Регулятори стануть на захист іпотечних банків США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Регулятори стануть на захист іпотечних банків США

Кредит&Депозит
284
Іпотечні банки можуть опинитися під захистом регуляторів, що дозволить їм обходити деякі законодавчі акти.
Іпотечні кредитори в США отримають більше влади над своїми клієнтами. За даними джерел видання The Wall Street Journal, федеральні регулятори розглядають можливість надання банкам, що займаються іпотечним кредитуванням, захисту від деяких законів.
Зміни торкнуться базового національного іпотечного стандарту, тобто позик клієнтів з хорошою кредитною історією. У судах рішення у справах про прострочення або неможливість погашення таких кредитів будуть розглядатися на користь кредиторів.
У випадку категорії, яка по кредитній історії все ще підпадає під визначення спільних стандартів, але близька до сабпрайм-кредитів, банки отримають менше захисту.
Рішення про зміну правозастосовчої практики на руку іпотечним кредиторам. Адже з 2008 р. сім великих американських банків витратили понад $76 млрд на судові розгляди і витрати, пов’язані з простроченням по іпотечних кредитах. Напередодні американські банки були звинувачені у незаконному збагаченні за рахунок навмисного маніпулювання LIBOR. Згідно з версією позивачів банки були зацікавлені в зростанні ставки LIBOR в певні періоди, коли проводився перерахунок плаваючих ставок за іпотечними кредитами.
Причому у позивачів є вагомий доказ такої діяльності банків: згідно зі статистичним аналізом ставка LIBOR постійно підвищувалася саме в перший день кожного місяця в період з 2000 по 2009 рр. Однак більш яскрава динаміка простежується в 2007-2009 рр., коли ставка в дні перерахунку підскакувала на 7,5 б.п.
Згідно з інформацією видання Financial Times число позивачів потенційно може збільшитися до 100 тис. Серед банків, яким пред’явлено позов, UBS AG, Bank of America Corp. і Royal Bank of Scotland Plc.
Раніше близько 200 тис. позичальників звернулися з вимогою про перегляд результатів відчуження нерухомості.
Це необхідно для отримання компенсації в разі виявлення порушень або недбалості в обслуговуванні іпотечних боргів, а також у процесі звернення стягнень за ними.
Фактично банки можуть поплатитися за надмірно агресивні дії, які були в період між 1 січня 2009 та 31 грудня 2010 р. Серед банків, які будуть змушені виплатити компенсації, можуть виявитися такі фінансові гіганти, як Bank of America, JP Morgan Chase, Citibank, HSBC, MetLife Bank, PNC Mortgage і Wells Fargo.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас