Що обіцяють політичні партії аграрному електорату — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що обіцяють політичні партії аграрному електорату

Аграрний ринок
728
У профільному для України аграрному бізнесі працюють понад 3 млн людей. На початок 2012 р. в країні налічувалося 15 тисяч сільгосппідприємств і 40 тисяч фермерських господарств. Близько третини населення країни – 14,5 млн осіб – пов’язані з агробізнесом опосередковано: живуть у сільській місцевості. Аграрний електорат дуже численний, щоб з ним не рахуватися. Політичні партії, що штурмують парламент, рахуються, як можуть.
“Іноді можна почути, що велика питома вага сільського населення – це навантаження на українську економіку, – говорить міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк, що належить до партії влади. – Але я з цим не згоден. Велика кількість людей, що живуть у селах – це особливість нашої країни, яка може стати перевагою”.
З міністром явно солідарні найбільші політичні сили, які присвятили сільгоспвиробникам сторінки передвиборних програм. Їх заклики не пропадуть даремно. “Загалом у сільській місцевості явка традиційно вища – позначається звичка і більший соціальний контроль, – зазначає керівник Центру політичного аналізу “Пента” Володимир Фесенко. – Плюс, як правило, в день виборів проводяться ярмарки, і це приваблює виборців”.
Більшість партій, як прохідних, так і “технічних”, в першу чергу фіксують в програмах свою позицію з питання продовження мораторію на продаж сільгоспземлі. “Що стосується конкретних і предметних аграрних обіцянок, то вони не затребувані у масового виборця, – пояснює Фесенко. – Так, є прошарок соціально активних фермерів, яким вони цікаві, але скільки таких фермерів в масштабах країни? Близько 1%”.
Професійним аграріям, які так і не почули від політиків чітких планів щодо розвитку агрокомплексу, залишається два шляхи. “Вони будуть вибудовувати відносини з виконавчою владою або – і це особливість нинішньої виборчої кампанії – самі прийдуть в парламент.
Там ми побачимо чимало аграрних олігархів і великих бізнесменів від АПК, які перемогли по мажоритарці”, – упевнений політолог.
Forbes.ua вивчив обіцянки прохідних і умовно-прохідних партій і виділив основні аграрні пункти їх передвиборних програм.
Партія регіонів
Від стабільності – до добробуту
Передвиборна програма Партії регіонів займає 21 сторінку. Її аграрний розділ під грифом “Нове життя українського села” – 14-й за рахунком.
Глобальна аграрна мета “регіоналів” нехитра: Україна повністю забезпечить себе продуктами харчування і стане великим експортером продовольства, тобто продовжить рухатися нинішнім курсом.
Партія планує створити 1500 сільськогосподарських кооперативів, розвивати соціальну інфраструктуру в сільській місцевості і газифікувати села. Заплановано будівництво нових елеваторів, фруктосховищ та овочесховищ. Правда, все це – без уточнення конкретних термінів, у які планується виконати обіцяне.
Також собі в заслугу партія влади ставить збільшення нормативної вартості землі з 1 січня 2012 р. до 20 000 грн./га, зростання середньої ставки оренди до 700 грн./га, і не збирається зупинятися на досягнутому.
Обіцянка збільшити середню ставку оренди землі до 1000 грн./га вже перенесена на ТБ, тиражується в численних рекламних роликах і дуже тривожить учасників ринку, які насилу “потягнули” і поточні розцінки. “Це популізм. На комітет нічого подібного не виносилося. Навантаження 1000 грн. на гектар буде непосильним”, – упевнений Сергій Терещук, заступник голови парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин.
Серйозним недоліком аграрної підпрограми Партії регіонів можна назвати відсутність чітко сформульованої думки щодо функціонування ринку землі.
Об’єднана опозиція “Батьківщина”
Справедлива держава, чесна влада, гідне життя
Глобальний девіз опозиції – “Україна проти Януковича”, доповнений перекресленим профілем президента в короні, винесений на найвидніше місце на сайті партії. Це дозволяє припустити, що основні передвиборні обіцянки будуть зосереджені на боротьбі з чинною владою, а не аналізі конкретних галузей економіки, зокрема, аграрної. Так воно і є.
Правда, на відміну від провладних опонентів, опозиціонери чітко знають, як бути з продажем сільгоспземлі – продовжити мораторій, видати селянам акти на право власності на свою землю, і не дозволити забрати її за безцінь, правда, без уточнення рівня “безціні”.
“Ми виступаємо за те, щоб розвивати орендні відносини – глибше, всебічно. Потрібно продовжувати середній термін оренди до 50 років, щоб можна було спокійно планувати свій аграрний бізнес як мінімум на два покоління. Тоді можна бути впевненим, що земля не буде виснажуватися”, – сказав Forbes.ua Іван Кириленко, колишній міністр агрополітики та основний аграрний ідеолог опозиції.
На його думку, земельні питання треба залишити на відкуп місцевим органам влади, а не розташованому в Києві Земельному банкові, і не поспішати з продажем сільгоспнаділів. “Це ж не “Камаз” землі продати. Треба все зважити та обдумати. Клімат у всьому світі змінюється, причому не на користь сільгоспвиробництва. В азіатських країнах збільшується добробут і зростає попит на продукти харчування, а Україна – одна з небагатьох країн, яка має грандіозний аграрний ресурс. Так давайте торгувати продуктами, а не землею”, – закликає він.
Також з подачі опозиції селянам обіцяні “доступні” кредити та “справедливі” закупівельні ціни на зерно, молоко і м’ясо. Як складова підтримки вітчизняного товаровиробника в планах опозиції – війна з монополіями в усіх галузях, зниження монопольно високих цін на товари і послуги, боротьба з контрабандою неякісних товарів.
При цьому селяни можуть не хвилюватися і про соціальну інфраструктуру – кількість сільських шкіл, лікарень і дитячих садків буде тільки збільшуватися. Більше того, опозиціонери обіцяють підключити кожну сільську школу до високошвидкісного інтернету.
Партія УДАР
Від успіху людини – до успіху країни
У програмі УДАРу про агросектор сказано лише в загальних рисах. У планах політичної сили Віталія Кличка – продавати та здавати в оренду державну і комунальну землю винятково на аукціонах. Право власності на сільгоспземлі надавати тільки фізособам-громадянам України.
Пропонується також створити, імовірно в форматі інтернет-аукціону, постійно діючий майданчик для продажу земельних ділянок, а також зняти обмеження на використання неродючих земель і лібералізувати зміну цільового призначення ділянок, розташованих біля автодоріг і в приміських зонах.
До навколоаграрних обіцянок можна віднести посил стимулювати створення робочих місць у регіонах, встановити нульову ставку податку на прибуток для створених в селах підприємств терміном на п’ять років.
Місцеві ради зможуть розпоряджатися 100% надходжень від податків на доходи фізосіб, на землю і на нерухомість, і направляти ці кошти на нагальні потреби громади.
Як захід стимулювання для розвитку сільського господарства пропонується перерозподіл аграрних субсидій на часткове здешевлення ставок за іпотечними кредитами для первинного придбання землі.
Також Віталій Кличко хоче перевірити аграріїв на екологічність – переглянути показники ефективності та продуктивності у тваринництві, щоб скоротити викиди метану, і стимулювати виробництво біопалива з відходів агровиробництва.
Комуністична партія України
Повернемо країну народові
В принципово російськомовній програмі комуністів, що буяє цитатами з творів Маркса та Енгельса і відсиланнями до “Великого жовтня”, знайшлося небагато місця для аграрних планів.
Політична сила Петра Симоненка нарікає на кризу українського селянства, руйнування колгоспно-радгоспної системи і захоплення земель латифундистами. Щоб ліквідувати ці упущення і повернути агрокомплексу країни колишню славу, Компартія обіцяє щорічно інвестувати в розвиток українського села суму, еквівалентну як мінімум 7% ВВП.
Очікувано, що ця політична сила виступає проти продажу землі сільгосппризначення, як втім, і лісів, надр і вод України.
У разі перемоги комуністів аграрний бізнес чекає чимало нововведень: введення держмонополії на виробництво лікеро-горілчаної продукції, виведення з ринку імпортних товарів, відновлення планової економіки і держзамовлення. Буде розроблена програма розвитку АПК на 15 років наперед.
Аграріїв чекають дешеві кредити, кооперативи – всебічна підтримка, а села – нові робочі місця та розвиток інфраструктури, зокрема, відродження сільських клубів та бібліотек.
Також слід зазначити критику вступу України до СОТ “на найгірших умовах з усіх можливих”, що викликав втрати в агросекторі країни, і настільки ж необдуману поточну практику співпраці з МВФ та іншими міжнародними організаціями. “Час покаже, що комуністи мали рацію”, – упевнений депутат Спиридон Кілінкаров, що належить до цієї партії.
ВО “Свобода”
Своя правда – Своя власність – Своя гідність на – СВОїй, БОгом ДАній землі
Одна з найбільш аграрно повних передвиборних програм. У земельних питаннях “свободівці” – палкі прихильники збереження мораторію на продаж сільгоспземлі.
Натомість партія пропонує розвивати механізм довгострокової оренди, але тільки громадянами України з правом успадкування цього права. Орендні відносини можуть бути розірвані, якщо якість ґрунтів знизиться через нераціональне землекористування. За таку земельну безалаберність вводиться кримінальна відповідальність. Щоб господарювати на земельній ділянці площею понад 30 га, необхідно буде скласти кваліфікаційний іспит за профілем планованого бізнесу.
Забороняється зміна цільового призначення ділянок, а також їх “простій” – з орендарями, які не використовують землю, договори будуть розриватися в примусовому порядку. “Свобода” пропонує ввести категорію “землі підвищеної цінності” та забезпечити посилений держконтроль за її використанням.
Земельні паї зможе купувати лише держава. При цьому право власності на землю, придбане через боргові розписки, державою не визнається.
Партія Олега Тягнибока пропонує ухвалити новий Земельний кодекс, затвердивши його через всеукраїнський референдум, провести інвентаризацію землі та сформувати реєстр активів, зробивши доступ до цієї бази даних відкритим.
Сівши в депутатське крісло, “свободівці” планують налагодити виробництво в Україні сільгосптехніки – розробивши відповідну держпрограму та ввівши імпортні мита на ввезення імпортних аналогів (не пізніше, ніж через п’ять років).
Обіцяна підтримка кооперативам, контроль над закупівельними цінами, держзамовлення на агропродукцію, розвиток держсистеми зберігання і пільгові кредити для будівництва або купівлі житла, якщо позичальник працює в сільському господарстві.
З подачі “Свободи” мають бути введені податки на алкоголь, тютюнові вироби та продукцію з ГМО з наступним спрямуванням отриманих надходжень на потреби охорони здоров’я. За неналежне маркування продукції з ГМО партія пропонує ввести кримінальну відповідальність.
“Україна – вперед!”
Нова економіка – нова країна
Наталія Королевська та її команда небагатослівні, описуючи перспективи українського сільського господарства після приходу до влади її політичної сили.
“Україна – вперед!” виступає за заборону продажу землі іноземним громадянам і компаніям і обіцяє здешевити кредити для вітчизняних агровиробників. Партія має намір стимулювати модернізацію технологій виробництва та переробки в АПК – прямо в сільській місцевості, тим самим сприяючи розвитку сільських територій.
Держполітика в АПК, за задумом партії Королевської, буде спрямована на об’єднання дрібних фермерів в регіональні асоціації.
Держава повинна підтримувати експортні амбіції не тільки великих агрохолдингів, але і малих та середніх виробників, обіцяючи активний захист інтересів українських компаній за кордоном. У світі поширюється продовольча криза, констатують автори програми, і в України є все, щоб використати цю тенденцію з вигодою.
“На виході” фермери повинні отримати можливості для розвитку бізнесу, українці – високоякісні продукти харчування місцевого виробництва, а країна – перетворитися на великого експортера сільськогосподарської продукції.
Ганна Ковальчук
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас