Польща вважає створення євро помилкою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польща вважає створення євро помилкою

Валюта
1273
Створення єдиної європейської валюти було помилкою. Про це під час засідання Міжнародного валютного фонду в Токіо заявив голова Центрального банку Польщі Марек Бєлка. Його слова цитує “Інтерфакс” з посиланням на Bloomberg. На сайті агентства ця цитата поки не опублікована.
Бєлка додав, що створення євро було результатом нестабільності колишніх європейських валют. Як зазначає польське видання Onet, глава польського ЦБ також заявив, що Польща не має наміру переходити на євро до закінчення боргової кризи. В даний час, на його думку, не виключений повний розвал валютного союзу.
Варшава має намір перейти на єдину валюту тільки в тому випадку, якщо почнеться відновлення економіки в таких країнах, як Іспанія. Раніше схожу точку зору висловлював міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорскі.
В даний час до єврозони приєдналися 17 країн з 27 держав Євросоюзу. Останньою з держав, що приєдналися, стала Естонія в 2011 році. Про плани ввести євро як національну валюту заявляло п’ять країн ЄС, у тому числі Польща, Болгарія, Латвія, Литва і Румунія. Спочатку планувалося, що країни перейдуть на єдину європейську валюту до 2015 року.
Крім Польщі, перехід на євро відклала Болгарія. На початку вересня міністр фінансів країни Симеон Дянков заявив, що правила гри в єврозоні постійно змінюються, і приєднання до неї Софії може бути “дуже ризикованим”.
Можливий розпад єврозони почав активно обговорюватися в 2011 році через загострення боргової кризи в країнах PIIGS (Португалія, Іспанія, Греція, Італія та Ірландія). В першу чергу, мова йде про можливий вихід з валютного союзу Греції. Так, один з економістів Moody’s під час засідання МВФ 12 жовтня заявив, що ймовірність виходу Афін з єврозони становить 33 відсотки.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас