В США збираються виділити 115 тис. га під сонячні електростанції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В США збираються виділити 115 тис. га під сонячні електростанції

Казна та Політика
334
У п’ятницю, 12 жовтня, федеральні чиновники схвалили план, згідно з яким 285 тисяч акрів державних земель будуть передані під будівництво потужних сонячних електростанцій. Це стало свідченням початку реалізації нового підходу до освоєння поновлюваних джерел енергії на Заході після багатьох років відстрочок і фальстартів.
Під час прес-конференції в Лас-Вегасі міністр внутрішніх справ США Кен Салазар (Ken Salazar) назвав новий план «дорожньою картою… яка приведе нас до більш швидкого й ефективного освоєння сонячної енергії на державних землях».
Цей план замінить собою колишню систему розгляду проектів освоєння сонячної енергії, в рамках якої вони розглядалися в порядку черги і яка дозволяла розробникам вибирати, де їм зводити сонячні установки, що призводило до земельних спекуляцій.
Тепер департамент більше не буде розглядати проекти в порядку черги, як він робив з 2005 року, коли розробники почали звертатися до нього зі своїми заявками. Замість цього департамент буде займатися розподілом земельних ділянок, які, на думку його експертів, підходять для зведення на них сонячних установок.
Уряд намітив 17 нових «зон сонячної енергетики» на 285 тисячах акрів в шести американських штатах: Каліфорнія, Невада, Арізона, Юта, Колорадо і Нью-Мексико. Більша частина земель – 153627 акрів – знаходяться в Південній Каліфорнії.
За словами Салазара, адміністрація Обами дозволила реалізацію проектів по зведенню сонячних, вітряних і геотермічних установок загальною потужністю 10 тисяч мегават, які зможуть забезпечити електроенергією 3,5 мільйона будинків.
Міністр енергетики Стівен Чу (Steven Chu) вважає, що такі заходи допоможуть США зберегти свою конкурентоспроможність.
«В даний час по всьому світу ведеться гонка в розробці технологій освоєння поновлюваних джерел енергії, і ці кроки допоможуть нам здобути перемогу в цій гонці, збільшивши обсяги виробництва сонячної енергії і скоротивши витрати», – підкреслив Чу в своїй заяві.
Нові зони розвитку сонячної енергетики були вибрані таким чином, щоб вони розташовувалися поблизу від вже існуючих ліній електропередач, що дозволить швидко доставляти електроенергію в ті міста, де її бракує. Крім того, при виборі ділянок землі під будівництво установок були враховані різні екологічні чинники, які насамперед заважали реалізації інших проектів.
Природоохоронні групи, такі як Nature Conservancy, які висловлювали критику щодо колишнього підходу федерального уряду до питань освоєння сонячної енергії, схвально сприйняли новий план.
«Ми можемо виробляти чисту, поновлювану енергію, яка має велике значення для нашого майбутнього, і в той же самий час захистити легендарні пустельні ландшафти, почавши будівництво об’єктів в більш неблагополучних районах», – заявив Майкл Пауелсон (Michael Powelson), директор північноамериканського відділу з розробки енергетичних програм.
Деякі розробники програм освоєння сонячної енергії, які вже займаються реалізацією своїх проектів, позитивно оцінили новий план, зазначивши, що він допоможе швидше диверсифікувати енергетичний портфоліо країни.
Втім, деякі експерти попереджають, що новий план також не застрахований від відстрочок і неефективності, які були характерні для попередніх ініціатив, і закликають уряд продовжити надавати підтримку проектам з освоєння сонячної енергії.
«Бюро з управління державними і громадськими землями необхідно гарантувати, що незавершені проекти не загрузнуть у бюрократичній тяганині», – заявив Роун Реш (Rhone Resch), президент Асоціації підприємств сонячної енергетики.
За словами Салазара, чотири роки тому країна імпортувала 60% нафти, однак зараз цей показник знизився до 45%.
«Дуже скоро ми зможемо домогтися енергетичної незалежності США», – сказав він.
За матеріалами:
ИноСМИ.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас