невиправдані витрати.
Однак і в Парижі, і навіть в Берліні відразу знайшлися люди, які постаралися пом’якшити різкі заяви В.Шойбле.
“Нам поки що не потрібно переглядати договори. Ми ще багато чого можемо зробити за існуючими договорами”, – заявив FT високопоставлений французький чиновник.
Від центральної теми європейських лідерів може відволікти грецьке питання, яке безпосередньо пов’язане з питанням про запобігання розвалу єврозони. Афіни продовжують обговорювати нові скорочення держвидатків і бюджетного дефіциту з міжнародними кредиторами. У разі провалу переговорів країна не отримає черговий транш допомоги на 31,5 млрд євро, який необхідний їй до кінця цього місяця, щоб уникнути дефолту.
“Завжди є шанс, що грецьке питання стане каменем спотикання, оскільки занадто багато ще залишається невирішеним”, – вважає аналітик Eurasia Group Муджтаба Рахман.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас